Neseniai savaitę laiko buvau pas mamą. Kaip vėliau gailėjausi… Jei likę namai buvo daugmaž švarūs, tai virtuvę reikėjo valyti dvi dienas. Vyras suglumęs paklausė: “Kas negerai?” Tada turėjau išmokyti vyrą pagrindinių švaros palaikymo principų. Su jais užtikrinama tvarka virtuvėje.
Dabar matau, kaip jis bando. Ir man lengviau. Aš nesu įpratusi gaminti maisto netvarkingoje virtuvėje. Štai kodėl aš visada stengiuosi laikytis tam tikrų taisyklių, kurios padeda palaikyti tvarką. Naudingiausi 15 patarimų, kuriuos surinkau šiame straipsnyje.
Kaip išlaikyti savo virtuvę tvarkingą
Valykite nieko nelaukdami
Kai gaminate maistą, sunku išvengti purslų ir išsiliejimų. Pabandykite nedelsiant nuvalyti nešvarius paviršius. Kol maistas kepa, suplaukite indus.
Nedėkite ant stalo nešvarių indų
Daugelis žmonių turi įprotį tiesiai ant stalo padėti šaukštą ar šakutę, kurie buvo naudojami. Po to ant paviršiaus lieka riebių pėdsakų. Norėdami to išvengti, naudokite servetėlę ar mažą lėkštę.
Virtuvės įrankius išplaukite iškart po naudojimo
Yra trys daiktai, kuriuos reikia iš karto plauti. Tai trintuvas, koštuvas ir peiliai. Kai ant jų pridžius maisto likučius, tai padaryti bus sunkiau.
Sukurkite specialias zonas
Kiekvienam gaminimo procesui skirkite atskirą plotą. Tai užterš tik vieną plotą, o ne visą darbinį paviršių. Jūs tiesiog turėsite nuvalyti šią dalį aplink kriauklę.
Valymo priemones laikykite po kriaukle
Kai viskas, ko reikia valymui, yra vienoje vietoje, tai yra labai patogu. Galite greitai pasiimti tai, ko jums reikia, ir nedelsdami panaudoję padėti į vietą.
Kriauklę laikykite tuščią
Jei kriauklėje yra bent viena nešvari šakutė, tada mes nesąmoningai imame ten dėti nešvarius indus. Netvarka kelia sumaištį. Įpraskite iš karto plauti indus.
Kiekvieną vakarą iššluokite grindis
Virtuvės grindys nešvarios taip dažnai, kaip ir darbiniai paviršiai, jei jos laiku neišvalomos. Be to, trupinius ir riebalus išnešiosite visuose namuose. Įpraskite išvalyti grindis iškart po gaminimo.
Po kiekvieno valgio nuvalykite stalą
Priverskite save ir savo šeimą susitvarkyti po vakarienės. Po pertraukos tai bus daug sunkiau.
Pašalinkite daiktų perteklių nuo stalviršio
Paliekant tuščius stiklainius, maišelius ir popierių ant stalviršio netrukus bus sukurta netvarka. Švarus paviršius padidina tikimybę, kad visi kiti susitvarkys patys paskui save.
Peržiūrėkite spintelių turinį
Dar viena dažna problema yra perpildytos spintelės. Užtruksite daug laiko, kol rasite tinkamą daiktą. Pereikite per savo spinteles ir palikite tik tai, ką iš tikrųjų naudojate.
Reguliariai valykite šaldytuvą
Nuolat tikrinkite, ar nėra greitai gendančių maisto produktų ir likučių, kuriuos reikia išmesti. Tai padės išlaikyti šaldytuvą tvarkingą ir sumažinti maisto atliekų kiekį apsiperkant.
Nuplaukite orkaitę
Tvarkytis su per dideliu nešvarumų kiekiu yra daug sunkiau, nei susidoroti su nedideliu. Tai taip pat taikoma mažiems buitiniams prietaisams, tokiems kaip skrudintuvas ar mikrobangų krosnelė.
Reguliariai dezinfekuokite kriauklę
Jūs jau žinote, kad virtuvės kriauklė gali būti labiau nešvari, nei tualetas. Laikykite kriauklę švarią, nes mikrobai gali lengvai patekti į jūsų patiekalus.
Sužymėkite maistą šaldytuve ir sandėliuke
Tai padės greitai rasti reikalingus produktus ir stebėti galiojimo laiką.
Išneškite šiukšles kiekvieną dieną
Bjaurus kvapas iš šiukšliadėžės gali sugadinti net švariausią virtuvę. Pabandykite išmesti šiukšles kas 1–2 dienas. Jei nespėjate užpildyti maišelio, pakeiskite jį mažesniu.
Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tvarkos palaikymas virtuvėje yra labai varginantis dalykas. Bet jei susikursite rutiną ir jos laikysitės, greitai prie jos priprasite. Įtraukite į ją visas smulkmenas – nuo stalo ir likučių valymo, iki puodų mirkymo. Netrukus pastebėsite, kad sutaupote daug laiko. Dabar jau žinote, kaip išlaikyti švarią virtuvę.