Tai patikimas pasirinkimas: nėra prasmės pirkti parduotuvėje dešrų. Dabar jums nereikės brangiai mokėti už visą tą E priedų mišinį su abejotinos kilmės mėsos išvaizda. Todėl mes su jumis dalinamės paprasta saliamio dešros gaminimo namuose technika. Tikras vytintas saliamis!

REKLAMA

Dar viena gera žinia: jums nereikės specialios įrangos. Saliamio dešrą galėsite vytinti tiesiog šaldytuve!

REKLAMA

Kaip vytinti saliamį namuose

Neišsigąskite ingredientų sudėtyje esančios nitritinės druskos. Tai įprasta valgomoji druska, kurioje natrio nitrito kiekis yra 0,4-0,6 %. Tai visiškai saugu, jei laikomasi normos, ir privaloma, jei mėsa termiškai neapdorota. Nitritinė druska slopina patogeninių bakterijų augimą ir išlaiko patrauklią rausvą mėsos spalvą. Ją galite įsigyti specializuotose internetinėse parduotuvėse.

REKLAMA

Svarbu! Visais mėsos ir vėliau maltos mėsos apdorojimo etapais žaliavos temperatūra neturi viršyti 10°C temperatūros. Pasirūpinkite, kad produktai visą laiką būtų šalti.

Kad paruoštos dešros būtų saugios ir patikimos, per visą brandinimo laikotarpį kartą per kelias dienas įtrinkite gaminį spiritu arba degtine. Taip pat galite naudoti ir actą.

REKLAMA

Sudedamosios dalys

  • 700 g kiaulienos
  • 300 g lašinių
  • 25 g nitrito druskos
  • 1 žiupsnelis muskato riešutų
  • 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų (maltų)
  • Česnakai 4 skiltelės
  • 3 žarnos

Paruošimo eiga

REKLAMA

Mėsą ir lašinius supjaustykite gabalėliais, tinkamais malti mėsmale. Pabarstykite nitritine druska ir išmaišykite. Viską sudėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve susidruskuoti 4 dienas.

Sudėkite pasūdytus gabalėlius į šaldiklį 1,5-2 valandoms. Po to aštriu peiliu kuo smulkiau supjaustykite lašinius: kuo smulkiau, tuo geriau. Mėsą sumalkite per smulkią mėsmalę. Sumaišykite mėsą ir lašinius, suberkite prieskonius ir smulkintą česnaką. Maltą masę valandai įdėkite į šaldytuvą.

REKLAMA

Tuo tarpu pasiruoškite žarnas (reikės 3 maždaug po 50 cm ilgio vienetų). Kruopščiai išvalykite jas iš vidaus ir iš išorės, ir pamerkite į vandenį, kol mėsa pravės šaldytuve.

REKLAMA

Kiaulienos žarnas tvirtai pripildykite maltos mėsos įdaru bet kokiu jums patogiu būdu, stengdamiesi nesuplėšyti žarnų. Dezinfekuota adata padarykite daugybę dūrių visoje paruoštoje dešroje. Taip oras pasišalins ir dešra tolygiau sukietės.

REKLAMA

Ant dešros užrašykite datą ir pradinį jos svorį. Pakabinkite ją ant šaldytuvo durų, ant kabliukų. Arba padėkite pačiame skyriuje ant lentynos. Po dešra padėkite indą su vandeniu, kad šaldytuve būtų daugiau drėgmės.

REKLAMA

Šaldytuve laikoma dešra bus paruošta po 3-4 savaičių. Geriausia, kad jos svoris sumažėtų 30-35% nuo pradinio svorio.

Taip, iš tiesų vytinta dešra namuose ilgai gaminama. Tačiau laukti ir stengtis tikrai verta! Pabandykite pagaminti pirmąją partiją iš kilogramo mėsos. Galbūt turite talentą gaminti dešras ir netrukus reguliariai gaminsite naminius skanėstus. Sėkmės ir skanaus!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].