Kurie maisto produktai ir patiekalai gali būti šaldomi?

Maisto užšaldymas yra natūraliausias būdas jį išsaugoti. Tačiau ar visi maisto produktai gali būti užšaldomi? Tai sužinosite netrukus.

REKLAMA

šaldomi

Juk žiemą sušalę augalai ne tik išvengia gedimo, bet ir pavasarį pradeda augti, žydėti ir duoti vaisių! Užšaldžius uogas, jose išlieka visi mineralai ir dauguma vitaminų.

REKLAMA

Kai kurie sakys: „Kartais užšaldžius pasikeičia skonis ir konsistencija…” Mes sutinkame, todėl sudarėme maisto produktų, kuriuos galima užšaldyti, sąrašą.

REKLAMA

Po šio straipsnio jūs žinosite, kurie produktai gerai toleruoja užšaldymą, o su kuriais net neverta eksperimentuoti.

MAISTO UŽŠALDYMAS

Duona

Būna, kad duonos niekas nevalgo kelias dienas ir ji gali supelyti. Gera žinia, kad šviežią duoną galima užšaldyti ir ji nepraranda savo skonio.

REKLAMA

šaldomi

Mažose kaimo parduotuvėse, kur šviežia duona yra retas svečias, ji dažniausiai užšaldoma. O jei duonos prisireikė, išimkite reikiamą kiekį ir atšildykite mikrobangų krosnelėje (pakanka 15-20 sekundžių).

REKLAMA

Varškė

Prieš užšaldant, varškę reikia gerai išspausti, kad būtų pašalintos išrūgos.

REKLAMA

Atšildytos varškės skonis šiek tiek skiriasi nuo šviežios, tačiau iš jos galima gaminti koldūnus, pyragus ir apkepus.

Kietasis sūris

Šaldiklyje galite užšaldyti tarkuotą kietąjį sūrį, nebijodami, kad jis sulips. Tačiau jo struktūra nesikeičia į gerąją pusę: sūris pradeda stipriai byrėti, pastebimai praranda skonį ir aromatą.

REKLAMA

šaldomi

Todėl verta užšaldyti tik tą sūrį, kurį planuojate naudoti picai, salotoms, sriuboms, įdarams. Pjaustymui tinkamą sūrį geriausia laikyti apatinėje šaldytuvo lentynoje arba daržovių stalčiuje (kur palaikoma optimali drėgmė ir temperatūra).

REKLAMA

Taip pat geriau neužšaldyti minkštų rūšių sūrio (rikotos, fetos). Šaldomi jie praranda kreminę tekstūrą. Po atšildymo juose atsiranda nemalonių grūdelių ir riebalų.

Grietinė

Po atšildymo grietinė praranda savo konsistenciją, susisluoksniuoja į išrūgas ir baltą masę su grūdeliais. Bet jei jūs ją užšaldėte, nesijaudinkite. Išspaudę viską per marlę, gausite subtilų grietinės sūrį, kurį galite tepti ant duonos.

REKLAMA

Pienas

Jei pieną vartojate labai lėtai, o likučiai sugenda, užšaldykite jį iki kito karto. Tačiau atminkite, kad šaldomi skysčiai plečiasi.

REKLAMA

Paprikos

Saldžiosios paprikos plačiai naudojamos gaminant maistą: jos dedamos į salotas, sriubas, garnyrą, troškinamos ir įdaromos. Todėl namų šeimininkės ieško būdų, kaip paruošti paprikas būsimam naudojimui.

šaldomi

REKLAMA

Petražolės, krapai ir kitos žolelės

Mokslininkai apskaičiavo, kad, laikantis paprastų taisyklių, vasarą iš sodo lysvės surinktos ir užšaldytos petražolės išlaiko dvigubai daugiau vitamino C nei žiemą auginamos šiltnamiuose.

REKLAMA

Todėl, kad žiemą nepirktume žalumynų ir žolelių, įpraskite juos užšaldyti. Darykite tai kiek įmanoma išsaugodami jų išvaizdą, visas maistines medžiagas, vitaminus ir mikroelementus.

Ryžiai

Kad nelauktumėte kiekvieną kartą, kol ryžiai išvirs, juos galima išvirti ir užšaldyti, o prireikus panaudoti.

REKLAMA

Leiskite ryžiams atvėsti, tada perkelkite į indą ar plastikinį maišelį. Norėdami atšildyti, perkelkite ryžius į dubenį su trupučiu vandens ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje.

Baklažanas

Vasarą užšaldę šviežius baklažanus, visus metus galėsite lepinti svečius kvepiančiais troškiniais ir salotomis.

REKLAMA

šaldomi

Kiaušiniai

Šaldiklyje patogu užšaldyti ne virtus ar kitaip termiškai apdorotus kiaušinius, bet be lukšto, nes jis gali sprogti. Norėdami užšaldyti kiaušinius, įmuškite juos į dubenį, lengvai išplakite ir supilkite gautą mišinį į ledo kubelių formelę arba plastikinį maišelį.

REKLAMA

Po atšildymo kiaušiniai bus grūdėtos tekstūros, bet tai netrukdo jiems virsti gardžiu omletu.

REKLAMA

Uogos

Sezoninės uogos ir vaisiai leidžia jomis pasimėgauti tik trumpą laiką. O mes, žinoma, norime ilgiau. Todėl galite jas užšaldyti.

šaldomi

REKLAMA

Mielės

Šeimininkės į tešlą prideda gyvų mielių, kad kepiniai būtų purūs ir minkšti. Tačiau šaldytuve jos išstovi ne ilgiau kaip 2 savaites, o dar trumpiau kambario temperatūroje.

REKLAMA

Esant šaltai temperatūrai, mielių grybai pereina į miego būseną. Atšildytos mielės išlaiko savo savybes, tačiau svarbu laikytis taisyklių.

PUSGAMINIŲ IR PARUOŠTŲ PATIEKALŲ UŽŠALDYMAS

Paruoštas maistas gali būti užšaldytas. Ir jei laikysitės visų taisyklių, atšildžius maisto skonis maloniai nustebins.

REKLAMA

šaldomi

Tešla ir makaronai, įvairūs pyragaičiai, kotletai, balandėliai ir varškėčiai – visa tai toleruoja šaldymą ir nepraranda skonio.

REKLAMA

Blynai

Lietiniai blynai labiausiai tinka užšaldymui. Atšildžius jie neplyšta, išlieka elastingi ir visada skanūs.

REKLAMA

Karbonadai ir kotletai

Užšaldyti karbonadai greitai atitirpsta, nepraranda skonio ir aromato. Ir šeima niekada nebus alkana, jei ateičiai bus paruošti kelių rūšių kotletai ir karbonadai.

Atkreipkite dėmesį, kad po atšildymo džiūvėsėlių pluta nebedžiugins traškamu.

REKLAMA

Pyragai

Kas iš mūsų nemėgsta obuolių pyrago! Deja, ne visada įmanoma jį kepti kiekvieną savaitę. Galite pagaminti didelį pyragą, užšaldyti jį ir mėgautis kelis mėnesius.

šaldomi

REKLAMA

Suvyniokite pyragą į kepimo popierių, sudėkite į maišelį ir padėkite į šaldiklį.

Labai patogu žiemą po ranka turėti maišelį šaldytų daržovių ar vaisių. Užšaldydami patiekalus ateičiai, galite palengvinti savo gyvenimą, sutaupyti daug laiko ir pinigų.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].