Naminis majonezas

Majonezas patinka daugeliui, todėl mūsų straipsnis nudžiugins visus majonezo mėgėjus. Kažkas atvirai pripažįsta savo šiltus jausmus šiam garsiam padažui, kažkas juos slepia. Tačiau kai salotos jau supjaustytos, o gatvėje oras blogas, niekas negali atsispirti pagundai gaminti naminį majonezą.

REKLAMA

majonezas

Juo yra pagardinamos salotos, bandelės, jame marinuojama mėsa, dedama į visų rūšių užkandžius, maltą mėsą ir pyragus.

REKLAMA

Nepaisant didelio kalorijų kiekio, kiaušinių ir augalinio aliejaus majonezas vargu ar gali būti vadinamas kenksmingu produktu, tačiau dėl dirbtinių priedų gausos jo parduotuvės versija įgijo abejotiną šlovę.

REKLAMA

KAIP PASIGAMINTI MAJONEZO NAMUOSE

Deja, kartais majonezas nepavyksta. Atrodo, viskas pagal receptą, tačiau rezultatas nėra tas pats.

6 TAISYKLĖS

1. Kiaušinių paruošimas

REKLAMA

Norėdami visus ingredientus išplakti į stabilią, vienodą masę, jie turi būti kambario temperatūros. Todėl kiaušinius ir kitus produktus iš šaldytuvo reikia išimti bent per 30 minučių.

2. Aliejaus pasirinkimas

REKLAMA

Majonezą geriau ruošti su saulėgrąžų aliejumi arba alyvuogių ir saulėgrąžų mišiniu. Jei naudosite tik alyvuogių aliejų, ypač aukščiausios klasės (Extra virgin), tada padažas bus kartokas.

majonezas

REKLAMA

3. Kaip plakti?

Bandykite naudoti mikserį, jei nesigauna su rankiniu plaktuvu.

REKLAMA

Plakite 40 sekundžių nepakeldami maišytuvo. Kai padažas pradės tirštėti, pradėkite maišytuvą aukštyn ir žemyn, į kiaušinį įpildami mažas aliejaus dalis ir plakite dar 20–30 sekundžių, kad ingredientai tolygiai išmaišytų.

REKLAMA

4. Jei padažas nesutirštės

Jei pridėsite šiek tiek daugiau aliejaus, nei nurodyta recepte, majonezas pasirodys tirštesnis. Tokiu pačiu būdu galite sutaupyti padažo, jei plakant masė netampa tiršta.

REKLAMA

5. Ką daryti su majonezu, kuris nepavyko?

Neskubėkite išmesti majonezo, jei jis dar nesutirštėjęs. Talpyklą su nepavykusiu majonezu atidėkite 1,5–2 valandoms į šoną.

REKLAMA

majonezas

Per tą laiką kiaušiniai ir sviestas atsiskirs. Švelniai nuleiskite maišytuvo galvutę į patį indo dugną ir plakite nekeldami, kol majonezas pradės tirštėti. Jei majonezas yra per tirštas, praskieskite jį nedideliu kiekiu šalto virinto vandens.

REKLAMA

KILMĖ

Sovietų Sąjungoje stalo majonezas buvo gaminamas pavadinimu „Provence“, jo riebumas buvo 67%, o vienintelis konservantas savo sudėtyje buvo alkoholio actas.

REKLAMA

majonezas

Po keturiasdešimties metų daugelio atmintyje pasirodo dviejų šimtų gramų stiklinis indas ir griežta mamos frazė: „Neliesk jo, tai Naujiesiems metams!“

REKLAMA

Jums reikės:

  • 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus
  • 0,5 šaukšto cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1/3 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis garstyčių
  • 2 šaukštelių citrinos sulčių

Gaminimas:

Supilkite aliejų į indą, įmuškite kiaušinį, išlaikydami visą trynį. Įpilkite garstyčių, druskos ir cukraus. Plakite ingredientus iki vientisos masės.

Kai majonezas įgis norimą konsistenciją ir pakankamai sutirštės, supilkite citrinos sultis ir vėl plakite.

