Kivi yra mažas kvapnus vaisius, turintis daug naudingų savybių.

REKLAMA

Kivyje yra vitaminų C, K ir E, folio ir kalio, taip pat daug antioksidantų. Taip pat valgomos juodos sėklos ir kivio oda, nors dauguma žmonių valgo apdorotą.

REKLAMA

Kivis yra istorinė Kinijos tėvynė, tačiau dabar daugelyje šalių yra kivių plantacijos. Pavyzdžiui, šie vaisiai dažnai patenka į Ukrainą iš Italijos, Ispanijos ir Graikijos.

REKLAMA

Čia yra 7 naudingos Kivi savybės:

1. Padeda astmai.

REKLAMA

Didelis vitamino C ir antioksidantų kiekis kivyje yra puikus astmos vaistas.

Pagal vieną 2000 m. Tyrimą, reguliariai vartojant šviežius vaisius, įskaitant kivi, gerokai pagerėja plaučių funkcija. Kivi taip pat padeda išgelbėti vaikus nuo švokštimo.

REKLAMA

2. Skatina virškinimą.

REKLAMA

Kiviai, valgomi po pagrindinio valgio, turi teigiamą poveikį virškinimo traktui.

Daugelis žmonių jį valgo, kad sumažintų rėmuo. Kivi turi prevencinę savybę prieš sunkumą ir pilvą.

REKLAMA

3. Stiprina imuninę sistemą.

REKLAMA

Didelis kiekis kivių yra universalus vitaminas c. Todėl šaltuoju metų laiku ir epidemiologiniais laikotarpiais vienas ar du vaisiai turėtų būti vartojami per dieną, kad padidintumėte imunitetą ir apsaugotumėte organizmą nuo patogenų skverbimosi.

Be pagrindinių savybių, askorbo rūgštis dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, saugo organizmo ląsteles nuo pažeidimų, žalingų laisvųjų radikalų poveikio, atjaunina kūną ir neleidžia priešlaikiniam senėjimui.

REKLAMA

4. Sumažina ligų riziką.

REKLAMA

Dėl savo sudėtyje esančios beta karotino ir askorbo rūgšties koncentracijos kivi veiksmingai užkerta kelią piktybinių navikų vystymuisi.

Be to, šis vaisius yra retas B6 ir B9 vitaminų derinys, kuris leidžia organizmui greitai absorbuoti naudingas medžiagas ir išlaikyti savo vėžio savybes.

REKLAMA

5. Normalizuoja kraujospūdį.

REKLAMA

Kivyje gana didelis kiekis yra kalio. Šis mikroelementas yra būtinas širdies normalizavimui, kraujagyslių sienelių stiprinimui ir kraujospūdžio reguliavimui. Be to, kalis pašalina perteklių nuo organizmo.

6. Apsaugo nuo kraujo krešulių.

REKLAMA

Kivyje yra daug geležies, kuri yra būtina kraujo formavimui ir hemoglobino kiekiui kraujyje reguliuoti.

REKLAMA

Gydytojai rekomenduoja valgyti vaisių žmonėms, kurie kenčia nuo anemijos arba patyrė didelį kraujo netekimą.

7. Apsaugo nuo regėjimo praradimo.

REKLAMA

Makuliarinė distrofija yra pagrindinė regos praradimo priežastis, o kiviai padeda apsaugoti akis nuo jo.

Pasak mokslininkų, pakanka valgyti 3 vaisius per dieną, siekiant sumažinti geltonosios dėmės distrofiją 36%. Faktas yra tas, kad kivyje yra daug zeaksantino ir liuteino.

REKLAMA

Įspėjimas

Nepaisant vaisių naudos, neturėtume pamiršti apie jo kontraindikacijas. Kivi nerekomenduojama žmonėms, sergantiems skrandžio opa.

REKLAMA

Askorbo rūgšties koncentracija gali sukelti gana stiprią alerginę reakciją, ypač žmonėms, kurie yra linkę į jį.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].