Tai – neabejotinai pats paprasčiausias slyvų paruošimas žiemai.

REKLAMA

Taip paruoštas slyvas mūsų šeima valgo ištisus metus.

Jums reikės:

REKLAMA
  • 2 kg slyvų
  • 1 kg granuliuoto cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 100 ml vandens

Kaip gaminti?

  1. Pirmiausia kruopščiai nuplaukite slyvas.
  2. Išimkite kauliukus.
  3. Supjaustytas slyvas sudėkite į gilų dubenį.
  4. Paruoškite kepimo skardą.
  5. Ant dugno suberkite pusę cukraus.
  6. Sudėkite slyvas.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C.
  8. Slyvas pabarstykite likusiu cukrumi.
  9. Citriną perpjaukite per pusę.
  10. Išspauskite sultis.
  11. Slyvas apšlakstykite citrinos sultimis.
  12. Slyvas užpilkite vandeniu.
  13. Įdėkite skardą į įkaitintą orkaitę.
  14. Kepkite nemaišydami 90 minučių 150°C temperatūroje.
  15. Sterilizuokite stiklainius 100°C orkaitėje 30 minučių.
  16. Į puodą supilkite vandenį ir sudėkite dangtelius.
  17. Dangtelius sterilizuokite 10 minučių.
  18. Iškeptas slyvas sudėkite į stiklainius.
  19. Užsukite dangtelius.
  20. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Kodėl verta reguliariai valgyti slyvas?

REKLAMA

Gydytoja, dietologė ir endokrinologė Natalija Fadeeva papasakojo apie slyvų naudą.

Kaip rašo portalas „Healthline“, slyvos yra puiki žarnyno ir šlapimo takų valymo priemonė.

REKLAMA

Slyvose yra vitaminų A, C, B ir PP bei įvairių mikroelementų (kalio, magnio, geležies).

REKLAMA

Antocianinai suteikia slyvoms tamsiai mėlyną spalvą. Tai – naudingos medžiagos, kurios turi antioksidacinį poveikį. Reguliariai valgydami slyvas apsaugosite organizmą nuo vėžio ir greito senėjimo.

Slyvų odelėse yra daug skaidulų, o vaisiaus minkštime – pektinų.

REKLAMA

Slyvos – puiki žarnyno problemų, uždegiminių procesų ir hemorojaus profilaktikos priemonė, nes jose yra priešuždegiminio poveikio medžiagų.

REKLAMA

Slyvos yra nekaloringos: 100 gramų produkto yra 35-40 kcal.

Slyvose taip pat yra daug paprastųjų rūgščių ir cukrų (gliukozės, fruktozės ir sacharozės).

REKLAMA

Jei slyvos valgomos iš karto dideliais kiekiais  (daugiau nei 4–5),  cukraus perteklius kartu su skaidulomis gali sukelti rūgimą, dujų kaupimąsi ir dažną tuštinimąsi.

Slyvų nauda organizmui

REKLAMA

1. Slyvos apsaugo kepenis

REKLAMA

Slyvos, kaip ir slyvų sultys, gali apsaugoti kepenis nuo neigiamo poveikio ir užkirsti kelią įvairių ligų atsiradimui.

Aštuonias savaites trukusio tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad kepenų funkcija ženkliai pagerėjo reguliariai vartojant slyvas ir slyvų sultis.

REKLAMA

Jei norite pagerinti kepenų būklę, slyvomis reguliariai pagardinkite košes ar salotas.

REKLAMA

2. Slyvos stiprina kaulus

Slyvų valgymas turi teigiamą poveikį ne tik vidaus organams, bet taip pat ir kaulams. Vienas tyrimas parodė, kad slyvos gali padėti užkirsti kelią kaulų retėjimui moterims po menopauzės.

REKLAMA

Remiantis kitais tyrimais, slyvos taip pat yra svarbus boro šaltinis. Šis mikroelementas padeda stiprinti kaulus ir raumenis.

REKLAMA

3. Slyvos padeda išvengti aterosklerozės

Apnašų kaupimasis arterijose gali sukelti aterosklerozę ir vazokonstrikciją. Esant šiai būklei, organizmo audiniams ima trūkti deguonies.

REKLAMA

Ilgainiui tokia būklė gali sukelti širdies nepakankamumą, insultą ar širdies priepuolį. Vis dėlto,  slyvos gali padėti sumažinti aterosklerozės tikimybę.

Mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad slyvų ir slyvų sulčių vartojimas gali ženkliai sumažinti kraujospūdį ir blogojo cholesterolio kiekį.

REKLAMA

4. Nutukimo prevencija

REKLAMA

Slyvos padeda kontroliuoti svorį ir apetitą, nes jos užtikrina sotumo jausmą. Vienas tyrimas parodė, kad slyvos gali ilgam numalšinti alkį.

Didelis tirpių skaidulų kiekis slyvose padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje.

REKLAMA

Gera tirpių skaidulų savybė yra tai, kad jos sulėtina cukraus įsisavinimą. Tai taip pat apsaugo nuo 2 tipo diabeto.

REKLAMA

5. Slyvose gausu geležies

Dėl geležies trūkumo gali išsivystyti anemija – organizmo būklė, kai kraujyje sumažėja hemoglobino kiekis. Lengvos anemijos simptomai yra nuovargis, dirglumas, dusulys ir sumažėjęs darbingumas.

Slyvos iš kitų vaisių išsiskiria dideliu geležies kiekiu. 100 g slyvų yra net 2,1 mg geležies, todėl tai padeda išvengti geležies trūkumo.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].