Bulvės – vienas populiariausių maisto produktų, be kurio milijonai pasaulio žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo.

REKLAMA

Vis dėlto, naudinga žinoti, kad tam tikrais atvejais šios populiarios daržovės gali pakenkti.

Kuo bulvės kenksmingos?

REKLAMA

Pirmiausia vertėtų paminėti tai, kad šios daržovės yra labai kaloringos. Jei laikotės dietos, bulvių vartojimą vertėtų apriboti.

Aukštas glikemijos indeksas yra dar viena bulvių blogybė. Mes kalbame apie angliavandenių įsisavinimo greitį organizme, dėl kurio gali padidėti cukraus kiekis kraujyje. Žinoma, aukštas maisto produktų glikemijos indeksas yra pavojingas ne visiems, tačiau į tai vertėtų atsižvelgti.

REKLAMA

Kodėl ekspertai rekomenduoja valgyti šaltas bulves?

REKLAMA

Dauguma žmonių pasakytų, kad valgyti šaltas bulves yra neskanu, ar paprasčiausiai nėra tiek daug patiekalų, į kuriuos galima įtraukti šaltas bulves. Vis dėlto, ekspertai su tuo nesutinka, ir rekomenduoja dažniau rinktis būtent šaltas bulves.

Jei reguliariai valgysite karštas bulves, angliavandeniai ir didelis cukraus kiekis pateks į organizmą greičiau.

REKLAMA

Nuolatinis karštų bulvių vartojimas sukels angliavandenių ir cukraus nuosėdas.

Jei bulvės yra kambario temperatūros arba šaltos, krakmolo savybės pradeda keistis. Šaltos bulvės pašalina iš organizmo toksinus ir veikia kaip absorbentas. Valgydami šaltas bulves, galite kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

REKLAMA

Taip pat svarbu paminėti ir tai, kad valgant šaltas bulves kur kas greičiau pajuntamas sotumas. Visiškai pakanka suvalgyti kelias vidutinio dydžio bulves, kad pasijustume sotūs. Jei dažniau rinksitės šaltas bulves, sumažinsite persivalgymo riziką.

Kodėl verta atsisakyti keptų bulvių?

REKLAMA

Keptų bulvių žala akivaizdi. Mitybos ekspertai įvardino kelis pagrindinius pavojus:

REKLAMA

1) Iš šakniavaisių išgaruoja drėgmė, kurią pakeičia riebalai;

2) 100 g gruzdintų bulvyčių yra apie 40 g angliavandenių. Jei toks maistas yra valgomas nuolatos, nereikėtų stebėtis, kad svoris pradeda sparčiai augti;

REKLAMA

3) Ilgalaikio terminio apdorojimo metu sunaikinamas vitaminas C ir kiti naudingi elementai, esantys bulvių sudėtyje.

Žinoma, daugybė žmonių labai mėgsta keptas bulves. Vis dėlto, jų tikrai nereikėtų vartoti dažniau nei 2 kartus per mėnesį. Specialistai rekomenduoja pirmenybę teikti virtoms bulvėms, vengti druskos ir įvairių priedų.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].