Kurios spalvos paprikos yra sveikesnės ir naudingesnės? Paprikas galima auginti ne tik lauke, bet ir šiltnamyje. Jas valgant, pavyks prisotinti savo organizmą sveikais vitaminais ir mikroelementais. Viena iš dažniausiai pasitaikančių paprikų yra geltonoji paprika. Ją plačiai vartoja žmonės, kurie laikosi dietos.

REKLAMA

Pagrindinės paprikų savybės

Paprikose yra daug naudingų vitaminų ir mineralų. Reguliariai vartojant geltonąsias paprikas galima greitai prisotinti organizmą naudingais komponentais. Geltonosiose paprikose yra piridoksino, askorbo ir folio rūgščių.

REKLAMA

Vienas iš naudingiausių komponentų yra piridoksinas, nes jis aktyvina medžiagų apykaitos procesus. Tuo pat metu jis dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių susidaryme. Šis komponentas taip pat teigiamai veikia odos būklę.

REKLAMA

Specialistai teigia, kad vitaminų kiekis paprikose priklauso nuo vaisiaus spalvos. Geltonosios paprikos laikomos vienomis naudingiausių organizmui. Jose yra daug kalio, todėl jas rekomenduojama vartoti vyresnio amžiaus žmonėms.

Kokia geltonųjų paprikų nauda ir žala?

REKLAMA

Pagrindinė paprikų savybė – unikali jų sudėtis. Reguliarus geltonųjų paprikų vartojimas suteiks šią naudą:

REKLAMA
  • Užkirs kelią įvairioms ligoms
  • Normalizuos kraujospūdį
  • Lavins atmintį
  • Pagerins kraujo kokybę
  • Sustiprins imunitetą.

Tačiau per didelis paprikų vartojimas taip pat gali pakenkti organizmui. Jų nerekomenduojama vartoti sergant gastritu.

Tačiau geltonųjų paprikų nereikėtų visiškai išbraukti iš savo raciono. Užtektų tik sumažinti jų suvartojamą kiekį. Siekiant sušvelninti geltonųjų paprikų poveikį, jas galima termiškai apdoroti.

REKLAMA

Kokios spalvos paprikas geriausia rinktis?

Jei darže planuojate auginti paprikas, būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kad yra įvairių paprikų spalvų. Dažniausiai augintojai renkasi šiuos variantus:

REKLAMA
  1. Raudonos spalvos. Šios rūšies paprikos turi daug vitamino A. Ekspertai teigia, kad viena porcija šių paprikų beveik visiškai patenkina šio vitamino visos paros poreikį. Žaliosiose paprikose nėra pakankamai šio vitamino, todėl jos gali patenkinti tik 5% organizmui reikalingo šio ingrediento kiekio.
  2. Geltonos spalvos. Šios rūšies paprikų sudėtyje yra daug rutino. Šis komponentas laikomas svarbiu, nes stiprina kraujagyslių sieneles. Geltonos spalvos daržovėse taip pat yra daug fosforo ir kalio.
  3. Žalios spalvos. Atlikus daugybę tyrimų nustatyta, kad šios paprikos turi priešvėžinių savybių. Mokslininkams pavyko rasti daugybę medžiagų, kurios mažina piktybinių navikų atsiradimo riziką.

Rinkdamiesi sau tinkamą variantą, taip pat turėtumėte atsižvelgti į tai, kokį patiekalą planuojate iš jų gaminti.

Salotoms galite rinktis bet kokios spalvos paprikas. Jei planuojate gaminti karštus patiekalus, geriausiai tinka raudonos ir geltonos spalvos daržovės. Taip yra dėl to, kad apdorotos žaliosios paprikos tampa karčios.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].