Pradėkite jau nuo rytojaus ir sužinokite kokie yra geriausi avižinės košės receptai!

REKLAMA

Tik nedidelis pokytis mityboje, ir numesite papildomus kilogramus bei pagerinsite virškinimą, sureguliuosite cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, pagerinsite bendrą savo sveikatą.

Tiesiog reikės avižas sumalti arba trumpam palikti išbrinkti šiltame vandenyje ir turėsite puikią klasikinę košę.

Kaip paprasta košė gali pakeisti jūsų savijautą? Ji padeda:

REKLAMA
  • išvengti vidurių užkietėjimo,
  • palankiai veikia regėjimą (joje yra liuteino),
  • avižos yra maistingiausi grūdai, todėl pasotina organizmą,
  • skatina medžiagų apykaitą (idealus pasirinkimas pusryčiams),
  • turi B grupės vitaminų, geležies, kalcio ir fosforo,
  • optimizuoja plonosios žarnos veiklą,
  • pasotina ir palaipsniui atpalaiduoja energiją, padeda sveikai numesti svorio,
  • mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, stiprina širdį ir kraujagysles,
  • slopina padidėjusią skydliaukės veiklą,
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje,
  • užkerta kelią diabetui, bei padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje,
  • labai naudinga, jei vartojate antibiotikus, ypač dėl esančių B grupės vitaminų,
  • virškinamojo trakto vėžio profilaktika.

ŠTAI KAIP PASIKEIS JŪSŲ ORGANIZMAS, VALGANT AVIŽINĘ KOŠĘ

Švelnesnė oda

Dribsniai idealiai tinka uždegiminių ligų, tokių kaip egzema ar spuogų, gydymui, taip pat skatina bendrą odos gerą sveikatą ir gyvybingumą.

Unikalios avižinių dribsnių savybės atsiranda dėl to, kad juose yra daug įvairių vitaminų ir mikroelementų.

REKLAMA

Cinkas padeda valyti odą ir šalinti toksinus.

REKLAMA

Taip pat cinkas veiksmingai sutraukia poras ir turi jauninamąjį poveikį.

Geležis yra vienas iš svarbiausių elementų maitinant ir palaikant optimalų odos ląstelių drėkinimą.

REKLAMA

Manganas šalina patinimus ir uždegimus, taip pat skatina greitą odos gijimą po žaizdų, sumušimų, nudegimų ir kitų mikro įtrūkimų.

REKLAMA

Magnis normalizuoja kraujotaką ir užtikrina giluminį odos ląstelių atsinaujinimą.

Pavyks turėti svajonių raumenis

REKLAMA

Viena porcija arba maždaug 8 valgomieji šaukštai dribsnių aprūpins jūsų organizmą 15% rekomenduojamos paros baltymų normos.

Nepamirškite vitamino E, antioksidantų ir glutamino, kurie padės greičiau atsinaujinti raumenų skaiduloms.

REKLAMA

Apsaugos jūsų kūną ir smegenis nuo galimų ligų

REKLAMA

Avižiniuose dribsniuose gausu antioksidantų.

Jie padeda nuo ligų, uždegimų ir aukšto kraujospūdžio.

REKLAMA

Taip pat jie turi beta gliukano, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje.

Jų poveikį sustiprina sudėtyje esantis vitaminas C.

REKLAMA

Todėl pakankamai dažnai pusryčiuose avižinę košę derina su apelsinų sultimis.

Būsite kupini energijos

REKLAMA

Avižiniuose dribsniuose gausu angliavandenių, todėl jie jūsų organizmui suteiks daugiau energijos.

REKLAMA

Tačiau verta žinoti, kad ši energija išsiskiria lėtai, palaipsniui per kelias valandas.

Sveikai numesite svorio

REKLAMA

Kasdien valgydami avižinius dribsnius, pagerinsite medžiagų apykaitą ir paspartinsite sveiką svorio metimą.

REKLAMA

Ilgesnį laiką (bent 6 savaites) iš avižinių dribsnių sudaryti pusryčiai leis išvengti per didelio kalorijų kiekio.

REKLAMA

Šiame maiste esantys lėti angliavandeniai leis jums reguliuoti apetitą ir palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje.

Jame esančios maistinės medžiagos ne tik pagreitina mūsų medžiagų apykaitą, bet ir neleis organizme kauptis riebalams bei toksinams ir apsaugos nuo persivalgymo.

REKLAMA

Mažina cholesterolio kiekį

REKLAMA

Linolo rūgštis padeda mažinti trigliceridų ir blogojo cholesterolio kiekį.

Šios maistinės medžiagos „valo“ riebalų likučius nuo arterijų sienelių ir apsaugo jūsų organizmą nuo tokių sunkių ligų kaip aterosklerozė, infarktas ir insultas.

REKLAMA

Mažesnė širdies ligų rizika

REKLAMA

Avižose gausu gerųjų sveikųjų riebalų, jie stiprina širdies ląsteles ir kraujotakos sistemą.

