Žarnyno veikla gali sutrikti dėl įvairių priežasčių. Žmonės gana dažnai skundžiasi vidurių užkietėjimu ar viduriavimu. Pasirodo, sureguliuoti žarnyno veiklą gali būti tikrai nesunku, jei pakankamai dėmesio skirsite mitybai. Mes jums pateiksime pačius geriausius receptus kurie padės įveikti žarnyno darbo sutrikimus. Pažadame: visi šie patiekalai bus ne tik sveiki, bet taip pat ir skanūs.
Stebuklingos salotos lieknėjimui ir geram virškinimui
Jums reikės:
- ¼ kopūsto galvos
- 550 g burokėlių
- 400 g morkų
- 1 obuolio (neprivaloma)
- 2 š. citrinos sulčių
- 2 valg. š. tarkuotų krienų
Kaip gaminti?
Nuplaukite daržoves. Nuskuskite morkas, nulupkite burokėlius. Visas daržoves smulkiai sutarkuokite.
Taip pat galima įdėti tarkuoto obuolio.
Galiausiai apliekite citrinos sulčių ir krienų mišiniu – užpilą galite pakoreguoti pagal savo skonį.
Šias salotas keletą dienų valgiau vietoj klasikinių garnyrų. Šios salotos man labai patiko, todėl vakarienei jas valgiau su viso grūdo duona.
Per maždaug 3 savaites numečiau 4 kilogramus, ir jie dar negrįžo.
Jei norite numesti šiek tiek svorio ir ypač greitai išvalyti žarnyną, išbandykite šį gėrimą:
Puode įkaitinkite ½ puodelio vandens, įberkite ½ arbatinio šaukštelio Himalajų druskos ir gerai išmaišykite.
Įpilkite 1 arbatinį šaukštelį raugerškio sulčių, 2 šaukštus citrinos sulčių ir ½ šaukšto obuolių sulčių.
Išmaišykite ir iš karto gerkite.
Geriausia šį gėrimą gerti ryte, kai esate namuose – jis turi tikrai greitą valomąjį poveikį.
Salotos su salierais
Jums reikės:
- 1 vidutinio dydžio saliero
- 1 morkos
- 1 didelio obuolio
- 1 arb. š. majonezo (išbandykite naminį dietinį majonezą be aliejaus)
- 3 arb. š. natūralaus jogurto
- 2 valg. š. obuolių sidro acto
- 1-2 arb. š. medaus
- 2 žiupsnelių jūros druskos
- 1 žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
Mano vaikai labai mėgsta kukurūzus, todėl įdedu ir nedidelę skardinę kukurūzų, bet originaliame recepte jų nėra.
Kaip gaminti?
Nuskuskite morką.
Nulupkite obuolį.
Sutarkuokite morką, salierą ir obuolį.
Įberkite druskos, įdėkite medaus, įpilkite obuolių sidro acto ir išmaišykite. Leiskite pastovėti 10 minučių. Įmaišykite jogurtą ir majonezą.
Pomidorų sriuba svorio metimui ir geresniam virškinimui
Jums reikės:
- 1 saujos vyšninių pomidorų
- 130 ml daržovių sultinio
- 1 svogūno
- 2 česnako skiltelių
- 2 arb. š. ciberžolės
- 1 arb. š. kokosų aliejaus (galima naudoti ir kitą augalinį aliejų)
- ½ š. jūros druskos
- 1 arb. š. džiovinto baziliko
- 1 valg. š. obuolių sidro acto
- ½ arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti?
Smulkiai supjaustykite svogūną ir vieną minutę pakepinkite aliejuje kartu su česnaku.
Suberkite vyšninius pomidorus (galite nulupti arba virti su odele) ir ciberžolę. Kaitinkite, kol pomidorai išskirs sultis ir taps visiškai minkšti.
Gautą mišinį supilkite į puodą. Įpilkite sultinio ir acto. Įberkite baziliko.
Užvirinkite ir virkite maždaug 6 minutes. Sutrinkite trintuvu ir išmaišykite.
Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Papuoškite svogūnų laiškais arba šviežiu baziliku.
Kopūstų salotos su jogurto-garstyčių užpilu
Tai – puikus pakaitalas kaloringoms salotoms. Šių salotų skonis yra tiesiog fantastiškas: būtinai išbandykite!
Jums reikės:
- 1 nedidelės kopūsto galvos (galima naudoti pusę baltojo ir pusę raudonojo kopūsto)
- 1 didelio raudonojo svogūno
- 3 valg. š. citrinos sulčių
- 1 arb. š. majonezo
- 1 arb. š. medaus
- Natūralaus jogurto (kartais naudoju pusę indelio, kartais – visą)
- Druskos
- Maltų kmynų
Kaip gaminti?
Susmulkinkite daržoves ir palikite 15 minučių pastovėti.
Apšlakstykite citrinos sultimis. Jogurtą sumaišykite su majonezu, garstyčiomis, medumi, druska ir prieskoniais.