REKLAMA

Patyrusios namų šeimininkės gali gaminti majonezą su šluotele. Bet maišytuvas labai palengvina ir pagreitina procesą.

GARSTYČIŲ MAJONEZAS SU ACTU

REKLAMA

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių tryniai
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio cukraus
  • 0,5 šaukštelio 9% acto
  • 150 ml augalinio aliejaus

Gaminimas:

Įmeskite trynius į įndą. Įpilkite druskos, cukraus ir acto. Supilkite aliejų, nuleiskite maišytuvo antgalį į indo dugną ir plakite masę maždaug 3 minutes.

Kai padažas pradeda tirštėti, maišytuvą judinkite aukštyn ir žemyn.

REKLAMA

MAJONEZAS BE KIAUŠINIŲ SU PIENU

majonezas

Jums reikės:

  • 150 ml pieno
  • 300 ml augalinio aliejaus
  • 2–3 šaukšteliai garstyčių
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 0,5 šaukštelio druskos

Gaminimas:

Į indą supilkite pieną ir sviestą. Plakite mišinį 30 sekundžių, kol gausite tirštą masę.

REKLAMA

Įpilkite garstyčių, citrinų sulčių ir toliau plakite iki vientisos masės.

Majonezas su pienu paruoštas!

REKLAMA

MAJONEZAS SU GRIETINE IR VIRTAIS TRYNIAIS

Jums reikės:

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 400 ml augalinio aliejaus
  • 1 valgomasis šaukštas 9% acto
  • 2 šaukštelių garstyčių

Gaminimas:

Įdėkite kiaušinius į puodą, užpilkite šaltu vandeniu. Užvirus įpilkite šaukštelį druskos ir virkite 10 minučių.

REKLAMA

Po šio laiko kiaušinius padėkite į šaltą vandenį ir leiskite jiems atvėsti. Atskirkite trynius nuo baltymų.

Į maišytuvo dubenį supilkite trynius. Įpilkite likusią druską ir cukrų, viską sutrinkite šakute iki vientisos masės.

REKLAMA

Supilkite pusę augalinio aliejaus ir plakite maksimaliu greičiu. Kai mišinys pradeda virsti majonezu, išjunkite maišytuvą, supilkite actą, išmaišykite.

Plakite dideliu greičiu, pildami aliejų plona srovele. Pabaigoje įpilkite garstyčių ir vėl sumaišykite su šaukštu.

REKLAMA

Majonezą palikite pusvalandžiui šaldytuve. Šį majonezą geriau laikyti ne ilgiau kaip dvi dienas ir tik šaldytuve.

LINŲ SĖMENŲ MAJONEZAS

majonezas

REKLAMA

Linų sėmenų majoneze nėra kiaušinių, jis bus šiek tiek tamsesnės spalvos nei parduotuvėje, tačiau daug skanesnis ir sveikesnis.

Jums reikės:

  • 2 šaukštai linų sėmenų miltelių
  • 60 ml vandens
  • 125 ml augalinio aliejaus
  • 1–2 šaukšteliai garstyčių
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • druska ir cukrus (pagal skonį)

Gaminimas:

Paruoškite linų sėmenų miltus. Norėdami tai padaryti, linų sėklas sumalkite kavos malūnėliu arba trintuvu.

REKLAMA

Linų sėmenų miltus užpilkite vandeniu. Tada puodą su šiuo mišiniu pastatykite ant lėtos ugnies, kaitinkite, nuolat maišydami, kol sutirštės. Po to leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

Įpilkite šiek tiek cukraus ir druskos ir plakite mikseriu, palaipsniui supildami į augalinį aliejų. Nepilkite daugiau kaip 1 šaukštą aliejaus vienu metu.

REKLAMA

Kai mišinys taps kreminis, įpilkite citrinos sulčių ir garstyčių.

Paruoštas naminis majonezas šaldytuve hermetiškai uždarytoje talpykloje laikomas ne ilgiau kaip 4–5 dienas, o ne 2 mėnesius, kaip parduotuvinis su konservantais. Šildant jis dėl dirbtinių emulsiklių trūkumo suyra arba delaminatuoja, todėl jo negalima naudoti karštuose patiekaluose.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].