Daugelis sveikos mitybos ir lieknos figūros siekiančių žmonių stengiasi bent dalį baltymų savo racione pakeisti augaliniu maistu. Šie baltymai turi didelį poveikį organizmo sveikatai.

REKLAMA

Pastaraisiais metais galima išgirsti daug neigiamų pareiškimų apie įvairius mėsos produktus, nes jie didina cholesterolio kiekį, turi įtakos širdies sveikatai ir gali sukelti nepageidautiną nutukimą.

Augalinis maistas yra „kaltinamas“ dėl prasto baltymų įsisavinimo. Tačiau tai ne visada yra tiesa.

REKLAMA

KOKIE YRA GERIAUSI AUGALINĖS KILMĖS MAISTO PRODUKTAI, KURIUOSE YRA DAUG NAUDINGŲ BALTYMŲ?

REKLAMA

Bolivinės balandos (kvinojos) kruopos

Ekspertai sutaria, kad bolivinės balandos kruopos yra visaverčiai baltymai, kuriuos organizmas įsisavina 100%. Todėl jos gali būti tikras atradimas tiems, kurie stengiasi sumažinti mėsos kiekį arba laikosi vegetariškos dietos.

REKLAMA

100 gramų bolivinės balandos kruopų yra apie 15 gramų baltymų.

Pupelės

REKLAMA

Pupelės yra populiarus maisto produktas, nes iš jų galima pagaminti daugybę skanių patiekalų. Pupelės yra labai vertingas baltymų šaltinis.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jose nėra daug baltymų (nuo 6 iki 10 gramų), tačiau jos yra sveikas ir kokybiškas produktas.

REKLAMA

Lęšiai

Daugelis žmonių yra pamėgę lęšius, nes iš jų galima ruošti užtepėles, tyres, sriubas ir garnyrus. Gera žinia ta, kad šiuose vertinguose ankštiniuose produktuose yra apie 25 g baltymų.

REKLAMA

Tai gana didelis baltymų kiekis.

Tofu

REKLAMA

Šis produktas yra svarbi daugelio augalinės mitybos šalininkų mitybos raciono dalis, nes tofu yra neįtikėtinai sveikas.

Baltymų kiekis gali atrodyti mažas (apie 8 g), tačiau, ekspertų teigimu, tofu suteikia visas būtinas aminorūgštis.

REKLAMA

Riešutai ir sėklos

Riešutai ir sėklos yra ne tik puikus baltymų šaltinis, bet ir padeda papildyti organizmą vertingais riebalais.

REKLAMA

Baltymų kiekis riešutuose priklauso nuo jų rūšies, tačiau vis tiek jų kiekis yra gana įspūdingas.

Avinžirniai

REKLAMA

Daugelis veganų reguliariai valgo avinžirnius, nes vienoje jų porcijoje galima aptikti net 20 g baltymų. Taip pat verta atsižvelgti į tai, kad avinžirniai yra gana skanūs ir teigiamai veikia organizmą.

Žinoma, kad šis produktas padeda normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir stiprina kaulus.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].