Dažniausiai būna taip, kad nuėmus derlių, prasideda derliaus laikymo žiemai problemos.

REKLAMA

Pavyzdžiui, man nutiko taip, kad česnakai greitai visiškai išdžiūvo arba po kelių mėnesių pastebėjau, kad jie pradėjo pūti ir turėjau išmesti visą likusį derlių.

Noriu su jumis pasidalinti keliais česnako laikymo patarimais, su kuriais jūsų derlius gali išsilaikyti ilgiau nei metus!

REKLAMA

Pirmiausia reikia pasakyti tai, kad česnakai turi būti puikiai išdžiovinti ir saugojimui naudojami tik nepažeisti.

REKLAMA

Atminkite, kad vienas pažeistas gabaliukas gali užkrėsti visą derlių, todėl prieš laikydami jį gerai apžiūrėkite.

Antroji sąlyga yra česnako nenulupti, nesupjaustyti, o išlaikyti visą su šaknimis ir stiebo gabalėliu – taip išsaugomos visos naudingos česnakų medžiagos.

REKLAMA

Taip pat svarbi sąlyga yra dirvožemio pašalinimas.

REKLAMA

Mano kaimynės patarimas, kurios česnakai išsilaikė net iki 2 metų

Šiais metais šį česnako laikymo būdą patarė mano kaimynė Janka.

REKLAMA

Pagrindinis dalykas yra česnakų vėdinimas ir laikymas šaltoje, o ne drėgnoje patalpoje.

Į dėžutę įpilkite maždaug 2 cm storio druskos sluoksnį ir sudėkite česnakus.

REKLAMA

Viršų uždenkite laikraščiu – jokiu būdu neuždenkite hermetiškomis medžiagomis, česnakai turi kvėpuoti! Kaimynė sako, kad taip česnakai ilgai išsilaikys net kambario temperatūroje.

REKLAMA

Jei neturite tinkamos dėžutės, naudokite 3 litrų talpos indą.

Į dėžutę supilkite 2 cm rupios druskos, uždenkite laikraščiu ir sudėkite česnaką. Viršų taip pat uždenkite laikraščiais.

REKLAMA

Taip paruoštus česnakus galima laikyti namuose kambario temperatūroje. Jei dėžutei neturite vietos, paimkite 3 litrų talpos stiklainį ir jo viršų uždenkite marlės gabalėliu, bet ne dangteliu.

Česnakai stiklainyje

REKLAMA

Majka pataria:

REKLAMA

„Aš daugelį metų laikiau česnaką sausame ir neperpildytame stiklainyje. Česnakai turi būti gerai išdžiovinti. Taip laikomi česnakai visada išsilaiko bent iki kito derliaus.“

Ponia Liudmila pataria:

REKLAMA

„Aš daugelį metų laikiau česnakus 3 litrų talpos stiklainyje.

Tiesiog įdėkite juos į indą ir į stiklainio siauriausią dalį įdėkite marlės gabalėlį ar kelis popierinių rankšluosčių lapus. Praėjusių metų česnaką suvartojau vos prieš kelias dienas.“

REKLAMA

Lukas pataria:

REKLAMA

„Man pasiteisino močiutės patarimas – surišti česnaką ir pakabinti vėsioje, sausoje patalpoje. Tai išbandyta jau daugelį metų.“

Kita skaitytoja pataria:

REKLAMA

„Gerai išdžiovintą česnaką laikau sausame stiklainyje ir uždengiu medvilniniu audiniu. Puikiai išsilaiko iki naujo derliaus ir dar ilgiau. Šį būdą esu išbandžiusi daugiau nei vienerius metus.“

 

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].