Šparagus galima drąsiai vadinti nepakankamai įvertintais maisto produktais. Tai – puikus baltymų, mineralų, vitaminų, amino rūgščių ir antioksidantų šaltinis.

REKLAMA

Šiame straipsnyje papasakosime apie šparagų naudą, apie galimas kontraindikacijas, ir kas nutiks, jei šias daržoves vartosite kasdien.

Šparagai ir jų nauda sveikatai

REKLAMA

Šparagų sudėtyje gausu vitaminų A, E, C, K, B, įvairių mineralinių medžiagų ir organinių rūgščių. Šio maisto produkto nauda yra tiesiog akivaizdi: žemiau papasakosime apie pagrindinius šparagų privalumus.

REKLAMA
  • svorio normalizavimas ir puiki pagalba metant svorį. 100 g šparagų yra tik 21 kcal, todėl juos galite drąsiai įtraukti į dietinį meniu;
  • cukraus kiekio kraujyje kontrolė. B grupės vitaminai padeda normalizuoti insulino gamybą, o vitaminas A skystina kraują ir padeda išvengti tromboflebito;
  • regėjimo stiprinimas. Vitaminas A ir B grupės vitaminai – puiki akių ligų profilaktika, būdas numalšinti stresą, sustiprinti apsaugines organizmo funkcijas;
  • virškinimo gerinimas. Šparaguose yra netirpių maistinių skaidulų. Šis maisto produktas švelniai valo žarnyną, normalizuoja jo darbą, užkerta kelią vidurių užkietėjimui;
  • nauda virškinamajam traktui ir kepenims. Šparaguose yra vitaminų K ir A, kurie stiprina žarnyno ir skrandžio sieneles, mažina uždegiminius procesus ir padeda šalinti toksinus.

Šparagai ir jų keliami pavojai, jei šį produktą vartosite kasdien

Po daugybės bandymų ir tyrimų mokslininkams nepavyko nustatyti  labai rimtų kontraindikacijų. Tikėtinos individualios alerginės reakcijos augaliniams baltymams. Vertėtų būti atsargiems, jei  sergate lėtinėmis žarnyno ligomis, nes šio maisto produkto vartojimas gali sukelti skausmą.

REKLAMA

Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti tik tuos šparagus, kuriuos užauginote patys, arba sezono metu įsigijote ūkininkų turgeliuose. Parduotuvėse siūlomi šparagai gali turėti konservantų, kurie gali sukelti sveikatos problemas.

Galimų kontraindikacijų sąrašas yra labai trumpas, tačiau mitybos specialistai primena, kad nereikėtų piktnaudžiauti šiuo maisto produktu.

REKLAMA

Jei šį maisto produktą vartosite kasdien, tai gali sukelti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi, dieglius ir kitus virškinimo sutrikimus.

REKLAMA

Šparaguose yra rafinozės. Tai – angliavandeniai, kuriuos organizmas turi fermentuoti, kad būtų įsisavinami.  Deja, ne kiekvieno žmogus organizmas gali tai padaryti. Be to, buvo atlikta tyrimų, kurie parodė, kad šparagai, jei yra dažnai vartojami, gali lemti inkstų akmenų susidarymą.

Šparagai, kaip ir kiekvienas augalinis produktas, turi savų privalumų, trūkumų ir kontraindikacijų. Vartojant šparagus svarbu jausti saiką, kad tai neturėtų neigiamo poveikio jūsų sveikatai.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].