Viena iš pavojingų koronaviruso komplikacijų yra stiprus kraujo krešėjimas ir didelė kraujo krešulių susidarymo tikimybė. Mes jums pasakysime, kokius maisto produktus reikėtų įtraukti į dienos racioną, siekiant pagerinti kraujotaką ir skystinti kraują.

REKLAMA

Kraujas yra skystis, kuris palaiko kūno gyvybingumą. Jis susideda iš plazmos, eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių), trombocitų ir leukocitų. Kai kraujas krešėja, o tai rodo sutrikimą organizme – pradedant hipovitaminoze ir baigiant stresu, širdis ir kiti organai bei audiniai laiku negauna deguonies ir nesimaitina. Per tirštas kraujas verčia širdį dirbti daugiau ir gali sukelti hipertenziją, kraujo krešulius, kraujagyslių užsikimšimą, kraujavimą ir mirtį.

REKLAMA

Yra daugybė maisto produktų, kurie natūraliai gali skystinti kraują ir padėti sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką, ir būtent tokių jų yra 10.

Ciberžolė

REKLAMA

Auksinės spalvos prieskonis, žinomas kaip ciberžolė, nuo senų senovės buvo naudojamas kulinarijos ir medicinos tikslams. Veiklioji ciberžolės medžiaga yra kurkuminas, turintis priešuždegiminių, kraują skystinančių ir antikoaguliantinių savybių. Tyrimų duomenimis, kasdien vartojant ciberžolę, galima išvengti kraujo krešulių susidarymo. Ciberžolės galite įberti į sriubą, karštus patiekalus, daržovių troškinius, kari ar karštus gėrimus, pavyzdžiui, į arbatą ar pieną.

REKLAMA

Imbieras

REKLAMA

Kitas kraują skystinantis priešuždegiminis prieskonis yra imbieras. Jame yra natūraliai atsirandančios rūgšties, vadinamos salicilatu. Aspirinas (acetilsalicilo rūgštis), kuris rekomenduojamas kraujui skystinti, yra sintetinis salicilato pakaitalas. Norėdami gauti antikoaguliacinį natūralių salicilatų poveikį, galite reguliariai valgyti šviežią arba džiovintą imbierą, pridedant jo prie kepinių, gėrimų ir įvairių patiekalų. Bet, žinoma, šis natūralus antikoaguliantas nėra toks efektyvus, kaip kraują skystinantys vaistai.

Alyvuogių aliejus

REKLAMA

Bent kartą per savaitę vartojant alyvuogių aliejų, sumažėja trombocitų aktyvumas dėl aliejuje esančių antioksidantų. Tyrimai parodė, kad žmonėms, vartojusiems ypač gryną alyvuogių aliejų, kuriame buvo didelis fenolio kiekis, buvo mažesnis kraujo krešulių kiekis kraujyje. Tiesiog neapdorokite alyvuogių aliejaus termiškai, nes taip jis praranda naudingąsias savybes. Įdėkite jį į salotas, padažus, pamirkykite į jį duoną.

REKLAMA

Jūros dumbliai

REKLAMA

Jūros dumbliai (dar vadinami laminarija arba rudaisiais jūros dumbliais) ir kitos dumblių rūšys yra natūralūs antikoaguliantai, be kita ko, juose yra didelis jodo kiekis. Į meniu įtraukus dumblius, tai gali padėti aukštą kraujospūdį turintiems žmonėms, padidėja kraujagyslių tonusas ir sumažėja kraujo tirštumas.

Ananasas

REKLAMA

Šiuose atogrąžų vaisiuose yra specialus baltymus skaidantis fermentas bromelainas, kuris laikomas veiksminga priemone širdies ir kraujagyslių ligų bei aukšto kraujospūdžio ligų prevencijai. Tyrimai rodo, kad bromelainas gali praskiesti kraują, suardyti kraujo krešulius ir sumažinti krešulių susidarymą – įtraukite ananasus į savo maisto racioną, jei norite išvengti kraujo sukrešėjimo. Bromelainas taip pat turi priešuždegiminių savybių.

REKLAMA

Ramunėlių arbata

REKLAMA

Kitas natūralus antikoaguliantas yra ramunėlės. Iš pirmo žvilgsnio trapios gėlės, bet slopinančios trombocitų aktyvumą ir užkertančios kelią kraujo krešėjimui. Nors ramunėlių arbata laikoma gana saugia, būkite atsargūs, jei vartojate kraują skystinančius vaistus.

Kasija arba cinamonas

REKLAMA

Kai kurie kraują skystinantys vaistai gaminami iš medžiagos, vadinamos kumarinu. Cinamone natūraliai yra kumarino. Beje, kiniškame cinamone ar kasijoje yra daug didesnis kumarino kiekis, nei paprastame cinamone. Ruošdami maistą ir gėrimus, kasdien naudokite nedidelį kiekį šių prieskonių, tačiau būkite atsargūs naudodami kartu kitas natūralias kraują skystinančias priemones.

REKLAMA

Česnakai

REKLAMA

Česnakai turi natūralių antibakterinių ir antimikrobinių savybių, taip pat antikoaguliantų ir mažina kraujo krešulius. Geriausias būdas pasinaudoti česnako gerosiomis savybėmis yra skiltelių sutraiškymas plokščiu peiliu, kad „išsiskirtų“ naudingi junginiai, tada skilteles valgykite žalias arba greitai iškepkite orkaitėje.

Raudonas vynas

REKLAMA

Geros naujienos! Raudonųjų vynuogių odelėse yra polifenolių, kurie yra stiprūs antioksidantai. Jų dėka, vartojant vidutinį kiekį raudonojo vyno ar raudonųjų vynuogių sulčių, trombocitai nesulimpa ir nesusidaro kraujo krešuliai. Mes visada apie tai žinojome!

REKLAMA

Vanduo

REKLAMA

Jei negersite pakankamai vandens, jūs išsausėsite, dėl ko gali sutirštėti kraujas ir padidėti kraujo krešulių rizika. Vidutiniškai per dieną reikia išgerti du litrus vandens, bet tik ne mažiau. Vienas iš būdų patikrinti, ar išgeriate reikiamą vandens kiekį, yra šlapimo patikrinimas. Jei jis yra šviesiai geltonas arba skaidrus, tikriausiai geriate pakankamai, o jei jo spalva yra gintarinė ar dar tamsesnė, tuomet turite padidinti paros vandens suvartojimą.

Žinoma, žmonėms, turintiems tam tikrų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, įgimtų širdies ydų, gali prireikti kraują skystinančių priemonių, kad sumažėtų širdies priepuolio ar insulto rizika. Jei turite kokių nors sveikatos problemų, prieš įtraukiant šiuos maisto produktus į savo dienos racioną verta pasitarti su gydytoju, nes jie gali trukdyti kai kurių vaistų įsisavinimui.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].