Lengvos burokėlių salotos, kurias galite valgyti net naktį

Burokėliai yra unikali daržovė, kurios negalima pakeisti niekuo kitu. Jei dvi savaites per dieną suvartosite ne mažiau kaip 50 ml burokėlių sulčių arba apie 100 g virtų burokėlių, tai žymiai padidinsite hemoglobino kiekį. Burokėlių salotos netgi padeda numesti svorio! Saldi daržovė pagreitina medžiagų apykaitos procesus, valo kepenis ir teigiamai veikia virškinimą. Burokėliai yra bene skaniausias ir sveikiausias produktas, ruošiant dietinius patiekalus.

REKLAMA

salotos

LIEKNINANČIŲ SALOTŲ RECEPTAI

Yra daugybė priežasčių įtraukti burokėlius į savo mitybos racioną. Daržovėje yra vienetinis elementų rinkinys, kurio nėra kituose maisto produktuose. Čia yra cholino, vitaminų A, B1, B5, B6, C, E, H ir PP, taip pat kalio, kalcio, magnio, cinko, geležies, jodo, fosforo, natrio, folio rūgšties ir būtinų skaidulų. Tuo pačiu metu naudingos medžiagos nėra sunaikinamos termiškai apdorojant ir neprarandamos ilgai laikant šakniavaisius.

REKLAMA

Turėdami virtų burokėlių po ranka, galite pagaminti daugybę patiekalų: sriubą, šaltibarščius, įvairius užkandžius, paštetą, daržovių ikrus. Tačiau lengviausias variantas, žinoma, yra įvairios salotos. Kokios jos skanios! O vakarienei galite padaryti jų dvigubą porciją. Galų gale burokėliuose kalorijų kiekis yra tik 43 kcal 100 gramų.

REKLAMA

Šiandien papasakosime, kaip pagaminti net kelias skirtingas burokėlių salotas.

Burokėlių salotos su riešutais ir džiovintomis slyvomis

salotos

REKLAMA

Jums reikės:

  • 1 kepto arba virto burokėlio
  • 100 g graikinių riešutų
  • 2 slyvų
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 šaukštų jogurto ar augalinio aliejaus
  • druskos pagal skonį

Slyvas 30 minučių pamirkykite vandenyje ir supjaustykite. Burokėlius sutarkuokite. Viską sumaišykite su smulkintais riešutais. Įspauskite česnaką. Pagardinkite druska ir žolelėmis, sumaišykite su jogurtu arba augaliniu aliejumi.

Liekninančios salotos su burokėliais

REKLAMA

Jums reikės:

  • 2 burokėlių
  • 1 obuolio
  • 1 mažos morkytės
  • 1 vidutinio svogūno
  • 250 g šviežių kopūstų
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 2 šaukštelių obuolių sidro acto
  • druskos pagal skonį
  • mėgstamų žalumynų

Nulupkite burokėlius ir morkas. Sutarkuokite kartu su obuoliu. Supjaustykite svogūną pusžiedžiais, o kopūstą – juostelėmis. Sumaišykite daržoves, įberkite smulkintų žalumynų, druskos, acto ir pagardinkite augaliniu aliejumi.

Sočios burokėlių salotos su ryžiais

salotos

REKLAMA

Jums reikės:

  • 1 virto burokėlio
  • 1 virtos morkos
  • 150 g virtų ryžių
  • 1 valgomojo šaukšto konservuotų kukurūzų
  • 8 alyvuogių
  • 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelio sojų padažo
  • 1/2 šaukštelio obuolių sidro acto
  • šviežių žalumynų

Sutarkuokite burokėlius ir morkas. Ryžius sumaišykite su kukurūzais. Į lėkštę atskirai dėkite daržoves, žalumynus, alyvuoges ir ryžius. Apšlakstykite sojos padažu, augaliniu aliejumi ir acto padažu. Šios salotos gali būti laikomos viena iš sočių pietų ar vakarienės galimybių. Sumaišykite ingredientus prieš pat valgymą.

Patobulintos burokėlių salotos

REKLAMA

Jums reikės:

  • 1 burokėlio
  • 1 morkos
  • 1/2 saliero šaknies
  • 1/2 vidutinės kopūsto galvos
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
  • 2 šaukštų sezamo sėklų
  • 1/2 apelsino
  • druskos pagal skonį
  • šviežių žalumynų

Smulkiai supjaustykite kopūstus ir lengvai paspaudykite rankomis. Burokėlį, morką ir salierą sutarkuokite. Supjaustykite apelsiną gabalėliais. Viską sumaišykite su smulkintais žalumynais, sezamo sėklomis, citrinos sultimis ir augaliniu aliejumi. Pagardinkite druska pagal skonį.

Šventinės salotos „Meilužė“

salotos

REKLAMA

Jei pirmiau minėti receptai jums atrodo nuobodūs, pabandykite paruošti šventines burokėlių salotas.

Jums reikės:

  • 1 virto burokėlio
  • 120 g fetos sūrio
  • 1 mandarino
  • 1 valgomojo šaukšto granatų sėklų
  • 1/4 raudono svogūno
  • 1 šaukštelio prancūziškų garstyčių
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 1 valgomojo šaukšto bet kokių riešutų (tinka pistacijos, graikiniai riešutai, migdolai)
  • šviežių žalumynų
  • druskos pagal skonį

Supjaustykite kubeliais kopūstus ir sūrį, svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Burokėlius, sūrį, svogūnus dėkite ant lėkštės sluoksniais. Papuoškite granatų sėklomis, mandarino skiltelėmis ir smulkintais riešutais. Prieš patiekiant apšlakstykite salotų padažu iš garstyčių, druskos ir augalinio aliejaus.

REKLAMA

Atminkite, kad dideli burokėlių kiekiai nerekomenduojami, esant virškinimo trakto sutrikimams, diabetui ir urolitiazei. Nenaudokite daržovių, jei turite hipotenziją, burokėliuose yra medžiagų, kurios mažina kraujospūdį.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].