Vis daugiau žmonių ryžtasi auginti daržoves savo namų darže. Tai nėra paprasta užduotis dėl permainingų oro sąlygų, kurios atsiliepia augalų ir derliaus būklei. Sužinokite, kuo purkšti pomidorus, kai ima gelsti lapai.

REKLAMA

Vyraujanti karščio banga ir kritulių trūkumas kenkia augalams. Be to, vis daugiau augalų žūsta dėl kenkėjų. Tačiau ne tik šie veiksniai apkartina daržininkų gyvenimą. Pastaruoju metu dažniausia problema – geltonuojantys pomidorų lapai.

Kodėl gelsta pomidorų lapai?

REKLAMA

Pasikeitusi lapų spalva yra rimtas signalas, kad augalas serga. Tačiau tada jau būna per vėlu vykdyti prevenciją ir augalo „gydymo“ reikia imtis greitai. Auginant pomidorus svarbu laistyti, todėl laistymas neturėtų būti nei per retas, nei perteklinis. Reikėtų reguliariai tikrinti dirvos drėgnumą, kad ji nebūtų per drėgna. Šias daržoves patartina laistyti ryte arba vakare, kai temperatūra žema. Geltoni lapai – tai ženklas, kad pomidorai turėjo per daug drėgmės ir susirgo kokia nors liga, arba kad jiems trūksta svarbiausių mineralinių medžiagų. Tokiu atveju verta naudoti trąšas su azotu, kurios sustiprins krūmus ir užkirs kelią tolesnei augalų žūčiai. Pomidorai dažnai per greitai pasisavina dirvoje esančias mineralines medžiagas, todėl vėliau nebelieka iš ko jų gauti.

Ważne, by wiedzieć, czym pryskać pomidory jak żółkną im liście, fot. gettyimages

REKLAMA

Yra tik vienas kaltininkas – fuzariozė (fuzariozinis vytulus)

Šią ligą sukelia drėgmė. Ji pasireiškia laipsnišku lapų džiūvimu ir šaknų puvimu. Ją sukelia grybas Fusarium, kuris vystosi augale ir kurio neįmanoma pašalinti jokiomis priemonėmis. Taip yra todėl, kad jis yra dirvožemyje. Nepaisant to, jo vystymąsi prieš auginimą galima apriboti preparatais, kurių sudėtyje yra antagonistinių grybų. Tai vienintelis garantuotas būdas apsaugoti augalus kitam sezonui.

REKLAMA

To, czym pryskać pomidory jak żółkną liście, ma niemałe znaczenie fot. gettyimages

Kuo purkšti pomidorus, kai gelsta lapai?

REKLAMA

Geriausi yra natūralūs ir ekologiški tirpalai, kuriuos galite pasiruošti patys namuose. Tereikia į puodą įdėti 1 valgomąjį šaukštą gvazdikėlių, 2 juodosios arbatos maišelius ir 1 svogūno lukštus, tada užpilti 300 ml vandens ir 15 minučių pavirti. Paskutiniajame etape tiesiog perkoškite ir atskieskite nuovirą santykiu 1:3. Šis preparatas naudojamas kartą per mėnesį.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].