Smidrų sezonas – puiki proga dažniau valgyti šias daržoves. Vis dėlto, žmonės dažnai stebisi, kodėl suvalgius smidrų pakinta šlapimo kvapas.

REKLAMA

Mokslininkai teigia, kad taip yra dėl smidruose esančios rūgšties. Virškinimo metu virškinimo sistemoje susidaro metabolitai, kuriuos išskiriame su šlapimu. Būtent jie turi tą būdingą kopūstų kvapą.

Kodėl  suvalgius smidrų pakinta šlapimo kvapas?

REKLAMA

Metabolizmas yra atsakingas už šlapimo kvapo pasikeitimą suvalgius smidrų. Juose dažniausiai pasitaiko keturi junginiai: metantiolis, dimetilsulfidas, dimetilsulfoksidas ir dimetilsulfonas. Trumpai tariant, visuose šiuose junginiuose yra sieros, kuri  žmogaus organizmui nėra kenksminga. Verta paminėti, kad tik smidruose yra tokia stipri smidrų rūgšties koncentracija. Būtent todėl  suvalgius smidrų maždaug po 15-20 minučių galima pastebėti, kad šlapimo kvapas tapo kitoks. Įdomus faktas yra tai, kad ne kiekviena medžiagų apykaitos sistema apdoroja smidrų rūgštį, tačiau mokslininkai negali to paaiškinti. Vis dėlto, suvalgius smidrų žmogaus organizmo funkcionavimas išlieka normalus.

REKLAMA

Smidrų savybės

Smidrams būdinga pailga forma ir ryški spalva. Šios daržovės atkeliavo iš Viduržemio jūros ir Mažosios Azijos teritorijos, kur  buvo žinomos maždaug prieš 2000 metų. Šiandien jų plantacijos yra Kinijoje, Peru, JAV, Italijoje, Nyderlanduose ir Vokietijoje. Verta paminėti, kad smidrai yra tikra vitaminų bomba, nes juose yra net 5 kartus daugiau mineralų nei kitose daržovėse. Kinų medicinoje jie buvo pripažinti vaistiniais augalais, turinčiais išskirtinę maistinę vertę. Juose yra vitaminų A, B, C ir E, taip pat magnio, kalcio, fosforo ir geležies. Šios daržovės padeda kovoti su vėžiu ir stiprina imunitetą,  be to, jos  rekomenduojamos sergantiesiems cukriniu diabetu ir turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje.

REKLAMA

Kaip paruošti smidrus  vartojimui?

REKLAMA

Smidrus galima paruošti įvairiais būdais, pvz., virti vandenyje ar garuose, kepti ant grotelių arba orkaitėje. Galimybės yra neribotos. Vienintelis dalykas, kurį verta žinoti: baltuosius smidrus reikia nulupti, nes jie yra kieti ir turi storesnes odeles nei žali. Be to, kotelių nereikia mesti į šiukšliadėžę: iš jų galima paruošti kreminę sriubą.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].