Palikite bent 30 minučių šaldytuve ir galite patiekti.
Brokolių sriuba su česnaku
Jums reikės:
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 svogūno
- 500 g brokolių
- 1 skiltelės česnako
- 750 ml vandens
- 1 ryšelio gražgarsčių
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti?
Brokolius nuplaukite ir padalinkite į mažesnes dalis. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite svogūną. Suberkite smulkiai supjaustytą česnaką ir palaipsniui pilkite vandenį. Galiausiai suberkite brokolius, pagardinkite druska ir pipirais, o kai vanduo užvirs, leiskite virti maždaug 8-10 minučių. Išmaišykite. Galiausiai dėkite gražgarstes, kurias galite sutrinti arba susmulkinti peiliu. Galite patiekti su sausomis skrudintomis sėklomis ir lašeliu sojų pieno.
Salotos su kiaušiniu – idealiai tinka vakarienei
Jums reikės:
- 4-5 morkų
- 5-6 kietai virtų kiaušinių
- 2-3 česnako skiltelių
- 1–2 valg. š. grietinės arba natūralaus jogurto
- žiupsnelio druskos
- žolelių (pagal skonį)
- smulkiai pjaustyto troškinto kalakutienos kumpio (nebūtina)
Kaip gaminti?
Morkas ir kiaušinius stambiai sutarkuokite. Įdėkite grietinės arba baltojo jogurto. Išspauskite česnako ir įberkite druskos. Suberkite žoleles ir viską gerai išmaišykite.
Kopūstų salotos (padeda nuo pilvo pūtimo)
Šios salotos ne tik padeda nuo pilvo pūtimo: jos taip pat yra puikus pasirinkimas metant svorį.
Jums reikės:
- 500 g kopūstų (tarkuotų arba smulkiai pjaustytų)
- Poro gabalėlio (jei neturite poro, galite naudoti svogūnų laiškus)
- 4 valg. š. obuolių sidro acto
- 1-2 arb. š. medaus
- 1 arb. š. jūros druskos
- Kmynų
- ¼ š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Žiupsnelio tarkuoto imbiero (nebūtina)
Kaip gaminti?
Susmulkinkite kopūstą ir porą. Išmaišykite. Atskirame inde sumaišykite actą, medų, pipirus ir druską (taip pat ir tarkuotą imbierą, jei naudosite šį ingredientą). Supilkite mišinį ant daržovių ir išmaišykite. Bus skaniau, jei kurį laiką palaikysite šaldytuve, bet taip pat galite patiekti iš karto. Žinoma, receptą galite koreguoti pagal savo skonį – pavyzdžiui, įdėti daugiau medaus ar acto. Aš ruošiu būtent taip, kaip nurodyta recepte!
Kumpio ir kukurūzų salotos
Jums reikės:
- 1 nedidelės stiklinės tarkuoto saliero
- 1 skardinės kukurūzų
- 200 g supjaustyto kumpio
- 1 indelio natūralaus jogurto + arb. š. garstyčių
- 1 ananasų skardinės
- 150 g tarkuoto kietojo sūrio
Kaip gaminti?
Dubenyje sluoksniuokite ingredientus: salierus, kukurūzus, kumpį, padažą, ananasus ir kietąjį sūrį. Iki kitos dienos palaikykite šaldytuve. Viską išmaišykite ir patiekite. Jei salotas planuojate patiekti su mėsa ar žuvimi, kumpio galite nedėti (vietoj jo galite įdėti du kietai virtus sutarkuotus kiaušinius). Taip pat galite įdėti 1 susmulkintą obuolį.
Morkų-imbiero sriuba
Jums reikės:
- 500 g morkų
- 1 svogūno
- 1 valg. š. tarkuoto imbiero
- 700 ml daržovių sultinio
- 700 ml 10% grietinėlės
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirų (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Smulkiai supjaustykite svogūną suberkite į puodą ir pakepinkite aliejuje iki auksinės spalvos. Suberkite tarkuotą imbierą ir kartu šiek tiek pakepinkite keptuvėje. Nuskuskite morkas, supjaustykite kubeliais. Suberkite į puodą su svogūnais. Užpilkite sultiniu ir leiskite virti maždaug 30 minučių. Pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite. Supilkite grietinėlę. Išmaišykite ir virkite dar 5 minutes. Patiekite pabarstę šviežiomis petražolėmis arba krapais.
Itin sveikos salotos, kuriose gausu vitaminų
Jums reikės:
- 3-4 vidutinio dydžio burokėlių
- 300 ml konservuotų žirnelių (galima naudoti virtus)
- 2-3 morkų
- 3-4 marinuotų agurkų
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus (extra virgin)
- jūros druskos
Kaip gaminti?
Burokėlius išvirkite arba iškepkite folijoje. Atvėsinkite ir sutarkuokite. Išvirkite morkas ir supjaustykite kubeliais. Susmulkinkite agurkus. Įberkite druskos, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Galite patiekti kaip garnyrą. Šias salotas taip pat galite pabarstyti tarkuotu kietai virtu kiaušiniu, ir šį patiekalą valgyti vakarienei.
