Abrikosai yra labai sveiki vaisiai. Vasarą norisi jais pasimėgauti už visus metus iš anksto, tačiau, deja, tai neįmanoma. Tačiau, jei abrikosų kauliukų branduolius paruošite, naudingų elementų pakaks iki kitos vasaros.
Abrikosų kauliukai
Pačiuose vaisiuose yra cukraus, obuolių ir citrinų rūgščių, mineralų ir karotino, kuris suteikia vaisiui šviesiai oranžinę spalvą. Jų cheminėje sudėtyje taip pat yra geležies ir vitamino C, tačiau nedideliais kiekiais. Bet yra daug kalio.
Jei anksčiau, suvalgę sveiką abrikosą, paprasčiausiai išmesdavote nereikalingus kauliukus, tai mes jums pasakysime, kodėl tai buvo veltui. Juk nuo senų senovės jie buvo laikomi gydomaisiais Kinijoje, Persijoje, Indijoje.
Pavyzdžiui, kauliukuose yra daug tokoferolio, kurį žinote kaip vitaminą E. Todėl sėklos plačiai naudojamos, kuriant maitinamąsias ir drėkinamąsias priemones plaukams ir sausai odai. Patys kaulai pridedami prie natūralių šveitiklių.
Kauliukuose yra nesočiųjų riebalų rūgščių. Tai yra labai geri augaliniai riebalai, kurių neturėtumėte vengti.
Tiesiog pažiūrėkite, kiek mikroelementų yra paslėpta sėklose, kurias mes tiesiog išmetame! Kompozicijoje yra: kalio, magnio, cinko, natrio, fosforo, geležies, vitaminų PP, A, B, C, F. Taip pat eterinių aliejų ir taninų.
Beje, patys kauliukų branduoliai turi daug kalorijų, tačiau jų nereikia valgyti dideliais kiekiais. 100 gramų abrikosų kauliukų branduolių yra 520 kcal, t.y. 25 g baltymų, 45 g riebalų, 3 g angliavandenių. Pakankamai maistinga!
Būkite atsargūs ir nepamirškite, kad per dieną rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 40 gramų branduolių. Iš tiesų, juose taip pat yra šiek tiek cianido rūgšties. Per didelis kiekis kauliukų gali sukelti diskomfortą.
Kaip paruošti abrikosų kauliukus žiemai?
Pirmiausia turite įsitikinti, kad turite gerus sveikus kauliukus iš prinokusių abrikosų. Neprinokusių vaisių geriau neimti.
Jums reikia išdžiovinti sėklas, dedant jas į lėkštę, į pintą krepšį ar kitą indą. Svarbiausia, kad jie galėtų gauti gryno oro sausoje vietoje. Jūs galite juos palikti net saulėje, bet tai nėra būtina.
Šioje formoje idealu juos laikyti ilgą laiką, jų pakaks iki kitos vasaros.
Lengviausias būdas juos valyti yra toks. Padėkite reikiamą sėklų skaičių ant medinės lentos, tada uždenkite audiniu. Po to galite smogti plaktuku ir nebijoti, kad kieti ir aštrūs fragmentai išsibarstys po virtuvę.
Nuluptus branduolius geriausia laikyti medžiaginiame maišelyje arba stikliniame inde su marlės dangteliu.
Na, tikimės, dabar jūs gerai pagalvosite, prieš išmesdami tokius sveikus abrikosų branduolius.