Maisto gaminimo menas yra iššūkis, nes tam reikia daug įgūdžių, laiko ir susikaupimo. Idealus tikslas – paruošti tokį patiekalą, kuris džiugintų gomurį, nepriliptų prie keptuvės dugno ir nepridegtų. Deja, ne visiems mums gerai sekasi kulinarijos menas, net jei ir stengiamės.

REKLAMA

1. Makaronų virimas labai mažame vandens kiekyje.

Makaronų paruošimas atrodo paprastas, bet iš tikrųjų taip nėra. Turite atsižvelgti į kai kuriuos veiksnius, kad gaminamas patiekalas būtų tobulas. Pavyzdžiui, būtina naudoti  pakankamą vandens kiekį. Priešingu atveju makaronai gali pernelyg išdžiūti, iškepti arba prilipti prie puodo.

Šių galimų problemų sprendimas – pusei kilogramo sausų makaronų naudoti maždaug keturis litrus vandens. Arba įsitikinkite, kad vandens lygis yra gerokai didesnis nei makaronai, net kai jie išvirę.

REKLAMA

2. Neatsižvelgiama į kiekvieno ingrediento gaminimo laiką.

Prieš troškindami ar kepdami kažką, daugelis iš mūsų pradeda kepdami česnakus, tada svogūnus ir kitus prieskonius. Tada dedame garnyrą ir pasirinkus baltymus. Tačiau mes darome klaidą: pavyzdžiui, česnakai, susmulkinti, iškepa ir net sudega prieš dedant kitus ingredientus.

REKLAMA

Todėl prieš dedant kitus ingredientus, patartina pakepinti svogūnus, o tik paskui česnakus. Kita vertus, kai įgyjame patirties, patogu išmokti ir kurios daržovės iškepa greitai, o kurios užtrunka ilgiau. Taip ištobulinsime kiekvieno ingrediento gaminimo tvarką.

3. Sūdymas pabaigoje ir persistengimas.

REKLAMA

Kai kuriuose senuose receptuose galite perskaityti: „Baigę gaminti įberkite druskos pagal skonį“. Jei vadovautumėmės šiuo patarimu, maistas kai kuriose vietose tikriausiai būtų  sūresnis nei kitose. Taip pat turime būti atsargūs ir nepridėti per daug druskos, nes ji gali sugadinti patiekalą.

Geriau įdėti druskos, kai sudedame ingredientus ir kartas nuo karto paragauti, nes, pavyzdžiui, išgaravus skysčio pertekliui, patiekalas gali tapti sūresnis. Ragaujant nuolat ir maišant užtikriname, kad skonis įsigertų ir sustiprėtų, bet svarbiausia – pasiskirstytų vienodai.

REKLAMA

4. Kiaušinių sumušimas į tą patį indą.

Labai dažnai žmonės skubėdami vieną po kito muša kiaušinius tame pačiame inde. Tačiau tai gali būti brangi klaida. Jei paaiškėja, kad vienas kiaušinis sugedęs, rizikuojate sumaišyti visus kitus arba lukšto gabalėliai liks įstrigę gatavame patiekale; žinote, kaip sunku juos vėliau ištraukti.

REKLAMA

Kad išvengtumėte šios rizikos, prieš gamindami kiaušinius sudaužykite į mažus dubenėlius ir sudėkite į didesnį dubenį. Arba muškite į mažą dubenėlį, įsitikinkite, kad kiaušinis geras, tada perpilkite jį į gaminimo indą ir viską kartokite.

5. Šaukštu išardykite maltą mėsą.

REKLAMA

Įprasta naudoti šaukštą ar mentelę bet kokiam patiekalui maišyti; tačiau kalbant apie maltą mėsą, procesas tampa lėtas ir varginantis. Kita vertus, mėsa gali būti ne taip atskirta, kaip norėtume. Būtent todėl mėsai „sulaužyti“ patartina naudoti bulvių grūstuvą. Tada mediniu šaukštu galite nugramdyti likusią mėsą nuo trintuvo. Taip mėsa iškeps tolygiai.

6. Prieš pradedant gaminti, pamiršta paruošti ir susmulkinti ingredientus.

REKLAMA

Žmonės dažnai kaitina savo keptuves, pjaustydami ingredientus, kuriuos naudos. Bet tai tikriausiai nėra geriausias būdas ką nors padaryti. Galite sugadinti visą receptą, nes kai pagaliau supjaustysite ingredientus keptuvė gali būti tokia karšta, kad ne tik sudeginsite maistą, bet ir vargu ar turėsite laiko įdėti kitų dalykų, pavyzdžiui, prieskonių ar daugiau ingredientų.

Idėja yra ne susmulkinti visus ingredientus prieš dedant keptuvę ant ugnies, o paruošti tuos, kuriuos pirmiausia turite naudoti, o tada smulkinti likusius, kol pirmieji kepa.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].