Pusryčiai yra svarbi mūsų mitybos dalis. Tai suteikia energijos ir paruošia organizmą aktyviai dienai.

REKLAMA

Pusryčių maisto pasirinkimas yra labai svarbus mūsų sveikatai ir bendrai savijautai.

Medicinos centro „HappyDerm“ gydytoja Liudmila Artiuškevič įvardijo geriausius ir blogiausius maisto produktus, kuriuos reikėtų rinktis pusryčiams, arba atvirkščiai – visiškai jų atsisakyti.

REKLAMA

5 geriausi pasirinkimai

REKLAMA

Kruopos  (grikiai, avižiniai dribsniai, miežiai, soros)

Kruopų košės – sveikiausias pasirinkimas pusryčiams. Jas galima virti su vandeniu arba pienu. Košėse yra daug naudingų (lėtųjų) angliavandenių, kurie leidžia greitai pajusti sotumą. Maža to, sotumo jausmas yra ilgai išliekantis.

REKLAMA

Kiaušiniai ir jų patiekalai

Kiaušiniai yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis. Juos galima ruošti labai įvairiai: virti, kepti kiaušinienę ar omletą, ir t.t. Kiaušiniuose taip pat gausu baltymų, kurie yra svarbus mitybos elementas.

REKLAMA

Sausi pusryčiai

REKLAMA

Parduotuvėje pirktuose  sausuose pusryčiuose dažnai būna daug cukraus. Jei norite išvengti per didelio cukraus kiekio, sausus pusryčius galite ruošti namuose. Orkaitėje iškepkite avižinius dribsnius ir įdėkite cukruotų vaisių, riešutų ir šiek tiek medaus. Sausus pusryčius  galima pagardinti pienu, kefyru ar neriebiu jogurtu.

Nemaltų kviečių duona

REKLAMA

Viso grūdo duona yra sveika baltos duonos alternatyva. Galite rinktis viso grūdo duonos sumuštinius su sūriu, lengvai sūdyta raudona žuvimi ar kumpiu. Venkite padažų ir majonezo, kad patiekalas būtų sveikesnis.

Pieno produktai (varškė, sūris)

REKLAMA

Pieno produktai, tokie kaip varškė ir sūris, turi daug maistinių medžiagų, vitamino D, kalio ir kalcio. Varškė ar sūris yra puikus pasirinkimas sotiems ir maistingiems pusryčiams.

Blogiausi pasirinkimai

REKLAMA

Riebi mėsa

REKLAMA

Riebios mėsos virškinimas reikalauja daug energijos. Tikrai nereikia nuo pat ryto apkrauti organizmo.

Greiti angliavandeniai (dribsniai ir įvairūs saldumynai)

REKLAMA

Tokiuose pusryčiuose yra daug greitųjų angliavandenių, kurie tik trumpam suteikia sotumo jausmą. Jei rinksitės tokius pusryčius, labai greitai pajusite alkį.

Kepiniai su mielėmis

REKLAMA

Pusryčiams nerekomenduojama rinktis kepinių su mielėmis, nes tai gali sukelti pilvo pūtimą ir diskomfortą skrandyje.

Šviežios daržovės

REKLAMA

Šviežios daržovėse yra rūgšties, kuri gali ėsdinti skrandžio gleivinę. Geriausia vengti jas vartoti tuščiu skrandžiu.

Citrusiniai vaisiai

REKLAMA

Citrusiniuose vaisiuose, pavyzdžiui, apelsinuose, taip pat yra rūgšties, kuri gali neigiamai paveikti skrandį. Citrusinius vaisius rekomenduojama vartoti užkandžiams ar pietums.

Kava

REKLAMA

Kava nėra  pats tinkamiausias gėrimas pusryčiams. Ryte organizme yra didžiausias kiekis kortizolio – streso hormono, kuris padeda mums pabusti. Kofeinas ir toliau skatina kortizolio gamybą, todėl kavos vartojimas gali sukelti priklausomybę. Jei ryte sunku atsisakyti kavos, ją rekomenduojama gerti su pienu.

Ryte geriausia teikti pirmenybę šiltam vandeniui, žaliai ar juodajai arbatai.

Sveiki pusryčiai – tai ne tik maistas, bet ir rūpinimasis savimi bei savo sveikata.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].