Šiandien iš anksčiau paruošto maisto pašildymas yra įprastas dalykas. Tokiu būdu galime mėgautis mėgstamu maistu mums patogiu laiku ir taip galime sumažinti maisto švaistymą. Nepaisant to, kad pastaraisiais metais ši praktika tvirtai įsitvirtino kasdieniame gyvenime, nustatyta, kad kai kuriais atvejais tai gali kelti pavojų sveikatai.

REKLAMA

Žemiau pateiksime šešias dažniausiai pasitaikančias klaidas šildant maistą.

Europos mitybos taryba (EUFIC) perspėja, kad iš anksto paruoštas patiekalas neturi būti perkaitinamas. Tai gali sukelti nepageidaujamas pasekmes.

REKLAMA

Taip yra dėl to, kad kai kurių rūšių bakterijos labai greitai dauginasi, jei aplinkos temperatūra yra nuo 5°C iki 65°C. Dėl to padidėja apsinuodijimo maistu tikimybė ir įvairių virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, mėšlungis ir padidėjęs dujų kaupimasis , rizika.

Daugelis žmonių tiesiog nežino, kuriuos maisto produktus galima šildyti, o kurių negalima, todėl šiandien mes jums papasakosime apie 6 dažniausiai pasitaikančias klaidas, kurios pasitaiko, kai šildote maistą.

REKLAMA

1. Ryžiai

REKLAMA

Ryžiai pašildomi labai dažnai (po kelių valandų ar net dienų).

Ryžių skonis ir tekstūra gerai išsilaiko kambario temperatūroje. Bet pačiose kruopose yra mažų bakterijų sporų. Jos prie aukštos temperatūros gali sukelti apsinuodijimą maistu.

REKLAMA

Kuo ilgiau ryžiai būna šilti po tiesioginio virimo, tuo didesnė tikimybė, kad juose bus nuodingų medžiagų.

REKLAMA

Idealiausias atvejis yra kaskart šviežiai paruošti ryžiai. Ir, jei įmanoma, nepalikite jų ilgiau nei 24 valandas.

Apsinuodijus ryžiais, būdingas blogas virškinimas, uždegimas ir pilvo pūtimas. Blogiausiu atveju – vėmimas ir viduriavimas.

REKLAMA

2. Bulvės

Bulvės yra labai maistingos. Jos naudojamas ruošiant karštus ir šaltus patiekalus.

REKLAMA

Rizika sveikatai kyla tada, kai bulvės būna pašildytos per aukštoje temperatūroje. Arba atvirkščiai, jei ilgą laiką buvo laikomos (neatvėsusios) kambario temperatūroje.

REKLAMA

Bulvėse taip pat yra sporų. Nurijus, jos gali sukelti diskomfortą ir apsinuodijimo simptomus.

Be to, pašildžius bulves, pasikeičia jų skonis ir prarandama daug maistinių medžiagų.

REKLAMA

Taigi, geriausias būdas virtų bulvių neišmesti yra sutrinti, padarant piure arba įdėti į šaltas salotas.

3. Salierai

REKLAMA

Daugelis žmonių salierus nori naudoti neapdorotus, nes jie suteikia labai įdomų skonį salotoms ir trintoms sriuboms.

Bet jei salierai tampa karštų patiekalų ingredientu, geriausia juos valgyti ką tik virtus. Priešingu atveju jūs galite apsinuodyti, kai juos dar kartą pašildote.

REKLAMA

Faktas yra tas, kad salieruose yra nitratų, o veikiami šilumos jie sukuria sveikatai kenksmingas medžiagas.

REKLAMA

Didelėse koncentracijose jie gali virsti nitritais ir taip padidinti vėžio riziką.

4. Burokėliai

REKLAMA

Burokėliai yra labai populiari daržovė, liaudies medicinoje vertinama dėl didelio antioksidantų, vitaminų ir mineralų kiekio.

Problema kyla tada, kai juos veikia aukšta temperatūra. Kaip ir salieruose, burokėliuose yra nitratų, kurie ne visada naudingi jūsų sveikatai.

REKLAMA

Dėl šios priežasties dietologai burokėlius rekomenduoja vartoti nešildytus, kai jie dedami į salotas ar daržovių kokteilius.

REKLAMA

5. Vištiena

Vištieną saugu valgyti tik tada, kai visos dalys yra pilnai iškepusios.

REKLAMA

Salmoneliozė yra labai paplitusi tarp paukščių. Nepakankamas maisto perkaitinimas padidina infekcijos riziką. Todėl būtinai patikrinkite, ar jūsų ruošiamoje vištienos mėsoje neliko neiškepusių dalių.

O norint išvengti virškinimo problemų, taip pat nerekomenduojama vištieną pašildyti pakartotinai.

REKLAMA

Apkepas

Iš tiesų, mėsos baltymų sudėtis keičiasi, nepaisant to, kad skonis išlieka nepakitęs. Ir tai gali sukelti neigiamas skrandžio reakcijas.

REKLAMA

Bet jei vištienos vis tiek liko ir nusprendėte ją pašildyti, tai darykite santykinai žemoje temperatūroje.

6. Grybai

REKLAMA

Grybuose esantys baltymai yra lengvai sunaikinami fermentų ir kai kurių mikroorganizmų. Dėl to grybų laikymas kambario temperatūroje, po paruošimo, gali būti labai pavojingas.

Nerekomenduojama jų pašildyti, nes tai gali sukelti vidurių pūtimą ir kartais net viduriavimą. Tik tuo atveju nebus problemų, jei pašildant temperatūra neviršija 70 ºC.

REKLAMA

Apibendrinant, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad visi jūsų patiekalų ingredientai yra skirtingi, todėl pakartotinai šildant jie skirtingai keičiasi.

Taigi, kai kitą kartą ką nors ruošitės pašildyti, prisiminkite mūsų straipsnį. Kad pašildymas būtų tolygus, nepamirškite indo uždengti dangčiu.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].