Kiviai yra nuostabūs vaisiai, atkeliavę pas mus iš Kinijos. Tai stambių sumedėjusių vijoklių, vadinamų aktinidijomis, vaisius. Kivių nauda neabejotina nepaisant to, kad žmogui naudingiausi yra tie vaisiai ir daržovės, kurie auga jo klimato zonoje.

REKLAMA

Kokių medžiagų yra kiviuose?

Kivių nauda, visų pirma, yra dėl didelio vitamino C kiekio (daugiau nei citrusiniuose vaisiuose). Dėl to kiviai  puikiai tinka  profilaktikai kovojant su peršalimu. Šis vaisius tonizuoja organizmą, didina atsparumą stresui, stiprina imuninę sistemą, o tai ypač svarbu šaltuoju metų laiku.

REKLAMA

Po sotaus valgio naudinga suvalgyti kivį, kad būtų pašalintas sunkumas skrandyje, išvengta rėmens ir vidurių pūtimo. Kiviai  išsiskiria tuo, kad  padeda  organizmui geriau virškinti mėsą. Todėl besilaikantiems sveikos mitybos principų reikėtų patarti mėsą valgyti ne su bulvėmis ar makaronais, o su šiuo ypatingu vaisiumi. Juolab, kad yra nemažai  mėsiškų patiekalų su kiviais receptų.

Kiviuose esantys kalis ir magnis padeda normalizuoti aukštą kraujospūdį . Be to, reguliarus kivių vartojimas apsaugo nuo trombozės ir stiprina kraujagyslių sieneles. Kivių neturėtų ignoruoti tie, kurie nori sulieknėti nepakenkdami sau, nes šie vaisiai efektyviai degina riebalus ir šalina iš organizmo cholesterolį.

REKLAMA

Kaip pasirinkti kivius?

Norint, kad  kiviai būtų tikrai naudingi, reikia išmokti juos teisingai pasirinkti. Štai keletas taisyklių, kurios padės išsirinkti „teisingą“ vaisių ir nepirkti neprinokusių ar pernokusių kivių.

REKLAMA
  • Kivius geriau pirkti be pakuotės. Tai leis vizualiai įvertinti kiekvieną vaisių.
  • Rinkdamiesi vaisius įvertinkite jų kvapą. Vidutiniškai prinokę kiviai turi subtilų bananų, braškių ir citrinų aromatą.
  • Pirmenybę teikite tvirtiems, elastingiems, bet ne per kietiems vaisiams. Kieti kiviai būna neprinokę ir visiškai neskanūs, o per minkšti – pernokę.
  • Pirkdami neprinokusius kivius, neturėtumėte nusiminti, nes jie puikiai sunoksta namuose, neprarasdami naudingų savybių. Norint tai padaryti, neprinokusius vaisius reikia sudėti į popierinį maišelį kartu su kitais vaisiais (bananais, obuoliais ar apelsinais) ir kelioms dienoms padėti į apatinį šaldytuvo stalčių.

Nepaisant visų kivių privalumų, reikia pažymėti, kad šie vaisiai gali būti stiprūs alergenai. Todėl jų negalima duoti vaikams iki penkerių metų ypač, jei yra polinkis į alergines reakcijas.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].