Mielinę tešlą galima vadinti kulinarinių įgūdžių ir profesionalumo indikatoriumi.
Nors net kiekvienas moksleivis žino apie reikalingą kildinimui kambario temperatūrą ir pačias sudedamąsias dalis, tai šie trys žingsniai dažnai pamirštami arba ignoruojami. Rezultatas visada būna katastrofiškas – leiskite mums apie tai jums papasakoti.
Klaida Nr. 1 – miltų kiekis
Štai puikus pavyzdys, kai priedai „iš akies“ ar griežtas recepto laikymasis padeda iškepti bandeles ir pyragus, kurių tankis prilygsta tik statybinėms plytoms.
Taip yra todėl, kad priklausomai nuo temperatūros, ingredientų kokybės ir gamintojo taikomo gamybos proceso gali skirtis naudojamų miltų kiekis. Svarbu nepamiršti, kad to paties gamintojo miltų glitimo kiekis gali skirtis priklausomai nuo konkrečios gaminimo partijos. Kiaušiniai taip pat skiriasi savo dydžiu, o apie pieno produktų riebumą iš viso reikėtų patylėti. Pamiršdamos tai ir prislaikydamos tik receptūros, šeimininkės užberia mieles miltais ir neleidžia joms tinkamai suveikti ir pakilti. Dėl to kepiniai trupa ir greitai sugenda.
Klaida Nr. 2 – tešla per daug pakilusi
Jei tešla yra per daug pakilusi, tai tas pats, kas ji būtų perrūgusi. Tai nesunku nustatyti pagal aštrų mielių kvapą. Karštoje patalpoje tešla gali užrūgti per 5 valandas. Kad taip nenutiktų, prieš paliekant ją be priežiūros, geriausia tuomet padėti į vėsesnę patalpą.
Klaida Nr. 3 – kildinimas
Daugelis „ekspertų“ kepėjų yra kalti dėl šio proceso ignoravimo. Net jei tešla buvo gerai išminkyta ir bandelės yra stebėtinai purios ir gražios, neskubėkite kišti skardos su gaminiais į orkaitę. Leiskite joms vėl šiek tiek pakilti. Kilimas trunka nuo 15 iki 60 minučių, bet tai priklauso nuo produkto.
Nepaisydami šių rekomendacijos, būkite pasiruošę, kad orkaitėje bandelės ims sparčiai kilti, paskui suglebs ir bus ne akytos, o kietos.