„Naminio maisto gaminimas yra beveik meditacija ir neabejotinai kūryba, ypač jei žinote keletą gudrybių ir paslapčių, dėl kurių maistas akimirksniu tampa skanesnis ir sultingesnis. Pavyzdžiui, kad kiaušiniai būtų neriebūs ir negertų riebalų kaip vata, reikia daryti taip…“, – pradėjo pasakoti mano mamos draugė, vyresnio amžiaus virėja, daugiau nei 40 metų dirbusi darželyje. Tikra tiesa, jog pasimokyti iš patyrusių virėjų yra verta.

Šios moters gyvenimiški patarimai man ne kartą padėjo virtuvėje! Šiandien šiame straipsnyje dalijuosi kulinarinėmis gudrybėmis, kurios palengvins ir pagerins jūsų patiekalus! Išsaugokite, nes tai tikrai pravers!

Gaminimas namuose

Norėdami pagaminti tobulus keptus kiaušinius, kepkite juos ne tik aliejuje, bet ir vandenyje. Kai baltymai pradės stingti, į keptuvę įpilkite šiek tiek vandens. Iš apačios kiaušinienė nesudegs, bus daug sveikesnė ir švelnesnio skonio.

Jei sriubą persūdėte, įdėkite visą bulvę ir virkite pora minučių. Na, o jei nespėjote nuimti putų, o jos nugrimzdo į dugną, į sriubą įpilkite stiklinę vandens. Putos pakils ir galėsite jas pašalinti.

Negalima druskuoti mėsą kepimui metu – tik pabaigoje. Taip mėsa geriau išsaugos sultingumą. Tą patį padarykite su salotomis. Įberkite druskos paskutinę akimirką, prieš patiekiant. O kad patiekalas iš šviežių daržovių būtų skanesnis, kartu su druska įberkite žiupsnelį cukraus.

Jei norite, kad jūsų orkaitėje kepta žuvis ar paukštiena įgautų skanią traškią plutą, apšlakstykite ją sūriu vandeniu likus 10–15 minučių iki paruošimo

Prieš kepant kiaulieną ar jautieną, mėsą reikia nuvalyti sausu skudurėliu nuo drėgmės. Šis patarimas padės jums pagaminti traškų, aukso rudos spalvos mėsos patiekalą.

„Ar kiek perkepei mėsą? Nebijok!“ – sako mamos draugė. Mėsą supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į lėkštę, tada pabarstykite pomidorų ir svogūnų griežinėliais. Įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir šiek tiek acto – mėsa atgaus prarastą drėgmę ir riebumą.

Jei norite ilgą laiką išsaugoti dešros šviežumą, būtent, kad pjūvio vieta nesudžiūtų, uždėkite ant jos citrinos arba morkos griežinėlį. Beje, ta pati priemonė tinka ir garstyčių stiklainiui!

Salotas norisi užpildyti majonezu, bet jis baigėsi ir tingi bėgti į parduotuvę? Jokių problemų. Grietinę galite sumaišyti su susmulkintu virtu tryniu ir šaukšteliu garstyčių. Be to, šis padažas turi daug mažiau kalorijų nei majonezas!

Virtus kiaušinius geriausia pjaustyti šaltame vandenyje išmirkytu peiliu. Tai neleis tryniui subyrėti.

Kiaušinio baltymas greičiau susiplaks į purias putas, jei prieš tai jis bus atvėsęs. Taip pat bus lengviau plakti, įlašinus kelis lašus citrinos sulčių arba citrinos rūgšties.

Pyrago viršų uždenkite šiek tiek drėgnu popieriniu rankšluosčiu, kad nesudegtų.

Jei kepant mėgstamas pyragas, pyrago plutelė ar keksiukas vis tiek apdegė, turite jį atvėsinti, o apdegusią vietą švelniai nubraukti trintuvu. Norėdami tai padaryti, naudokite smulkiąją trintuvo pusę (skirtą bulvėms).

Ruošdami sūrio pyragus, į tešlą įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Sūrio pyragaičiai bus skanesni ir nuostabesni!

Trapios tešlos gaminius reikia išimti iš jau atšaldytų formų. Dantų siūlas (įprastas, be skonio ar impregnavimo) idealiai tinka pyragams, bandelėms, sūriui ir kt. pjaustyti.

Apibendrinimas

Kiekvienas iš šių patarimų buvo išbandytas praktiškai!

Įsiminę šį tuziną paprastų paslapčių, galėsite ne tik lengvai susidoroti su užduotimis virtuvėje, bet ir nustebinti visus nepralenkiamais patiekalais. Ką jums reiškia „gaminimas namuose“ – malonus ritualas ar nesibaigiantis kankinimasis? Mums būtų malonu sužinoti jūsų kulinarines gudrybes mūsų komentaruose! Pasidalykite!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].