Nieko nėra geriau už šviežius vaisius ir daržoves iš savo daržo.
Jei mokate gerai išlaikyti savo derlių, galite jį naudoti tol, kol viską sunaudosite, o gal net iki kito derliaus.
Tiesiog reikia žinoti, kaip tai padaryti tinkamai.
Todėl šiandien mes papasakosime apie senovinį būdą, paskelbtą „YouTube“ kanale, kaip išlaikyti česnakus šviežius labai ilgą laiką. Jis išliks šviežias visą žiemą, paskutines skilteles sunaudojau tik atėjus vasarai.
1 žingsnis
Pirmiausia česnakai turi būti laikomi sausoje, erdvioje vietoje.
Absoliutus tolesnio laikymo pagrindas yra tai, kad jie turi būti gerai išdžiūvę.
Atminkite, kad saugojimui skirti tik sveiki, puvinių ir akivaizdžių išorinių pažeidimų neturintys česnakai. Skiltelės turi būti tvirtos.
2 žingsnis
Nulupkite viršutinį sluoksnį, nupjaukite stiebą ir šaknį, kad gautumėte švarias ir nuvalytas česnakų galvutes.
3 žingsnis
Česnakus reikia suskirstyti į 3 grupes.
Tuos, kurie jau įtrūko ir skiltelės atsiskyrė, negalima ilgai laikyti, todėl pirmiausia reikės sunaudoti juos.
Naudokite pirmiausia tuos, kurie turi tam tikrų defektų, o sveikus ir nepažeistus galėsite išlaikyti gerokai ilgiau, suskirstę į dar dvi kokybės klases.
4 žingsnis
Paimkite sveikus česnakus ir palaikykite likusią kiekvienos galvos šaknį virš degančios žvakės.
Tai užsandarins ir apsaugos nuo virusinių ir grybelinių ligų įsiskverbimo į pačią galvutę.
5 žingsnis
Paimkite sausą sterilizuotą 3 litrų talpos indą, įdėkite vieną šaukštą švarių sausų medžio pelenų ant dugno.
Česnako galvutes sudėkite iki maždaug pusės esamos talpos.
Užberkite dar vieną šaukštą pelenų, šiek tiek sukratykite indą ir iki pat viršaus sudėkite likusius česnakus.
Dar kartą užberkite šaukštą pelenų ir švelniai indą pakratykite.
6 žingsnis
Palikite indą uždarytą vėsioje, sausoje vietoje.
Tai geriausias česnakų laikymo būdas, ir jie visą laiką išliks švieži!
Pabandykite tokiu būdu laikyti bent vieną indą su česnakais ir patys pamatysite tokio laikymo naudą.
Linkime sėkmės!
Vaizdo medžiaga:
Daugiau patarimų iš skaitytojų:
Maja pataria:
„Aš daugelį metų laikiau česnakus sausame stikliniame inde be jokio užsandarinimo. Taip laikomi česnakai turi būti visiškai išdžiūvę. Juos visada išlaikysite bent iki kito derliaus.“
Pataria ponia Liudmila:
„Aš daugelį metų laikiau česnakus 3 litrų talpos stiklainiuose.
Tiesiog įdėkite juos į indą ir ant viršaus uždėkite marlės gabalėlį ar kelis popierinių rankšluosčių lapelius. Praėjusių metų česnakus suvartojau vos prieš nuimant naują derlių.“
Lukas pataria:
„Visada naudojuosi patikrinta močiutės praktika – supinti iš česnako pynę ir pakabinti šaltame, sausame kambaryje. Patikrintas būdas jau daugelį metų.“
Redos patarimas:
„Gerai išdžiovintą česnaką laikau sausame inde ir uždengiu medvilniniu audiniu. Puikiai išsilaiko iki naujo derliaus ir dar ilgiau. Išbandyta ir išsilaiko daugiau nei metus.“