Tai – vos iš kelių paprastų ingredientų paruoštas veršienos guliašas, kurį nesunkiai paruoš net ir pradedantysis kulinaras.

REKLAMA

Jau po pirmojo kąsnio skanus švelnios mėsos skonis sugrąžins į nerūpestingos vaikystės dienas.

Yra keletas priežasčių, kodėl veršienos guliašas buvo tipiškas buvusio Čekoslovakijos režimo patiekalas:

Prieinamumas: veršiena tuo metu buvo palyginti pigi ir prieinama. Čekoslovakijoje buvo paplitusi galvijininkystė, o veršienos gamyba buvo labai paplitusi. Būtent todėl tai tapo prieinama žaliava plačioms gyventojų grupėms.

Universalumas: veršienos troškinį galima ruošti įvairiais būdais ir su skirtingais garnyrais. Galima lėtai troškinti ant viryklės, troškinti orkaitėje arba kepti. Galima patiekti su bulvėmis, ryžiais ar duona. Dėl šio universalumo jis idealiai tinka įvairioms progoms.

REKLAMA

Sotumas: veršienos guliašas yra sotus ir maistingas patiekalas. Jame gausu baltymų ir geležies, todėl puikiai tinka pietums ar vakarienei. Tai tapo populiariu pasirinkimu šeimos pietums ar vakarienei.

Simbolika: veršienos troškinys buvo vertinamas kaip tradicinis slovakų patiekalas. Tai buvo namų ruošos ir komforto simbolis. Ankstesniame režime jis dažnai buvo patiekiamas oficialiuose renginiuose ir šventėse. Tai tapo maistu, vienijančiu žmones ir reprezentuojančiu tautinę tapatybę.

Jums reikės:

REKLAMA
  • Augalinio aliejaus
  • 1 kg veršienos
  • Svogūno
  • Morkų
  • 2-3 valg. š. pomidorų pastos
  • 1/2 arb. š. granuliuoto cukraus
  • 1 arb. š. druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Karšto vandens
  • 3 valg. š. kvietinių miltų

Kaip gaminti?

Į gilią keptuvę supilkite aliejų. Veršieną supjaustykite kubeliais.

REKLAMA

Sudėkite į įkaitintą keptuvę.

REKLAMA

Kepkite mėsą iki auksinės spalvos.

Nuluptą svogūną supjaustykite kubeliais.

REKLAMA

Suberkite į keptuvę ir išmaišykite. Morkas nulupkite ir smulkiai sutarkuokite.

Kai svogūnas apkeps iki skaidrumo, suberkite tarkuotą morką.

REKLAMA

Viską išmaišykite ir palikite kepti.

REKLAMA

Į mišinį įpilkite pomidorų tyrės.

Pabarstykite druska ir cukrumi. Įberkite juodųjų pipirų pagal skonį.

REKLAMA

Užpilkite verdančiu vandeniu. Viską gerai išmaišykite.

Uždenkite dangčiu ir palikite valandą virti.

REKLAMA

Į dubenį suberkite miltus. Įpilkite vandens ir gerai išmaišykite.

Supilkite mišinį į troškinį, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir virkite 15 minučių.

REKLAMA

Sumaišykite paruoštą guliašą.

REKLAMA

Patiekite su bulvių koše ar kitu garnyru.

Minkšta kreminė bulvių košė

REKLAMA

Tai – paprastas skanios kreminės bulvių košės receptas, kuris puikiai tiks kaip garnyras su naminiu guliašu.

Jums reikės:

REKLAMA
  • 1 kg bulvių
  • 150 ml pieno (galite naudoti augalinį arba karvės pieną)
  • 50 g sviesto
  • Druskos (pagal skonį)
  • Maltų juodųjų pipirų (nebūtina)
  • Muskato riešuto (neprivaloma)

Kaip gaminti?

Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite lygiais kubeliais. Puodą užpilkite šaltu vandeniu ir įberkite druskos. Virkite  pasūdytame vandenyje maždaug 15-20 minučių.

REKLAMA

Bulvės yra paruoštos, kai į jas galėsite lengvai įsmeigti šakutę. Kol bulvės verda, puode ant silpnos ugnies pakaitinkite pieną ir sviestą. Jis neturi būti verdantis, tik karštas.

REKLAMA

Išvirtas bulves nusausinkite kiaurasamčiu ir palikite kelias minutes nuvarvėti. Sudėkite bulves atgal į puodą ir sutrinkite bulvių trintuvu arba rankiniu trintuvu.

Į bulves pamažu supilkite šiltą pieną su sviestu ir išplakite. Taip pasieksite norimą košės konsistenciją. Jei mėgstate skystesnę košę, įpilkite daugiau pieno. Jei norite tirštesnės košės, įpilkite mažiau pieno.

REKLAMA

Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais pagal skonį. Taip pat galite pridėti žiupsnelį muskato riešuto, kad gautumėte subtilų riešutų skonį. Paruoštą bulvių košę patiekite šiltą su pagrindiniu patiekalu.

Garuose ruošta duona

REKLAMA

Šis receptas yra patikrintas laiko ir visada sėkmingas. Duona bus puri, minkšta ir labai skani.

REKLAMA

Jums reikės:

  • 500 g pusiau rupių miltų
  • 1 arb. š. granuliuoto cukraus
  • 1 arb. š. druskos
  • 20 g šviežių mielių
  • 2 valg. š. aliejaus
  • 1 kiaušinio
  • 270 ml vandens

Kaip gaminti?

REKLAMA

Dubenyje sumaišykite drungną vandenį (ne karštą!), cukrų, druską ir mieles. Palikite kilti 10 minučių. Supilkite aliejų, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir išmaišykite vientisą tešlą. Tešla turi būti lanksti, bet nelipni. Jei ji bus per sausa, įpilkite šiek tiek vandens. Jei ji bus per šlapia, įberkite miltų.

Tešlą dėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kilti 1 val., kol padvigubės. Išrūgusią tešlą padalinkite į 2 dalis ir suformuokite kepaliukus. Dėkite į garų puodą su įdėklu ir troškinkite 20 minučių.

REKLAMA

Supjaustykite griežinėliais ir patiekite su mėsa, padažais ar daržovėmis.

Patarimai:

REKLAMA

Kad tešla būtų dar puresnė,  galite įpilti 1 valgomąjį šaukštą pieno.

Tešlą taip pat galite pagardinti žolelėmis, pavyzdžiui, mairūnais ar petražolėmis.

REKLAMA

Skanaus!

Video pamokėlė:

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].