Ar žinote, kaip laikyti medų, kad jis neprarastų savo savybių? Jums tereikia įvykdyti penkias paprastas sąlygas. Taip visada būsite tikri, kad medus yra puikaus skonio ir teigiamai veikia jūsų sveikatą.
Rudenį ir žiemą dažniausiai renkamės valgyti medų. Tuomet jis yra geriausio skonio ir, žinoma, teigiamai veikia mūsų imunitetą. Tačiau, kad jis neprarastų savo skonio ir sveikatai naudingų savybių, jį reikia tinkamai laikyti. Ar žinote, kaip tai padaryti?
Medaus laikymo taisyklės
Pasirinkite vėsią vietą
Geriausia medų laikyti vėsioje vietoje. Jis ilgiau išlaikys visas savo savybes, jei stiklainius su medumi laikysite tokioje vietoje, kur temperatūra svyruoja apie 10 laipsnių Celsijaus. Tam tiks rūsys arba sandėliukas (medų galite laikyti ir šaldytuve). Stenkitės nelaikyti medaus aukštesnėje nei 20 laipsnių Celsijaus temperatūroje. Tuomet jis greitai praras gerąsias savybes.
Nepalikite atidaryto stiklainio
Visada sandariai uždarykite medaus stiklainį. Visų pirma, jis labai lengvai sugers visus kvapus iš aplinkos ir po kurio laiko įgaus kvapą, kurio tikrai nenorėtumėte jausti. Tai ypač aktualu, jei medų laikote šaldytuve. Antra, medus taip pat sugeria drėgmę, kuri skatina mielių augimą ir gali pagreitinti rūgimo procesą. Todėl niekada neimkite jo iš stiklainio šlapiu šaukštu.
Nekiškite aplaižyto šaukšto į medų
Jokiu būdu nekiškite į medų šaukšto, kurį jau kartą aplaižėte. Pasirodo, žmogaus seilėse esantys fermentai gali pagreitinti medaus gedimo procesą. Be to, niekada nepalikite stiklainyje metalinio šaukšto, nes laikui bėgant medus įgaus metalo poskonį.
Nelaikykite medaus stiklainių saulėje
Medus nemėgsta saulės šviesos ir karščio. Tuomet jis gali pernelyg sušilti, o tai pasireiškia medaus išsisluoksniavimu.
Nešildykite medaus
Medus praranda visas sveikatai naudingas savybes, kai yra kaitinamas iki maždaug 50 laipsnių Celsijaus. Todėl jei būtinai norite juo pasaldinti arbatą ar pieną, įsitikinkite, kad šio skysčio temperatūra neviršija 40 laipsnių Celsijaus.
Tiesa, tinkamai laikomas medus niekada nepraranda savo maistinių savybių. Tačiau laikui bėgant jame esančios vertingos sveikatai medžiagos išnyks. Maždaug 10 Celsijaus laipsnių temperatūroje laikomame stiklainyje esantys fermentai pradeda nykti maždaug po 26 metų. O tai labai ilgas laikotarpis.