Ilgo gyvenimo paslaptys tyrinėtojus domina jau nuo labai senų laikų: buvo bandoma atrasti jaunystės eliksyrus, ir t.t. Nors šiandien ši sritis dar nėra iki galo ištirta, tačiau tyrimų rezultatai leidžia atlikti tam tikras išvadas, kuriomis vadovaujantis galima prailginti savo gyvenimo trukmę.

REKLAMA

Mokslininkai išskyrė penkias „mėlynąsias zonas“, kuriose maistas užima itin svarbią vietą: rūpinamasi ne tik tuo, kad valgiai būtų gardūs, bet taip pat atsižvelgiama ir į tai, ar gamyboje naudojami produktai yra sveiki ir naudingi sveikatai. Naudinga pasidomėti, kuo gi ypatingos tos 5 zonos: galbūt tai galės pasufleruoti, kokiais mitybos principais vertėtų vadovautis.

Okinava, Japonija

REKLAMA

Šioje zonoje gyvenančių žmonių sveikata yra stebėtinai gera: statistiškai kepenų ligomis suserga tik 6,5 iš 10 000 gyventojų. Vienas svarbiausių Okinavos gyventojų mitybos principų yra tai, kad niekada nereikėtų persivalgyti: nuo stalo vertėtų pakilti tada, kai skrandis yra užpildomas 80 procentų. Okinavos regione mitybos pagrindą sudaro jūros dumbliai, tofu, jūros gėrybės, saldžiosios bulvės, ryžiai, pienas, mėsa ir žalioji arbata.

REKLAMA

Sardinija, Italija

REKLAMA

Sardinijos gyventojai, siekdami prailginti savo gyvenimo trukmę, daug laiko praleidžia gryname ore. Taip pat ne ką mažesnis dėmesys skiriamas mitybai: Sardinijos gyventojai valgo ožkos sūrį, pomidorus ir pupeles. Įdomu ir tai, kad šios salos gyventojai per dieną išgeria 1-2 taures vietinio raudonojo vyno.

Ikarija, Graikija

REKLAMA

Viduržemio jūros dieta jau seniai laikoma panacėja nuo daugelio ligų. Ikarijos gyventojai iš tiesų gali didžiuotis ilga gyvenimo trukme, o jų mitybos įpročiai yra gana paprasti: jie geria ožkos pieną, valgo įvairius vaisius, šviežią žuvį, avinžirniu bei lęšius. Jų gaminami patiekalai taip pat yra gausiai gardinami šviežiomis žolelėmis.

REKLAMA

Loma Linda, JAV

REKLAMA

Pietų Kalifornijos gyventojų ilgaamžiškumo paslaptis – tinkamo kūno masės indekso (KMI) palaikymas. Jie stengiasi pakankamai daug judėti, bent penkis kartus per savaitę valgo riešutus, patiekalų gamyboje gausiai naudoja vaisius ir daržoves. Jų kasdieniame valgiaraštyje taip pat neretai atsiduria neperdirbti grūdai, avokadai, sojos, pupelės, lašiša bei nedidelis mėsos kiekis.

Nicoja, Kosta Rika

REKLAMA

Nikojos pusiasalio gyventojai kiaulieną ir jautieną jie valgo ne dažniau kaip du kartus per savaitę (ribojamas ne tik mėsos, bet taip pat ir suvartojamų pieno produktų kiekis). Jų kasdieniame valgiaraštyje neretai atsiduria moliūgai, pupelės, ryžiai, įvairūs vaisiai, daržovės, česnakas ir imbieras.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].