Nė neįtariame, kad šie maisto gaminimo įpročiai gali būti pavojingi

Namie ruoštas maistas yra ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis. Ir nors, rodos, laikomės daugybės saugumo taisyklių, ruošdami maistą vis dar darome keletą klaidų, kurios gali baigtis nekaip. Kokie maisto gaminimo įpročiai gali būti pavojingi?

REKLAMA

Atšildome maistą kambario temperatūroje

REKLAMA

Temperatūra, kurioje rizikinga laikyti maisto produktus, siekia 5–60 laipsnių šilumos. Esant tokiai temperatūrai, maiste pradeda rastis bakterijos. Todėl išimkite mėsą iš šaldiklio ir atšildykite šaldytuve arba mikrobangų krosnelėje.

Nuplauname žalią mėsą

REKLAMA

Natūralu, kad kai kuriuos dalykus galima nuvalyti tik plaunant, tačiau tai nėra labai geras būdas mėsai. Ekspertai pataria prieš gaminant neplauti avienos, jautienos, ėrienos ir kiaulienos. Taip yra todėl, kad plaunant vandenį, mėsos išorėje esančios bakterijos gali paplisti po visą mėsos gabalą.

Nepadedame maisto į šaldytuvą

REKLAMA

Kai temperatūra siekia 5–60 laipsnių šilumos, maisto paviršiuje pradeda daugintis bakterijos. Todėl jei maistas ilgiau nei 2 valandas paliekamas ne šaldytuve, prasideda pokyčiai.

Nepatikriname, ar maistas nesugedęs

REKLAMA

Iš išorės ne visada įmanoma pasakyti, ar maiste jau dauginasi bakterijos. Net nedidelis kiekis sugedusio maisto gali sukelti sunkų apsinuodijimą. Tad, jei manote, kad jūsų maistas yra sugedęs, geriau jį išmeskite.

Ragaujame žalią maistą

REKLAMA

Jokiu būdu negalima neapdoroti kiaušinių prieš valgant. Žaliame maiste yra bakterija, vadinama samlonėle, kuri yra ypač pavojinga žmonėms. Todėl ne tik kiaušinių, bet ir kitų rizikos produktų nereikėtų ragauti nepagamintų.

Paliekame marinuotą mėsą kambario temperatūroje

REKLAMA

Kita klaida, kurią dažnai padarome gamindami ir kuri gali lemti apsinuodijimą maistu, yra po marinavimo mėsą palikti kambario temperatūroje. Tokioje temperatūroje gali daugintis bakterijos. Todėl bet kokiu atveju mėsą geriausia laikyti šaldytuve.

Ne iki galo iškepame ar išverdame mėsą

REKLAMA

Kiekvienas maisto produktas turi savo gaminimo laiką ir temperatūrą. Tai yra geriausias būdas sunaikinti bakterijas. Įsitikinkite, kad visas mėsos rūšis pakankamai iškepate ar išverdate.

Prieš gamindami, nenusiplauname rankų

REKLAMA

Bakterijos gali daugintis ant bet kokio paviršiaus. Žmogaus ranka yra pati aktyviausia bakterijų terpė. Pagalvokite, kiek dalykų liečiate per dieną. Ar susimąstėte, kad paskui tas bakterijas perduodate ant maisto? Todėl visada nusiplaukite rankas.

Valgome vištieną su pridėtiniu skysčiu

REKLAMA

Kai kurios įmonės naudoja fiziologinį tirpalą arba vandenį, kad pridėtų vištienai svorio. Todėl, prieš pirkdami bet kokį gaminį, atidžiai perskaitykite jo sudėtį. Šie ingredientai turi tiesioginį poveikį maisto skoniui.

Dedame medų į karštus produktus

Manoma, kad medus praranda savo pagrindines savybes aukštoje temperatūroje ir tada padeda formuotis kai kurioms kancerogeninių junginių rūšims. Todėl nedėkite medaus į per karštą vandenį ar maistą.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].