Visi puikiai žinote, jog bulvių traškučiai nėra sveikas užkandis. Jie kenkia ne tik mūsų imuninei sistemai, bet ir didina riziką susirgti vėžiu.

Taip, žiūrint filmus ir krepšinį neįsivaizduojame savo vaišių stalo be traškučių, tačiau sveikata jums turėtų būti svarbesnė.

Pateikiame jums kelis sveikų užkandžių receptus, kurie bus skanesni net už bulvių traškučius!

Kaip atsirado bulvių traškučiai?

Virėjas Džordžas Krumbas vieną kartą iš klientų išgirdo išgirdo, kad bulvės yra labai storai supjaustytos ir prastai iškeptos.

Atsižvelgęs į nusiskundimą, jis supjaustė bulves neįtikėtinai plonais griežinėliais, jie buvo ploni tarsi popieriaus lapas.

Pats Krumbas negalėjo patikėti, kad restorano lankytojai liko sužavėti šiuo patiekalu.

Šiuolaikiniai bulvių traškučiai parduotuvėse yra panašūs į patiekiamus restoranuose, tik daug labiau žalingi mūsų sveikatai. Ką daryti, jei norime sveikų užkandžių?

Siūlome keletą alternatyvų.

1. Cukinijų traškučiai (100 g – 91,9 kcal)

Orkaitė turėtų būti įkaitinta iki 200 laipsnių, o cukinija supjaustoma mažais griežinėliais. Tada sudėkite juos ant kepimo skardos, tik nedėkite griežinėlių vieno ant kito.

Sutepkite juos alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais ir česnakų milteliais, apverskite ir pakartokite tepimo procesą.

Apskritai, cukinijos turėtų kepti 25-35 minutes orkaitėje, todėl po 13 ar 17 minučių nepamirškite jų apversti.

Po kepimo leiskite patiekalui atvėsti iki kambario temperatūros, kad cukinijų griežinėliai taptų traškesni!

2. Itališki parmezano sūrio traškučiai (100 g – 436,8 kcal)

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Tuomet sumaišykite smulkiai tarkuotą parmezano, česnako miltelius ir itališkus prieskonius.

Pradėkite dėti mišinį ant kepimo popieriaus (1 vnt. – 2 šaukštai). Turi išeiti 8 traškučiai. Atsargiai išlyginkite gautas formas šaukštu, kad traškučiai iškeptų tolygiai.

Kepkite 5-6 min. Tada leiskite 5 minutes sūrio traškučiams atvėsti. Galite pridėti sezamo, džiovintų aguonų ir svogūnų.

3. Morkų traškučiai (100 g – 41,2 kcal)

Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių. Supjaustykite morkas plonais griežinėliais ir sudėkite juos į dubenį.

Įpilkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir pridėkite prieskonių, kuriuos turite savo arsenale (druska, kmynai, česnakai arba svogūnų milteliai, rūkyta paprika ir t.t.).

Tuomet morkų griežinėlius sudėkite ant kepimo formos, kad jie nesuliptų. Kepkite 15 minučių, tada apverskite visus griežinėlius ir kepkite dar 10 minučių, kol morkos bus traškios.

Išimkite iš orkaitės ir mėgaukitės sveikais traškučiais.

4. Baklažanų traškučiai (100 g – 156,9 kcal)

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Supjaustykite baklažanus apvaliais ir plonais gabaliukais. Sudėkite skilteles ant kepimo formos (kepimo popierius nereikalingas).

Pabarstykite kmynais, ciberžolėmis ir jūros druska. Kepkite orkaitėje 15 minučių. Po to apverskite gabaliukus ir apibarstę prieskoniais kepkite dar 15 minučių (tik įsitikinkite, kad baklažanai nesudegė).

Galite drąsiai patiekti šiuos traškučius šeimai ir draugams, nes jie yra labai sveiki ir skanūs!

Kaip matote, ne tik bulvių traškučiai gali būti skanūs. Šie sveiki traškučiai naudingi, nebijokite eksperimentuoti ir su kitais ingredientais.

Dabar galite pasiūlyti savo artimiesiems, vaikams ir draugams sveiką traškučių alternatyvą!

Šaltinis

Naujienos Tavo el. pašte

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].