Straipsnis tiems, kas neįsivaizduoja savo pietų ar vakarienės stalo be mėsos. Jei jos pirkimas jums – didžiausias išbandymas, metas šį tą išmokti. Nieko keisto, jei kartais sunku išsirinkti šviežią mėsą, nes nesąžiningi pardavėjai imasi įvairiausių gudrybių, kad parduotų pasenusias prekes. Kaip išsirinkti kokybišką mėsą, papasakojo mano senelis, daug metų dirbęs vyriausiuoju veterinaru mėsos kombinate.

REKLAMA

Pasirodo, yra būdas, kuris praktiškai garantuoja kokybiškos mėsos pasirinkimą. Net toks mėgėjas kaip aš ar jūs gali šį būdą pritaikyti praktikoje. Susipažinkite su šia informacija, ji tikrai pravers!

Kaip išsirinkti mėsą: laiko patikrintas būdas

Bandydami parduoti produktą, kurio galiojimo laikas pasibaigęs, pardavėjai turguose naudoja įvairius priedus. Kad mėsa atrodytų gražiai, ji aptepama sojos padažu. Jei laikui bėgant mėsa pabąla, ji nudažoma raudonais arba rožiniais dažais.

REKLAMA
Prekybos centruose irgi ne ką geriau. Pasenusi mėsa mirkoma acte, kad atsikratyti nemalonaus kvapo. O mėsos skyriuose dažnai įrengiamas raudonas apšvietimas. Suteikdamas mėsai šviežesnę išvaizdą, jis klaidina klientus.

Kaip patikrinti mėsos šviežumą su degtuku

Paprašykite pardavėjo atpjauti jums nedidelį mėsos gabalėlį. Jums pakaks 1–2 cm juostelės. Iš namų pasiimkite dantų krapštuką ir degtukus bei nedidelį gabalėlį folijos.

REKLAMA

Užmaukite mėsą ant dantų krapštuko – lyg iešmo – ir degtuku ar žiebtuvėliu „pakepinkite ją“. Naudokite foliją, kad neišsipurvintumėte.

REKLAMA

Jei mėsa šviežia, prireiks 15 sekundžių, kol ji užsidegs. Deganti mėsa bus malonaus aromato, panašaus į kepantį šašlyką. Jei atsirado kvapas, panašus į sudegusį plastiką, tai reiškia, kad pardavėjai bandė sugrąžinti mėsai išvaizdą su tam tikra chemija.

REKLAMA

Burbuliukai, kurie atsiras kaip putos, taip pat signalizuos, kad mėsa buvo plauta su įvairiomis priemonėmis ar mirkyta. Dažniausiai šis metodas naudojamas norint pašalinti mėsos lipnumą, kuris atsiranda pradėjus gesti.

Jei iš mėsos pradeda tekėti tamsios spalvos sultys, greičiausiai prieš parduodant mėsa buvo nudažyta.

REKLAMA

Mėsos šviežumo tikrinimas

Nepamirškite, kad prieš perkant mėsą reikia ją pauostyti. Jus turėtų įspėti vandenilio sulfido arba baliklio kvapas. Nesąžiningi gamintojai mėsą apdoroja chemikalais, kurie ilgiau išlaiko mėsą šviežią. Tuo pačiu metu tokio produkto skonis ir maistinės savybės labai pablogėja.

REKLAMA

Norint patikrinti, ar mėsa šviežia, ar atšildyta, užtenka pirštu lengvai paspausti gabalėlį. Šviežioje mėsoje susidariusi skylė turėtų greitai išsilyginti. Jei taip neatsitiko, greičiausiai mėsa jau buvo užšaldyta.

REKLAMA

Atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą. Ji turi būti vienoda, be mėlynių ir dėmių. Rudos dėmės, kurios dar vadinamos mėsos „raugimu“, rodo, kad mėsa iš karto po skerdimo nebuvo tinkamai laikoma. Pradėjusioje gesti mėsoje dažniausiai aptinkamos raudonos ir žalsvos dėmės.

REKLAMA

Toks patikrinimas padės atpažinti nekokybišką mėsą ir sutaupys pinigų. Atminkite, kad tik iš kokybiškos mėsos bus tikrai skanus patiekalas. Nerizikuokite įsigydami pradėjusią senti mėsą.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].