Jei buvote tikri, kad nešvariausia buto vieta yra kilimėlis prie lauko durų ar tualetas, pasiruoškite griežtai tiesai. Iš tikrųjų kenksmingų bakterijų ir nešvarumų didžiausias kiekis yra būtent ant virtuvinės kempinės. Ne veltui patariama ją keisti dažniau, tačiau toks požiūris į higieną gerokai kenkia aplinkai.
Norėdami rūpintis savimi ir neteršti gamtos, naudokite 3 būdus, kaip išvalyti ir dezinfekuoti indų plovimo kempines, tai prailgins jų gyvenimą ir sutaupys jūsų biudžetą. Kaip tai padaryti, išsamiai paaiškinsime šiandieniniame straipsnyje.
Kaip pratęsti virtuvės kempinės gyvenimą
Norėdami pašalinti bakterijas, kvapą ir nešvarumus iš kempinės, naudokite vieną iš 3 būdų:
- sterilizavimas mikrobangų krosnelėje
- plovimas indaplovėje
- mirkymas baliklyje ar acte
Pirmasis metodas
Pamirkykite gausiai kempinę vandenyje, padėkite ją ant lėkštės su popieriniu rankšluosčiu ir mikrobangų krosnelėje kaitinkite bent 1 minutę. Praėjus laikui, atsargiai nuimkite kempinę ir leiskite jai visiškai atvėsti. Priešingu atveju, išspausdami skystį, galite stipriai nusideginti rankas. Mikrobangų krosnelės sterilizacija gali pašalinti 99% kempinės viduje esančių kenksmingų bakterijų. Svarbu nepamiršti, kad šildymas tinka tik kempinėms be metalinių intarpų ir plastiko.
Antrasis metodas
Prieš įdėdami kempinę į indaplovę, ją gerai nuplaukite ir pašalinkite maisto likučius. Tada įjunkite prietaisą visam skalbimo ir džiovinimo ciklui. Po tokios procedūros dauguma bakterijų ir kvapų bus sunaikinti, o kempinę vėl bus galima naudoti kaip naują.
Trečiasis metodas
Gana dažnai valymui ir dezinfekcijai naudojamas mirkymo metodas 10% baliklio tirpale arba acte. Nors yra nuomonė, kad šis metodas nėra toks efektyvus kaip du ankstesni, vis dėlto verta atkreipti dėmesį.
Prieš pradėdami, būtinai apsimaukite gumines pirštines. Mažoje plastikinėje talpyklėje praskieskite baliklį 1: 10 karštu vandeniu arba tiesiog įpilkite 9% maistinio acto. Kruopščiai nuplaukite indų kempinę plovikliu ir įdėkite ją į tirpalą, kelis kartus ten išspausdami. Palikite kempinę baliklyje 5-10 minučių, tada kruopščiai išspauskite ir nuplaukite tekančiu vandeniu.
Be valymo būdų, yra keletas taisyklių, kurių reikia laikytis kasdien, kad kempinė būtų kuo ilgiau švari:
1. Nenaudokite jos stalui ir grindims valyti, verčiau rinkitės rankšluosčius.
2. Po kiekvieno naudojimo pabandykite kuo daugiau išspausti kempinę, tada suvyniokite ją į popierinį rankšluostį, kad visiškai pašalintumėte likusią drėgmę. Sausoje aplinkoje bakterijos negali daugintis.
3. Norėdami suminkštinti išdžiūvusias kempines, 10-15 minučių jas užpilkite minkštikliu. Šis triukas padarys medžiagą elastinga.
4. Indų plovimo kempinės nenaudokite šviežios mėsos likučių valymui – jų likučiai audiniuose taps palanki dirva bakterijoms. Tokiems tikslams geriau turėkite atskirą rankšluostį ar skudurą.
5. Nebandykite įvesti sterilią tvarką virtuvėje, nes mūsų organizmui, o ypač imuninei sistemai, reikia tam tikrų rūšių naudingų ir kenksmingų bakterijų.
Naudodamiesi paprastais ir prieinamais metodais, indų plovimo kempinės naudojimo laiką galėsite pratęsti beveik 2 kartus!