Kas nemėgsta lukštenti gardžių sėklų? Tai būdas sumažinti nervinę įtampą ar įveikti stresą.

REKLAMA

Tiesa, dažniausiai šiam tikslui naudojamos saulėgrąžų sėklos, tačiau moliūgų sėklos turi ypatingą skonį. Jos didesnės, sveikesnės ir švaresnės. Ši pramoga turi daug privalumų. Moliūgas, kaip daržovė, yra labai naudingas produktas. Jis puikiai dera įvairiuose kulinariniuose patiekaluose, be to, nereikėtų pamiršti ir apie jo vaidmenį per Heloviną. Tai pats tinkamiausias šventės atributas!

REKLAMA

Kuo naudingos moliūgų sėklos?

Išsiaiškinkime tai detaliau. Tai mums padės suprasti turtinga šio produkto sudėtis. Moliūgų sėklose yra beveik pusė Mendelejevo lentelėje nurodytų mineralų, daugiau kaip 10 aminorūgščių, apie 20 riebalų rūgščių ir vitaminų nuo A iki Fe. Moliūgų sėklose taip pat yra tokios puikios medžiagos kaip argininas. Jo dėka mūsų kraujagyslės yra sveikos ir padeda užtikrinti puikią kraujotaką.

REKLAMA

Moliūgų sėklose gausu cinko ir omega 3 riebalų rūgščių. Šios dvi medžiagos puikiai sustiprina imunitetą ir padeda nepasiduoti sezoninėms peršalimo ligoms. Be šių sėklų labai sunku išsaugoti puikią vyrų sveikatą. Naudingos sėklos ir širdies bei kraujagyslių sistemai būtent dėl savyje turimo didelio magnio kiekio. Šis mineralas gerai sureguliuoja širdies ritmą ir stiprina centrinę nervų sistemą, kuri, kaip žinia, sureguliuoja viso organizmo darbą.

Moliūgų sėklose yra daug skaidulų, kurios tiesiog būtinos tinkamai žarnyno veiklai. Skaidulos skatina gerą peristaltiką ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Kitą teigiamą poveikį turi nekepintos moliūgo sėklos, kurios naudojamos vaikams, kuriems reikia atsikratyti kirminų. Tai išbandyta ir patikima priemonė, galinti išspręsti šią problemą be jokio šalutinio poveikio.

REKLAMA

Iš žalingų savybių verta paminėti moliūgo sėkloms būdingą didelį kalorijų kiekį. Gali būti sunku sustoti valgyti gardžias sėklas, tačiau bus daug sunkiau atsikratyti viršsvorio, kuris greitai priaugamas kasdien vartojant per daug šio produkto. Kokia yra dienos norma? Dietologai rekomenduoja suvalgyti ne daugiau kaip 50-70 gramų sėklų per dieną.

REKLAMA

Šis produktas nelabai bus naudingas po terminio apdorojimo (kepinimo). Dėl to naudingosios riebalų rūgštys lengvai suskyla, o vitaminai dažniausiai visiškai suardomi ir lieka tik skaidulos. Taip pat nepatartina gliaudyti šių sėklų dantimis. Jų žievelė yra gana kieta ir gali lengvai pažeisti burnos gleivinę ir net sukelti uždegimą.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].