Daugelyje pasaulio kultūrų arbata laikoma ypatingu gėrimu, o jos ruošimas – svarbiu ritualu. Papasakosime, kaip paruošti arbatą, kad ji būtų aromatinga.

REKLAMA

Azijos gyventojai tiki, kad arbatos paruošimo būdas turi didelę įtaką jos aromatui. Tačiau daugelis iš mūsų arbatos ruošimą laiko įprastu kasdieniu užsiėmimu. Dažniausiai ją perkame maišeliuose arba kaip žolelių mišinį su arbatos lapeliais. Tai klaidingas požiūris, nes tai turi mažai ką bendro su tikra arbata.

Kaip tinkamai paruošti arbatą?

REKLAMA

Arbatą sudaro sveiki arbatos lapeliai arba jų dalys. Dėl to ji neturi nereikalingų priemaišų ir yra aromatingiausia. Norint ją paruošti, reikia arbatos ruošimo indo. Be jo arbatos lapeliai pateks į burną. Verdant arbatą svarbu pasirinkti laiką, arbatos rūšį ir kiekį, taip pat vandens temperatūrą. Geriausia išsamiai žinoti atskirų arbatų paruošimo taisykles.

  • Juodąją arbatą reikėtų plikyti iki 4 minučių, o vandens temperatūra turėtų būti 98-100°C.
  • Žaliąją arbatą reikėtų plikyti ne ilgiau kaip 3 minutes. Turėtumėte užpilti 60-80°C temperatūros vandeniu. Įdomu tai, kad jos lapelius galima užplikyti kelis kartus.
  • Baltąją arbatą geriausia plikyti 80-90°C temperatūros vandeniu apie 5 minutes. Jos lapus taip pat galima naudoti dar kartą.
  • Geltonąją arbatą taip pat galima ruošti kelis kartus. Šią arbatą reikia užplikyti 80-85°C temperatūros vandeniu ir palaikyti iki 3 minučių.
  • Raudonąją, arba pu-erh, reikia užpilti 90-96°C temperatūros vandeniu ir palaikyti 3 minutes.

Jak parzyć herbatę, aby była aromatyczna? fot. Pixabay

REKLAMA

Koks turi būti vanduo arbatos paruošimui?

Vanduo yra labai svarbus arbatos paruošimo procese (jis neturi būti nei per kietas, nei per minkštas). Geriausias vanduo yra neutralus, t. y. pH 7. Jis visada turi būti išfiltruotas ir šviežias. Verta pridurti, kad ruošiant arbatą svarbus klausimas yra ir vandens kiekis. Jį reikėtų pritaikyti prie norimos paruošti arbatos porcijos. Svarbu, kad vanduo neturėtų jokio specifinio kvapo (pvz., pelėsių ar chloro) ir nebūtų drumstas. Jei norite mėgautis geros kokybės arbata, verta įsirengti filtrą vandeniui valyti.

REKLAMA

Jak parzyć herbatę, aby była aromatyczna? fot. Pixabay

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].