Žmogaus įpročiai šiandien nebėra tokie, kokie buvo anksčiau.

REKLAMA

Kažkada mūsų tėvų ir senelių mitybos racionas buvo gana skurdus, o dienos metu patiriamas fizinis krūvis – labai didelis. Vis dėlto, jiems pavykdavo atlikti visus numatytus darbus nepristingant energijos.

Šiuolaikinio žmogaus šaldytuvas  yra prigrūstas įvairiausių produktų, be to, jam nebereikia arti laukų, prižiūrėti gyvulių ir daržo.

REKLAMA

Vis dėlto, nors gali atrodyti, kad dabar žmogaus gyvenimo sąlygos yra gerokai paprastesnės, tačiau energijos trūkumas yra viena dažniausių problemų, su kuria tenka susidurti daugumai žmonių.

Lėtinis nuovargis gali pasireikšti dėl daugybės įvairių priežasčių: tam įtakos turi patiriamas stresas, sėslus gyvenimo būdas ir, žinoma, netinkama mityba.

REKLAMA

Vertėtų nepamiršti, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, todėl jiems vertėtų skirti ypatingą dėmesį. Deja, pusryčiams dažniausiai pasirenkami greiti angliavandeniai, kurie sukelia staigius gliukozės kiekio kraujyje šuolius. Būtent todėl pasireiškia nuovargis ir mieguistumas.

Greiti angliavandeniai – tai:

REKLAMA

– Kepiniai.

– Greitai paruošiama košė.

REKLAMA

– Sausi pusryčiai.

– Vaisių sultys.

REKLAMA

Reguliarus netinkamų pusryčių vartojimas sukelia lėtinį nuovargį.

Ką gaminti pusryčiams, kad pasisemtumėte energijos?

REKLAMA

Energijos atsargos neišseks ilgiau, jei valgysite maistą, kuriame yra subalansuoti trys pagrindiniai mitybos komponentai – baltymai, riebalai ir angliavandeniai.

Kokie produktai tinka pusryčiams?

REKLAMA

– Košė (įprasta, ne greitai paruošiama). Tokioje košėje yra vadinamųjų lėtų angliavandenių, kurie ilgai skaidomi, todėl suteikia ilgesnį energijos užtaisą. Taip pat grūduose yra mūsų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų.

– Augaliniai ir (arba) gyvuliniai riebalai. Riebalai yra energijos šaltinis. Nenuostabu, kad valstiečių šeimos visada valgydavo lašinius. Įprastas sviestas ir ghi sviestas taip pat yra gyvulinių riebalų šaltiniai. Daug augalinio aliejaus yra riešutuose, sėklose, avokaduose.

REKLAMA

– Žuvis, paukštiena, ankštiniai augalai. Šie maisto produktai yra puikus baltymų šaltinis. Raudoną mėsą galite valgyti ir ryte, pavyzdžiui, galite rinktis  karbonadą ar kotletą, tačiau atminkite, kad raudona mėsa virškinama labai ilgai. Kūnas sunaudoja daug energijos maistui virškinti.

– Daržovės. Skaidulos, vitaminai ir mineralai atlieka svarbų vaidmenį palaikant aukštą energijos lygį.

REKLAMA

– Žalumynai. Žalumynus rekomenduojama valgyti bet kuriuo dienos metu ir dideliais kiekiais. Be vitaminų ir mineralų, juose yra chlorofilo – medžiagos, kuri detoksikuoja organizmą.

Pusryčiams skirtus valgius gaminkite iš aukščiau paminėtų maisto produktų, ir tai padės palaikyti energiją.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].