Dėl sudėtyje esančių antioksidantų sumažės tikimybė, kad kraujagyslių sieneles pažeis laisvieji radikalai.

REKLAMA

Geriausių avižinių dribsnių receptų rasite čia:

PER 10 MINUČIŲ IŠKEPAMI BLYNELIAI KAIP PICOS PAPLOTĖLIO PAKAITALAS

REKLAMA

Jums reikės:

REKLAMA
  • 150 g avižinių dribsnių
  • 125 g grietinės
  • 3 kiaušinių
  • šviežių salierų lapų
  • druskos pagal skonį

Gaminimo eiga:

Sumaišykite avižinius dribsnius su grietine, kiaušiniais, druska ir šaukšteliu susmulkintų salierų lapų (galima pakeisti petražolėmis). Išminkykite vientisą tešlą ir formuokite atskirus blynelius. Blynus kepkite sausoje keptuvėje iš abiejų pusių.

REKLAMA

AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ PYRAGAS SU AGUONOMIS

Jums reikės:

REKLAMA
  • 1 stiklinės maltų riešutų
  • 1 stiklinės maltų avižinių dribsnių
  • 2 stiklinių maltų aguonų
  • 3 šaukštų cukranendrių cukraus
  • 7 stambiai sutarkuotų obuolių
  • 3 šaukštų sviesto
  • 28 cm skersmens kepimo formos

Gaminimo eiga:

Sumaišykite visus sausus ingredientus dubenyje. Kepimo skardą ištepkite sviestu. Ant dugno paskleiskite ploną sluoksnį trupinių mišinio, po to pakaitomis – sluoksnį obuolių, trupinių mišinio ir obuolių – galutinį pyragą turėtų sudaryti 5 sluoksniai trupinių mišinio ir 3 sluoksniai obuolių.

REKLAMA

Ant viršaus uždėkite sviesto griežinėlių ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 45 minutes. Viršų galėsite aptepti šokoladiniu glajumi arba apšlakstyti medumi.

AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ PAPLOTĖLIAI

REKLAMA

Jums reikės:

REKLAMA
  • Maltos vištienos 500 g (geriausiai tiktų vištienos krūtinėlės malta mėsa)
  • 1 kiaušinio
  • 0,5-0,75 stiklinės avižinių dribsnių
  • 0,5 stiklinės pieno
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Darbo eiga:

Išplakite kiaušinį su pienu ir supilkite į šį mišinį avižinius dribsnius bei palikite 20 minučių. Svogūną smulkiai supjaustykite griežinėliais, česnaką susmulkinkite ir sudėkite į maltą mėsą. Pagardinkite druska ir pipirais, ir įmaišykite į avižinių dribsnių, pieno bei kiaušinių mišinį.

REKLAMA

Sumaišykite vientisą masę, iš kurios suformuokite atskirus paplotėlius ir kepkite juos augaliniame aliejuje iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos. Jei masė per skysta, įberkite daugiau avižų. Patiekite su garnyru pagal savo skonį ir šviežiomis daržovėmis.

Taip pat galite pakeisti mėsą, gamindami kiaulienos kepsnelius.

REKLAMA

SVEIKI AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ BLYNELIAI

REKLAMA

Jums 4 porcijoms reikės:

150 g avižinių dribsnių

REKLAMA

2 kiaušinių baltymų (galite naudoti ir pilnus kiaušinius)

200 ml pieno

REKLAMA

Medaus arba kito saldiklio pagal skonį

Žiupsnelio druskos

REKLAMA

Gaminimo eiga:

Įdėkite visus ingredientus į maišytuvą ir sumaišykite iki vientisos masės.

REKLAMA

Tešla turi būti įprastos blynų tešlos konsistencijos.

Tada pagal poreikį galite įmaišyti dribsnių arba pieno. Tuomet paprasčiausiai dėkite tešlą ant įkaitusios keptuvės, kad blyneliai būtų kuo plonesni.

REKLAMA

Kepkite iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos, ir patiekite su bet kokiu jums patinkančiu garnyru!

SŪRIO BANDELĖS NUO KURIŲ NEPRIAUGSITE SVORIO

REKLAMA

Jums reikės:

REKLAMA
  • 250 g varškės
  • 3 kiaušinių
  • 3 valgomųjų šaukštų avižinių miltų (arba smulkiai sumaltų avižinių dribsnių)
  • 3 valgomųjų šaukštų avižinių dribsnių
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos
  • 150 g neriebaus sūrio

Gaminimo eiga:

Sudėkite visus ingredientus, išskyrus sūrį, į dubenį ir palikite 5 minutes pastovėti.

REKLAMA

Šaukštais semkite mišinį ir sluoksniuokite jį ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

Pabarstykite tarkuotu sūriu ir dėkite į įkaitintą orkaitę bei kepkite, kol sūris viršuje taps auksinės spalvos.

