Išradingos namų šeimininkės apie atsargas pradeda galvoti dar vasaros pradžioje. Tačiau ką šiais laikais galima be jų daryti dar išradingiau? Šalti orai prasideda anksti rudenį ir baigiasi beveik įpusėjus pavasariui. Apie konservus, uogienes ir džemus kalbėjome ne kartą. Šiuo metu norime jums papasakoti, kaip galite pasiruošti šviežių žalumynų žiemai.

REKLAMA

ŽALUMYNAI ŽIEMAI

REKLAMA

Bet koks maisto gaminimas – tai įvairių pasirinkimų ir galimybių gausa. Tas pats ir su žalumynais. Juos galite išsaugoti įvairiais būdais. Pavyzdžiui, galite juos užšaldyti, konservuoti, džiovinti arba sūdyti. Taip, jūs taip pat galite tai padaryti ir patys savo namuose!

REKLAMA

Žalumynus žiemai galima ruošti bet kokius, pavyzdžiui, krapus ar pankolį. Rudenį ir žiemą visi žalumynai yra kelis kartus brangesni nei vasarą. Tačiau kam permokėti, jei šią problemą galite išspręsti iš anksto pasirūpinę tuo? Ypač tai svarbu todėl, kad žalumynai naudojami daugeliui patiekalų ir jų visada verta turėti po ranka. Jie yra vitaminų ir kitų maistinių medžiagų saugykla, be kurių žiemą tikrai neapsieisite!

Džiovinti žalumynai

REKLAMA

Džiovinti žalumynai yra vienas iš paprasčiausių produktų, kurį galite patys pasigaminti. Pirmiausia juos reikia nuplauti ir išdžiovinti, kad neliktų drėgmės pertekliaus. Tada galite suformuoti prieskoninių žalumynų kekes ir jas surišti. Taip padarius jas pakabinkite ant virvės bet kurioje sausoje vietoje. Pavyzdžiui, balkone, pavėsyje.

REKLAMA

Jas taip pat galite džiovinti ant tinklelio arba vielinio stovo. Vidutiniškai šis procesas trunka 5-10 dienų. Taip išdžiovintas žoleles geriausia laikyti popieriniuose maišeliuose arba galite jas susmulkinti ir sudėti į stiklinį indą. Produktą galite susmulkinti rankomis arba naudoti kavos malūnėlį. Tada turėsite paruoštą naudoti natūralų prieskonį.

REKLAMA

Jei mėgstate ruošti tokius produktus, naudokite tam džiovintuvą. Tai daržovių, vaisių, uogų, grybų ir žolelių džiovinimo prietaisas. Būtinai jį išbandykite.

Šaldyti žalumynai

REKLAMA

Žalumynus užšaldyti yra dar paprasčiau nei džiovinti.

Be to, tuomet išsaugosite skonį, aromatą ir visą naudą sveikatai. Tai geras būdas jais pagardinti bet kurį patiekalą.

REKLAMA

Taigi, žalumynus reikia nuplauti ir nusausinti popieriniu arba medžiaginiu rankšluosčiu. Tada tiesiog susmulkinti juos peiliu arba trintuvu. Viskas priklauso nuo to, kokius žalumynus naudojate.

REKLAMA

Pavyzdžiui, mėtas ir svogūnų laiškus geriausia užšaldyti folijoje. Susmulkintus krapus, petražoles, šalavijus ir čiobrelius laikyti plastikiniame inde su sandariu dangčiu. Bazilikus ir rozmarinus galima laikyti taip pat. Tačiau prieš dedant šiuos žalumynus į šaldiklį, juos reikia šiek tiek pasūdyti.

Žalumynus taip pat galite užšaldyti maistinėje plėvelėje arba specialiame maišelyje. Tačiau maišelio variantas yra daug patogesnis ir praktiškesnis. Žinoma, tada nebūtina iš anksto pjaustyti žalumynų. Vėlgi, tai patogumo klausimas.

REKLAMA

Kaip sūdyti lapinius žalumynus

Ar žinote, kaip žalumynai buvo saugomi tais laikais, kai dar nebuvo šaldytuvų? Atsakymas paprastas: jie buvo sūdomi! Tam žalumynus reikia kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti. Tada juos susmulkinti ir sudėti į sterilizuotus stiklinius indelius.

REKLAMA

Taip žalumynus sluoksniais sudėkite į stiklainius santykiu – 100 g žalumynų reikės 20 g druskos. Kai stiklainiuose pasirodys pirmosios sultys, uždarykite indelius steriliais dangteliais. Taip pat galite susmulkinti visus žalumynus ir sumaišyti su druska. Taip užkonservuotus žalumynus laikykite vėsioje vietoje. Geriausia – namų rūsyje.

Kai kurios šeimininkės visai nenaudoja druskos, tiesiog užpila žalumynus verdančiu vandeniu ir stiklainius uždaro. Ar esate girdėję apie šį metodą anksčiau? Taip pat tai yra įdomus būdas, tačiau be žalumynų jums reikės ir lašinių. Nuplautus ir nusausintus krapus susmulkinkite, o lašinius sumalkite mėsmale.

REKLAMA

Tada ingredientus sumaišykite ir pasūdykite. Po to sterilizuokite stiklainius ir pripildykite juos gautu mišiniu. Po viso to stiklainius uždarykite ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Puikus užkandis prie naminių barščių!

Mūsų patarimas jums

REKLAMA

Yra ir kitas paprastas būdas. Jis labiausiai tinka mėtoms saugoti. Nuplautas žoleles reikia susmulkinti (tam reikia naudoti smulkintuvą, o į patį dubenį malant įpilti šiek tiek vandens). Tada jums reikės ledukų formelių. Užpildykite formeles mase, jei reikia, įpilkite šiek tiek šalto vandens.

REKLAMA

Tada įdėkite formeles į šaldiklį. Kai žalumynai bus užšaldyti, galėsite išimti ruošinius iš formos, perkelti juos į indą ar maišelį ir vėl padėti į šaldiklį. Tai puiki galimybė porcijomis suskirstyti žalumynus. Galėsite tiesiog paimti kubelį ir įmesti pavyzdžiui, į sriubą.

Įdomu, ar jūs kaupiate žalumynų atsargas žiemai? Būtų puiku, jei galėtumėte su mumis pasidalinti savo gudrybėmis. Laukiame jūsų komentarų!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].