Atrodytų, kad visi puikiai žino, kam skirta šakutė, bet ar tikrai? Šakutės paskirtis neapsiriboja vien tik valgymu. Šio stalo įrankio panaudojimo būdai jus gali kaip reikiant nustebinti!

REKLAMA

Šakučių tipai ir jų paskirtis

Jei kada nors matėte šakutę, kuri jus nustebino kažkokia neįprasta savo forma ar dantukų skaičiumi, tai nebuvo atsitiktinumas. Šakučių panaudojimo būdų yra tikrai nemažai, tad nieko keisto, kad skiriasi jų forma ar dantukų skaičius:

REKLAMA
  • Pietų šakutė – tai bene geriausiai mums visiems žinomas šakutės tipas. Šio tipo šakutė gali būti naudojama pagrindinio patiekalo valgymui. Įprastai tokia šakutė turi keturis dantukus;
  • Žuvies šakutė  turi tris ar keturis dantukus, kurie yra platesni ir trumpesni už pietų šakutės dantukus;

  • Užkandžių šakutė – iš pažiūros yra labai panaši į pietų šakutę, tačiau jos dantukai pastebimai mažesni. Taip pat galima pastebėti ir tai, kad ši šakutė yra trumpesnė už pietų šakutę. Jei iškilmingame vakarėlyje pastebėsite, kad prie lėkštės yra padėtos dvi  šakutės, o viena iš jų yra trumpesnė, tikėtina, kad tai yra užkandžių šakutė;
  • Deserto šakutė yra gana lengvai atpažįstama, nes ji įprastai turi tris arba du dantukus. Dažniausiai tokia šakutė yra arbatinio šaukštelio dydžio. Tokia šakutė taip pat yra naudojama vaisių valgymui;
  • Austrių šakutė labiau primena šaukštą su išpjautais dantukais. Jei kada pamatysite tokią šakutę, galėsite būti užtikrinti, kad ji yra skirta austrėms. Taip pat šio tipo šakutė gali būti naudojama jūros gėrybėms;

REKLAMA
  • Sraigių šakutė  savo forma primena deserto šakutę, tačiau ji yra daug didesnė, o du jos dantukai  yra ilgesni. Tarp jų taip pat yra gilus griovys;
  • Salotų šakutė turi tik du dantukus, tačiau ji yra didžiausia iš visų šakučių;
  • Lėkštės šakutė yra apgaulingai panaši į salotų šakutę, todėl dauguma žmonių  jas painioja. Tai – ilgiausia šakutė su dviem dantukais. Tokia šakute gali būti paimami sūrio ar mėsos gabalėliai, kurie dedami į lėkštes.

Kam gali būti naudojama šakutė?

REKLAMA

Nors šakutė dažniausiai naudojama pagrindinio patiekalo valgymui, tačiau tikrai nebūtina tuo apsiriboti. Taigi, ką dar galima daryti su šakute?

  • maišyti padažus – kai kurių virėjų teigimu, šakutė yra tiesiog nepakeičiamas įrankis, kuris gali padėti paruošti tiesiog tobulą padažą, kuriame nebus jokių gumulėlių;
  • perkošti ryžius ir kitus virtus produktus – vandens perteklių lengvai pašalinsite įprasta šakute;
  • sutrinti virtas daržoves, makaronus ar bulves – tą atlikti su šakute tikrai nebus sunku!

Virtuvės gudrybės, kurių išmokstama kulinarijos kursuose

REKLAMA

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].