Šiuolaikinio žmogaus mitybą daugiausia sudaro maistas, kuriame yra nedidelis vitaminų kiekis. Tai – duonos ir mėsos gaminiai, įvairūs pusgaminiai, sausi pusryčiai, ir t.t. Deja, dauguma žmonių suvartoja gerokai mažiau vaisių ir daržovių, o tai, žinoma, gali sukelti vitaminų trūkumą.

REKLAMA

Organizmas gali stokoti vitaminų ne tik pavasarį, bet ir ištisus metus. Kiek vaisių ir daržovių reikia suvartoti per dieną, kad nereikėtų galvoti apie maisto papildų vartojimą? Jei norite, kad organizmui nestigtų naudingų vitaminų ir mineralų, vertėtų pasinaudoti dietologų patarimais.

  1. Žmogaus organizmas sukurtas taip, kad visas gyvybei reikalingas medžiagas gautų iš maisto. Būtent todėl yra svarbu rinktis tokius maisto produktus, kurie būtų kiek įmanoma naudingesni. Mėsa, dešros, duona, pyragaičiai ir pusgaminiai nepajėgia patenkinti žmogaus vitaminų poreikio.
  2. Geriausi vitaminų šaltiniai – daržovės, vaisiai, uogos, žolelės, viso grūdo produktai.
  3. Žaliose daržovėse vitaminų yra daug daugiau nei termiškai apdorotose.
  4. Svarbų vaidmenį atlieka virškinamojo trakto sveikata. Jei virškinimo traktas neatlieka savo funkcijų, nes ir sveikai maitinantis nebus įsisavinami vitaminai. Sergant virškinamojo trakto ligomis gana dažnai negalima valgyti įvairių maisto produktų, pavyzdžiui, šviežių vaisių ar daržovių.
  5. Raugintos daržovės, vaisiai ir uogos yra ypač naudingos mūsų organizmui, nes jie yra puikus probiotikų ir prebiotikų šaltinis. Rauginti galite ne tik kopūstus ir agurkus, bet ir uogas, obuolius, jaunas dilgėlės, burokėlius, moliūgus, ir t.t.

Pastaba:

– Probiotikai yra laktobacilų, reikalingų tinkamam virškinimui, šaltinis.

REKLAMA

– Prebiotikai yra skaidulos, kurios yra naudingos žarnyno mikrofloros maistas.

Idealiu atveju kiekvienas žmogus turėtų atlikti tyrimus, išsiaiškinti, kokių vitaminų jam trūksta, ir rinktis tas daržoves ir vaisius, kuriuose jų yra didžiausias kiekis.

Vis dėlto, jei norite, kad  organizmas gautų pakankamai vitaminų, kiekvieno valgio metu reikia suvalgyti didelę saują salotų, šviežių daržovių, žolelių ir vaisių. Pavyzdžiui, tai gali būti burokėlių, kopūstų, morkų ir obuolių salotos, sutarkuotos stambia arba smulkia tarka. Prieš valgį arba tarp dviejų valgymų galite suvalgyti kelis obuolius, kriaušes ar kitus vaisius.

REKLAMA

Svarbu: vaisiuose yra daug cukraus, todėl juos geriausia vartoti ryte.

Taip pat nepamirškite uogų. Jų cheminė sudėtis yra labai turtinga, o cukraus jose mažiau nei vaisiuose. Sveikatai palaikyti pakanka per dieną suvalgyti 200–300 g uogų.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].