Žalumynai ir daržovės – raktas į sveikatą, gerą nuotaiką ir ilgaamžiškumą. Juose yra daug skaidulų, mineralų ir vitaminų, kurie žmogaus organizmui yra tiesiog gyvybiškai svarbūs.

REKLAMA

Jei norite papildyti organizmo vitaminų ir mineralų atsargas, į savo mitybos racioną tiesiog privalote įtraukti salotas.

Mes jums papasakosime, kokios salotos kasdien turėtų būti ant jūsų stalo.

REKLAMA

Kopūstų salotos

REKLAMA

Kopūstuose gausu vitaminų, ypač vitamino C. Kopūstuose taip pat yra daug sieros, reikalingos plaučių sveikatai. Kopūstuose esantys indolas ir sulforafanas slopina vėžinių ląstelių vystymąsi. Taip pat šios medžiagos yra būtinos visaverčiam kepenų funkcionavimui, nes būtent jos išvalo organizmą nuo toksinių medžiagų.

Galite rinktis ne tik baltųjų ir pekino kopūstų, bet taip pat ir brokolių, žiedinių kopūstų, kaliaropių, Briuselio kopūstų salotas. Kopūstus geriausia vartoti termiškai neapdorotus, smulkiai supjaustytus peiliu arba sutarkuotus.

REKLAMA

Burokėlių salotos

Nors dažniausiai yra vartojami virti burokėliai, tačiau švieži yra gerokai vertingesni. Nebūtina visiškai pereiti tik prie termiškai neapdorotų  burokėlių: juos galite kaitalioti su virtais. Šiame šakniavaisyje gausu beta karotino. Burokėliai mažina kraujospūdį, valo žarnyną, normalizuoja  virškinimo sistemos darbą, valo kepenis.

REKLAMA

Burokėlius galima dėti į morkų ar kopūstų salotas.

Salotos su žalumynais

REKLAMA

Žalumynai yra labai vertingi. Juose yra ne tik vitaminų, mineralų ir skaidulų, bet taip pat ir chlorofilo, kurio nėra jokiame kitame gaminyje. Chlorofilas skatina fermentų gamybą, o tai normalizuoja virškinamojo trakto veiklą, padeda atkurti pažeistą skrandžio ir žarnyno gleivinę. Chlorofilas turi ir dar vieną labai naudingą savybę, kuri šiuolaikiniam žmogui yra labai svarbi: jis padeda iš organizmo pašalinti konservantus.

REKLAMA

Salotos iš įvairių žalumynų turėtų būti vartojamos kasdien. Žalumynų galima dėti į daržovių salotas. Tai ne tik suteiks malonų skonį, bet  taip pat praturtins mitybą.

Salotos su ridikėliais

REKLAMA

Salotos iš šių šakniavaisių turėtų būti gaminamos kuo dažniau. Naudinga žinoti, kad ridikėliai skatina tulžies nutekėjimą. Jų galima dėti į bet kokias salotas.

Jei norite, kad salotos būtų maksimaliai naudingos, jas paskaninkite sėklomis ar riešutais. Padažui galite naudoti bet kokį aliejų – sezamų, linų sėmenų, alyvuogių, nerafinuotą saulėgrąžų, ir t.t.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].