Burokėliai yra labai naudingi mūsų sveikatai. Todėl labai gaila, kad jie mūsų maisto racione neatsiranda taip dažnai, kaip galėtų. Ar žinojote, kad burokėliai gali padėti išspręsti daugelį sveikatos problemų geriau, nei tabletės? Visi žino, kad ši puiki daržovė yra sveika, tačiau ar žinojote, ką ji gali padaryti, jei ją derinsite su česnaku?

REKLAMA

Derinys, kurį visi turėtų ne tik žinoti, bet ir vartoti šiais laikais.

REKLAMA

Burokėlių ir česnakų nauda sveikatai:

Stiprus priešuždegiminis poveikis.

REKLAMA

Jie kovoja su virusais ir bakterijomis organizme.

Jie padeda pavargusioms akims ir pagerina regėjimą. Jie gali net padėti numalšinti galvos skausmą, kurį sukelia per didelis akių nuovargis.

REKLAMA

Jie pagerina tinkamą baltymų įsisavinimą organizme.

Jie padeda kovoti su alergija ir mikoze (grybeliu).

REKLAMA

Jie mažina kraujospūdį. Žmonėms, kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio, rekomenduojama reguliariai vartoti burokėlius. Jei turite problemų dėl žemo kraujospūdžio, būkite atsargūs naudodami šį derinį.

Jie turi teigiamą poveikį širdžiai ir kraujagyslėms – burokėlių sudėtis stiprina mūsų kūno kraujagyslių ir arterijų sienas, gerina jų praeinamumą ir skatina hemoglobino gamybą.

REKLAMA

Jie taip pat veikia mūsų nuotaiką. Remiantis tyrimais, tai padeda esant prislėgtai nuotaikai, gerina koncentraciją ir padeda kovoti su nemiga, kurią sukelia įtampa ir stresas.

Jie sustiprina organizmo apsaugą ir apsaugo kūną nuo kenksmingų medžiagų.

REKLAMA

Jie kovoja su nuovargiu, taip pat ir su lėtiniu nuovargiu.

REKLAMA

Burokėlių sultys rekomenduojamos ne tik kaip veiksminga vėžio prevencija, bet ir kaip palaikomasis gydymas chemoterapijos ir vėlesnio pasveikimo procese. Rekomenduojama bent du kartus per savaitę išgerti po 1 stiklinę burokėlių sulčių.

Šios sultys turi teigiamą poveikį virškinimo problemoms ir pagerina tulžies pūslės funkcijas.

REKLAMA

Sultys pagerina plaukų, nagų ir odos būklę. Tai apsaugo nuo raukšlių atsiradimo ir suteikia odai elastingumo.

Padeda gydyti aterosklerozę – sultys naudingos kraujagyslių ir arterijų sveikatai, padidina jų elastingumą ir praeinamumą.

REKLAMA

Tai puiki pagalba, esant šlapimo takų uždegimui – turi šlapimą varantį poveikį, analgezinį poveikį – nugali skausmą.

Šiose sultyse yra unikalių mikroelementų rinkinys, kurių šiame gėrime yra labai daug.

REKLAMA

Sultyse yra daug jodo, kuris  svarbus gydant skydliaukės ligas.

Be minėtų faktų, burokėliuose yra daug vitaminų C ir E, geležies, magnio, cinko ir kalio. Dėl didelio folio rūgšties kiekio, burokėliai puikiai tinka nėščioms moterims – jo sudėtis teigiamai veikia nepriekaištingą vaisiaus vystymąsi.

REKLAMA

Burokėlių ir česnakų labai skanios ir naudingos salotos

REKLAMA

Jums reikės:

  • 600 g žalių burokėlių
  • 4-5 skiltelių česnako
  • 80 g augalinio aliejaus

Marinatui:

REKLAMA
  • 3 šaukštų acto
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 1 arbatinio šaukštelio petražolių
  • 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Burokėlius naudokite neapdorotus.
  2. Česnaką smulkiai supjaustykite, nuplautus ir nuluptus burokėlius sutarkuokite tarka.
  3. Sumaišykite visus ingredientus. Tada sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus.
  4. Į dubenį su marinatu įpilkite burokėlius ir česnaką, išmaišykite.
  5. Marinatą užvirkite ir supilkite burokėlius, sumaišykite ir leiskite salotoms pastovėti mažiausiai 3 valandas.

Keptas burokėlis su česnaku

REKLAMA

Puikiai tinka kaip garnyras, bet taip pat ir kaip tobula bei sveika vakarienė. Mano vyras nemėgsta burokėlių, bet kai gaminu juos būtent taip, jis viską suvalgo. Tai tikrai skanu!

REKLAMA

Jums reikės:

  • ½ kg burokėlių (naudojau 2 vnt.)
  • 1 didesnės česnako galvos

Prieskoniai:

REKLAMA
  1. Druska, mairūnas, malti juodieji pipirai (ar kiti prieskoniai ir žolelės)
  2. 6 šaukštai saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus
  3. 3 šaukštai balzamiko acto

Gaminimo eiga:

  • Burokėlius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Kepimo indą išklokite folija – ji taip pat turėtų padengti indo sienas.
  • Ant folijos išdėliokite burokėlių gabalėlius, neluptų česnako skiltelių, pagardinkite druska, prieskoniais, žolelėmis ir galiausiai apšlakstykite aliejumi ir balzamiko actu.
  • Dabar svarbiausia dalis – paruošimas kepimui.
  • Ant burokėlių viršaus uždėkite kitą folijos gabalą, o ant kepimo indo sienelių sulenkite išsikišusius folijos galus, taip sukurdami savotišką uždarą, sandarią pakuotę, kurios viduje burokėliai su visais ingredientais, iš jų neišgaruos sultys.
  • Paruoštą indą įdėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 60-90 minučių (viskas priklauso nuo burokėlių dydžio, jie turi gautis minkšti).

Skanaus!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].