Virtuvės valymas yra labai svarbi veikla kiekvienai daug laiko joje praleidžiančiai namų šeimininkei. Juk taip norisi, kad viskas blizgėtų, spindėtų ir būtų savo vietose. Tačiau sunkiai pasiekiamų vietų valymą dažniausiai atidedame vėlesniam laikui, o tai yra įprotis, dėl kurio vėliau gailimės ir žadame sau, kad kitą kartą pasistengsime labiau. Todėl jums norime papasakoti, kaip virtuvėje išvalyti net didžiausius nešvarumus!
Turbūt daugelis iš jūsų greitu laiku atliks pavasarinį generalinį namų valymą. Šiuo laikotarpiu stengiamės viską išplauti ir išvalyti, kad metus pradėtume švariame bute, kuriame nebus vietos net dulkėms. Mes jums norime atskleisti paslaptį, kaip virtuvėje išvalyti riebalus ir įsisenėjusius nešvarumus. Imkitės šio darbo ir neatidėliokite!
Kaip iš virtuvės pašalinti įsisenėjusius nešvarumus
Klaidos valant virtuvę
Valymo priemonės užpurškimas ir palikimas įsigerti
Įsisenėjusias dėmes ir nešvarumus dažnai tenka šalinti ne tik trinant šluoste. Kai kurios namų šeimininkės virtuvės valikliais išpurškia spintelių paviršių ir kurį laiką palieka, kad ištirptų nešvarumai ir taip būtų pasiektas geresnis valymo poveikis. Tokiu būdu jos rizikuoja, kad ant spintelių paviršiaus gali atsirasti dryžių arba ji gali būti visiškai sugadinta! Atminkite: purkšti valymo priemonę reikia ne ant spintelių, o ant šluostės.
Metalinių dalių drėkinimas
Virtuvės balduose yra daug metalinių dalių, kurias taip pat reikia išvalyti. Tačiau dėl dažno sąlyčio su drėgme ant metalo atsiranda rūdžių. Korozija atrodo neestetiškai ir gali pabloginti jungiamųjų detalių sklandų veikimą. Metalinius elementus geriausia valyti sausu skudurėliu arba po drėgno valymo gerai nušluostyti, kad būti sausi.
Ploviklio instrukcijų neskaitymas
Šiais laikais yra daug įvairių ploviklių, skirtų įvairiausiems paviršiams valyti. Prieš eilinį kartą pirkdami naują valymo priemonės buteliuką būtinai perskaitykite instrukcijas. Ypač, jei jūsų virtuvėje yra tokių paviršių kaip akmuo, natūralus medis ar blizgi apdaila.
Retas virtuvės spintelių valymas
Šiuolaikinė namų šeimininkė neturi nei jėgų, nei laiko kartą per mėnesį valyti visas spinteles. Geriausiu atveju, jos jas išvalo vieną kartą per metus. Tačiau, kad ant paviršių nesikauptų riebalai ir nešvarumai, turėtumėte juos valyti muilo tirpalu dažniau, ne rečiau kaip kartą per 3 savaites. Nepamirškite taip pat reguliariai patikrinti maisto produktų ir indų! Taip metų pabaigoje nereikės gaišti laiko jų tvarkymui.
Pirštinių nedėvėjimas
Tai nepakenks jūsų virtuvei, bet tikrai pakenks jūsų rankoms. Šiuolaikinės buitinės cheminės medžiagos yra labai agresyvios, o ilgalaikis sąlytis su vandeniu išsausina ir sendina odą. Valydami su cheminėmis priemonėmis, būtinai mūvėkite pirštines, o po valymo naudokite drėkinamąjį arba maitinamąjį kremą.
Naudingi patarimai, kaip valyti virtuvę
Švelnios valymo priemonės
Žinoma, visos norime, kad mūsų virtuvės spindėtų. Tačiau stenkitės vengti agresyvių ploviklių. Vidutiniška virtuvė neturi būti tokia nepriekaištinga kaip restorano virtuvė. Rinkitės švelnią buitinę chemiją, švelnias kempinėles, šepečius ir šluostes. Priešingu atveju ant paviršių gali likti smulkių įbrėžimų. Iš pradžių jie gali būti nepastebimi, tačiau ilgainiui juose pradės kauptis riebalai ir nešvarumai. Tuomet virtuvė praras savo grožį ir taps nepatraukli.
Kelis kartus nuvalykite paviršius
Netingėkite nuvalyti paviršius po du kartus. Pirmą kartą valykite, kad pašalintumėte riebalus ir nešvarumus, o antrą kartą – nuvalydami drėgmės perteklių. Be to, dar kartą nuvalant yra tikimybė pamatyti nešvarumus, kurių nepastebėjote pirmą kartą.
Spintelių vėdinimas
Išplovę virtuvės spintelių vidų, neskubėkite sudėti indų, stiklinių ir kitų įrankių į savo vietas. Pirmiausia sausai nušluostykite visus paviršius ir palikite atidarytas dureles, kad išvėdintumėte drėgną orą. Taip turėsite laiko įvertinti, ką reikėtų išmesti arba kaip geriau sutvarkyti spintelių erdvę.
Saugokite blizgius paviršius
Virtuvės su blizgiais paviršiais atrodo nuostabiai. Taip būna tol, kol nepradeda ryškėti ant spintelių durelių pirštų dėmės ar valymo dryžiai. Todėl valydami virtuvę, būtinai sausai nušluostykite paviršius ir įsitikinkite, kad ant jų neliko dėmių. Venkite abrazyvinių ploviklių ir naudokite švelnius buitinius valiklius.
Naudokite natūralius produktus
Neskubėkite rinktis bet kokių buitinių valiklių iš buitinių prekių parduotuvės. Niekas nepakeis liaudiškų priemonių, kurios kartais veiks net geriau nei buitinė chemija. Pasirūpinkite spiritu, soda, amoniaku ir actu. Šios priemonės yra ekologiškos, lengvai prieinamos ir padės jums gerai išvalyti virtuvę. Tačiau būkite atsargūs ir su jais: geriausia išbandyti liaudiškas priemones mažoje, nepastebimoje vietoje.
Liaudiški valymo priemonių receptai
Sumaišykite sodą su vandeniu santykiu 1:2. Užtepkite tirpalo ant šluostės, nuvalykite nešvarų paviršių ir po kelių minučių nuvalykite vandeniu.
Lygiomis dalimis sumaišykite valgomąją sodą bei skystą muilą, ir valykite riebalus nuo įvairių paviršių. Užtepkite valiklį, palikite 15 minučių ir po to nuplaukite vandeniu.
Actas puikiai šalina dėmes nuo stiklinių paviršių. Sumaišykite jį su vandeniu santykiu 1:2 ir imkitės valymo.
Dabar žinosite, kaip valyti virtuvę, kad ji visada spindėtų! Valant kitą kartą, geriausia strategija turėtų būti neatidėliotinas sunkiai pasiekiamų vietų valymas. Bent kartą per mėnesį atkreipkite dėmesį į šias vietas, kad ateityje išvengtumėte varginančių ir ilgų valandų valant.