REKLAMA

Jums reikės:

  • 500 g aguonų
  • 1 litro pieno
  • 200 g sviesto arba margarino
  • 7 kiaušinių
  • 400 g cukraus pudros
  • 5 šaukštų manų kruopų
  • 600 g obuolių
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • apie 200 g džiovintų vaisių (pvz., 50 g abrikosų, slyvų, razinų ir kt.)
  • 1 valgomojo šaukšto medaus
  • kelių lašų migdolų aromatinės medžiagos.

Glajui:

REKLAMA
  • 1/4 puodelio (60 ml) 18% grietinėlės
  • 1 valgomojo šaukšto sviesto
  • 1 valgomojo šaukšto šokolado
  • Riešutų ir džiovintų vaisių.
  • Pavyzdžiui, migdolų drožlių.
  • Apelsinų žievelės

Gaminimo eiga:

REKLAMA

Jei turite sausų maltų aguonų, suberkite jas į didelį puodą, supilkite pieną, uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies dažnai maišydami apie 20 minučių (ilgainiui maltos aguonos sugers visą pieną ir išbrinks).

Jei turite sausų nemaltų aguonų, virkite jas piene maždaug 1 valandą.

REKLAMA

Tada pertrinkite ar permalkite su virtuviniu kombainu (naudodami mažiausią sietelį du kartus).

REKLAMA

Išimkite sviestą iš šaldytuvo, supjaustykite ir pašildykite.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir juos taip pat pašildykite iki kambario temperatūros.

REKLAMA

Sviestą gerai išsukite su cukraus pudra, kol taps purus (apie 8 minutes dideliu greičiu).

Tada po vieną įmaišykite kiaušinių trynius, kantriai plakdami tarp kiekvieno trynio (taip pat dideliu greičiu).

REKLAMA

Dabar pakaitomis su manų kruopomis įberkite 1 šaukštą aguonų ir maišykite trumpiau bei mažesniu greičiu.

REKLAMA

Sudėkite nuluptus ir sutarkuotus obuolius.

REKLAMA

Tada suberkite kepimo miltelius, smulkiai supjaustytus džiovintus vaisius, medų ir kvapiąsias medžiagas.

Viską gerai išmaišykite.

REKLAMA

Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standžių putų.

REKLAMA

Tada sudėkite juos į aguonų mišinį (3 porcijomis, kiekvieną kartą atsargiai pamaišydami šakute) ir išmaišykite.

Paruoškite didelę stačiakampę skardą, ne mažesnę kaip 25 x 40 cm, išklotą kepimo popieriumi.

REKLAMA

Į ją įdėkite tešlą, išlyginkite paviršių ir pašaukite į iki 180°C temperatūros įkaitintą orkaitę.

Kepkite apie 50-55 minutes.

REKLAMA

Išimkite, atvėsinkite ir aptepkite glajumi: puode užvirinkite grietinėlę, nukelkite nuo ugnies, sudėkite sviestą ir kubeliais sulaužytą šokoladą.

Maišykite, kol ištirps.

REKLAMA

Pyragą apliekite glajumi ir papuoškite džiovintais vaisiais bei riešutais.

PATARIMAS

Pyragą galite iškepti iš anksto, iškepęs jis išliks šviežias kelias dienas. Apelsinų žieveles (keptas, cukruotas) galite nusipirkti jau paruoštas arba pasigaminti patys iš apelsinų.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].