Visą dieną svajojau, kad grįšiu namo ir atidarysiu uogienės stiklainį, kurį taip ilgai saugojau ypatingai progai. Uogienė saldi, aviečių, subtilaus skonio ir tobulos konsistencijos! Kaip nusivyliau, kai pamačiau bjaurų pelėsį ant uogienės viršaus! Todėl noriu jums papasakoti, ką daro uolios namų šeimininkės, pastebėjusios pelėsį ant uogienės. Ar galima stiklainio turinį dar išsaugoti, ar geriau iš karto išmesti į šiukšliadėžę? Atsakymus į šiuos klausimus sužinosite šiame straipsnyje.

REKLAMA

Pelėsis uogienės paviršiuje

REKLAMA

Pelėsis – ne tik visų namų šeimininkių galvos skausmas. Medicinoje šis grybelis yra tiesiog nepakeičiamas vaistas. Juk būtent mikroskopinio pelėsinio grybelio pagrindu Aleksandras Flemingas sukūrė pirmąjį antibiotiką. Tačiau pelėsis gali ir pagydyti žmogų, ir sukelti rimtą ligą ar net mirtį.

REKLAMA

Gurmanai gali nesijaudinti: nuo pelėsinio sūrio nieko blogo nenutiks. Tačiau pelėsis uogienės paviršiuje gali sukelti daug nemalonių pasekmių. Grybelis gali pažeisti virškinimo ir kvėpavimo sistemas. Pakanka tik atidaryti dangtelį nuo indelio su užsistovėjusiu produktu, įkvėpti nuodingų garų ir grybelio sporų, ir problemų nepavyks išvengti. Tačiau neišsigąskite, šiame straipsnyje papasakosime, kaip kovoti su pelėsiu.

REKLAMA

Pelėsio atsiradimo uogienėje priežastys

Dažniausiai klastingas pelėsis atsiranda ant nepakankamai gerai išvirtos uogienės. Kita tikėtina priežastis – netinkamos proporcijos.

REKLAMA

Pelėsių atsiranda ir ant tos uogienės, kuri buvo uždaryta nesteriliuose stiklainiuose. Aukšta temperatūra kenkia ne tik mikrobams, bet ir grybeliui. Todėl prieš uždarydami stiklainyje uogienę būtinai iškaitinkite stiklainį.

REKLAMA

Norėdami išvengti grybelio atsiradimo ant produkto, turite pasirūpinti galiojimo laiku. Kai kuriais atvejais uogienė gali išbūti keletą metų ir būna tinkama valgyti. Stiklainius su šiuo skanėstu laikykite tik sandariai uždarytu dangteliu, vėsioje patalpoje arba šaldytuve.

REKLAMA

Ką daryti su supelijusia uogiene

Ką daryti pastebėjus ant uogienės viršaus pelėsį? Ar galima grybelį tiesiog pašalinti šaukštu ir mėgautis uogomis? Tikrai ne! Sugedusią uogienę reikia nedelsiant išmesti, kartu su uogomis ir stiklainiuku! Negailėkite cukraus ar sugaišto laiko. Jūsų sveikata ir artimieji brangesni už uogienės stiklainį.

REKLAMA

Bet jei tikrai norite mėgautis desertu nepakenkdami savo sveikatai, atlikite šiuos paprastus veiksmus. Pirmiausia nuimkite grybelio paveiktą paviršių, o kartu ir storą uogienės sluoksnį. Įsitikinkite, kad stiklainyje neliko pelėsio dalelių.

REKLAMA

Kenkėjo nepaliestą uogienę supilkite į sterilizuotą indą. Kad galėtumėte ją saugiai valgyti, uogienę pavirkite keletą minučių. Grąžinti ją į seną stiklainį negalima!

REKLAMA

Kaip apsisaugoti nuo pelėsio

O dabar trumpai papasakosime apie būdus, kaip išvengti grybelio atsiradimo uogienėje.

REKLAMA
  • Laikykite konservuotą uogienę tamsioje ir vėsioje patalpoje. Temperatūra neturėtų pakilti aukščiau 12 laipsnių.
  • Vaisių ir uogų uogienė gali būti laikoma ne ilgiau kaip 3 metus.

  • Nelaikykite uogienės didesniuose nei pusės litro stiklainiuose. Didesniame inde pradeda greičiau formuotis pelėsis.
  • Nepamirškite sterilizuoti tiek stiklainių, tiek dangtelių! Patikrinkite dangtelio sandarumą.

REKLAMA
  • Dangtelius užsukite tik ant šaltų stiklainių, kad nesusidarytų kondensatas.
  • Uogienei skirtas uogas ir vaisius kruopščiai nuplaukite. Konservavimui rinkitės tik subrendusias be puvinio uogas.

Pelėsis – pavojingas taupios namų šeimininkės priešas. Norėdami kuo rečiau susitikti su šiuo nekviestu svečiu savo gaminiuose, laikykitės svarbiausių gaminimo taisyklių. Stiklainius, skirtus uogienei sterilizuokite, kruopščiai nuplaukite uogas ir vaisius, laikykitės proporcijų ir stebėkite laikymo sąlygas. Ir atminkite: ant produktų esantis grybelis yra labai pavojingas sveikatai!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].