REKLAMA

SVEIKI AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ KEKSIUKAI

REKLAMA

Jums reikės:

  • 3 stiklinių avižinių dribsnių
  • 3-4 valgomųjų šaukštų medaus
  • 0,75 stiklinės obuolių sulčių
  • 1,5 stiklinės pieno
  • 2 kiaušinių
  • 2 arbatinių šaukštelių vanilės ekstrakto (galima pakeisti vaniliniu cukrumi)
  • 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo sodos
  • aliejaus arba sviesto keksiukų formai ištepti

Pabarstymams ar užtepimui:

REKLAMA
  • Mėlynių
  • Šokolado drožlių
  • Sėklų
  • Riešutų

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių ir patepkite keksiukų formą sviestu arba aliejumi. Dubenyje išplakite medų su kiaušiniais. Tada į mišinį įmaišykite obuolių sultis bei pieną, vanilę, druską ir cinamoną. Palaipsniui į mišinį įmaišykite avižinius dribsnius ir vieną sodos šaukštelį. Gerai išmaišykite ir palikite 20 minučių pastovėti.

REKLAMA

Tada sluoksniuokite tešlą į 3/4 kiekvienos keksiukų duobutės ir apibarstykite tuo, ką labiausiai mėgstate (riešutais, šokoladu, mėlynių uogiene…).

Kepkite 30 minučių arba kol keksiukų paviršius taps auksinės spalvos.

REKLAMA

BROKOLIŲ KUKULIAI

REKLAMA

Jums reikės:

  • 1 vidutinio dydžio brokolio
  • 2 kiaušinių
  • 4 valgomųjų šaukštų avižinių dribsnių
  • 2 valgomųjų šaukštų viso grūdo duonos džiūvėsėlių
  • 1 valgomojo šaukšto sezamo sėklų
  • 2 valgomųjų šaukštų moliūgų sėklų
  • 2 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų sėklų
  • 1 ryšulėlio petražolių
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga:

REKLAMA

Brokolius nuplaukite, padalinkite į mažesnius gabalėlius ir labai trumpai pavirkite pasūdytame vandenyje (arba patroškinkite garuose), kad brokoliai šiek tiek suminkštėtų. Tada brokolius iš karto perliekite šaltu vandeniu, kad virimo procesas iš karto sustotų.

Sumaišykite sėklas ir sausai pakepinkite jas keptuvėje. Brokolius perkelkite į trintuvą ir sutrinkite. Dubenyje sumaišykite trintus brokolius, smulkintas petražoles, kiaušinius, avižas, sėklas, druską ir pipirus. Galiausiai įmaišykite džiūvėsėlius, kad gautųsi tinkama konsistencija kukuliams formuoti.

REKLAMA

Iš tešlos formuokite atskirus kotletukus ir kepkite juos alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių, kol jie taps auksinės spalvos.

Taip pat galima rinktis ir keptą orkaitėje variantą. Sudėkite kukulius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180-190 laipsnių temperatūroje orkaitėje, kol jie taps auksinės spalvos. Kepdami kukulius apverskite, kad jie paruduotų ir iš kitos pusės.

REKLAMA

SVEIKI IR SKANŪS LANGOŠAI

Jums reikės:

REKLAMA
  • 200 g avižinių dribsnių
  • 150 ml pieno
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Avižinius dribsnius užpilkite šiltu pienu ir palikite 15 minučių. Sudėkite kitus ingredientus ir gerai išmaišykite, kad gautųsi vientisa tešla. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštelį aliejaus ir sluoksniuokite tešlą – galite padaryti kelis mažus arba vieną didelį langošo paplotėlį. Kai viena pusė apkeps, apverskite ir apkepkite taip pat ir kitą pusę.

REKLAMA

Juos taip pat galite kepti visiškai be aliejaus nepridegančioje keptuvėje storu dugnu.

Patiekite su mėgstamais priedais, pvz.: įtrintus česnaku, pateptus grietine ir apibarstytus sūriu.

REKLAMA

CITRININIAI VARŠKĖS SAUSAINIAI

REKLAMA

Jums reikės:

  • 250 g neriebios varškės
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 1 vidutinio dydžio obuolio
  • 1 banano
  • 1 arbatinio šaukštelio medaus
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

REKLAMA

Sumaišykite varškę su medumi, avižiniais dribsniais, druska ir palikite 30 minučių pastovėti.

Tuo metu nulupkite ir sutarkuokite obuolį stambia tarka, supilkite citrinos sultis ir šakute sutrintą bananą bei sumaišykite. Tada vaisių mišinį sumaišykite su varške, kad visi ingredientai susimaišytų ir susidarytų vientisa tešla.

REKLAMA

Nustatykite 180 laipsnių temperatūrą orkaitėje. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir drėgnomis rankomis formuokite ovalo formos tešlos paplotėlius, dėdami juos ant skardos vienodais tarpais.

Kepkite 30 minučių.

Skanaus!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].