Morkų salotos su česnaku
Jums reikės:
- 4 nuskustų ir sutarkuotų morkų
- 1/4 smulkiai pjaustyto kopūsto
- 2 česnako skiltelių
- 4 kietai virtų kiaušinių
- maltų juodųjų pipirų, jūros druskos
- 1-2 valg. š. grietinės (10% riebumo)
Kaip gaminti?
Kiaušinius sutarkuokite ir sumaišykite su morkomis bei išspaustu česnaku. Įdėkite grietinės, įberkite pipirų ir druskos. Įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių.
Salotos su kinišku kopūstu ir vištiena
Jums reikės:
- 300 g Pekino kopūsto
- 300 g virtos vištienos arba virto kumpio
- 1 agurko
- 4 kietai virtų kiaušinių
- 1 saujos svogūnų laiškų
- 2 valg. š. natūralaus jogurto
- 2 arb. š. garstyčių
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Išvirtą mėsą supjaustykite gabalėliais.
Kopūstą, svogūną ir agurką supjaustykite juostelėmis.
Kiaušinius taip pat supjaustykite gabalėliais.
Visus ingredientus sumaišykite su druska, pipirais, jogurtu ir garstyčiomis.
Nekaloringos salotos su burokėliais ir marinuotais agurkais
Jums reikės:
- 200 gramų raudonųjų pupelių
- 1 burokėlio
- 3 raugintų agurkų
- 1 svogūno
- 2 česnako skiltelių
- 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
- petražolių
- druskos ir pipirų
Kaip gaminti?
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite su trupučiu aliejaus. Sutarkuokite burokėlį ir sumaišykite su smulkintais svogūnais. Viską kelias minutes patroškinkite ant silpnos ugnies. Agurkus supjaustykite mažais kubeliais. Galiausiai sumaišykite su pupelėmis ir išspaustu česnaku, pagardinkite prieskoniais bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Kopūstų salotos su ypač skaniu užpilu
Puikios kopūstų salotos su itin gardžiu užpilu!
Ši kopūstų salotų versija jums tikrai patiks. Paprasta paruošti o skonis yra tikrai puikus!
Jums reikės:
- 1 nedidelės kopūsto galvos
- 1 raudonojo svogūno
- 2 morkų
- 300 ml natūralaus jogurto
- 2 arb. š. medaus
- Žiupsnelių maltų baltųjų pipirų
- 1 valg. š. garstyčių
- 1 arb. š. Worcester padažo
- 1 arb. š. druskos
- 2 valg. š. raudonojo vyno acto
Kaip gaminti?
Išvalykite daržoves. Galima sutarkuoti arba smulkiai supjaustyti. Sumaišykite visas daržoves dideliame salotų dubenyje.
Nedideliame dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus actą. Sumaišykite padažą su daržovėmis ir galiausiai užpilkite actu. Bent valandą palaikykite šaldytuve ir patiekite.
Normalus virškinimas – sveikatos pagrindas
Virškinimas yra svarbus mūsų bendrai sveikatai. Tai padeda iš organizmo pašalinti toksinus, kurių kaupimasis sukelia įvairias ligas ir problemas. Jei norite pagerinti žarnyno veiklą, pirmiausia turite jį išvalyti nuo susikaupusių atliekų. Šis receptas nėra naujas, jis yra gana senas ir patikrintas laiko. Gėrimas ypač tinka žmonėms, turintiems lėtą virškinimo sistemą. Jis veikia gana greitai, todėl geriau jį išbandyti būnant namuose.
Gėrimas, gerinantis virškinimą
Paruošite per 5 minutes!
Jums reikės:
- 2 valg. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių
- ½ arb. š. Himalajų druskos
- 1 arb. š. imbiero sulčių
- ½ stiklinės 100% obuolių sulčių
- ½ stiklinės šilto vandens
Kaip gaminti?
Į nedidelį puodą įpilkite 150 ml vandens, pašildykite, bet neužvirinkite! Supilkite į stiklinę, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Supilkite imbiero sultis, citrinos sultis ir obuolių sultis, vėl išmaišykite ir iš karto gerkite. Palepinkite save šiuo gėrimu bent kartą per kelias dienas. Tai – puiki vidurių užkietėjimo prevencija. Gerkite po 1 puodelįį per dieną.
Obuoliai yra natūralus žarnyno veiklos stimuliatorius ir vienas sveikiausių maisto produktų, kuriuos galime auginti savo šalies klimato sąlygomis. Tiesą sakant, keli tyrimai patvirtino, kad reguliariai obuolius vartojantys žmonės turi žymiai geresnį imunitetą ir mažiau virškinimo problemų. Žinoma, labiausiai tinka naminiai obuoliai, net ir su odele.
Imbieras turi antibakterinį poveikį, stimuliuoja žarnyno veiklą, malšina spazmus ir padeda pašalinti toksinus. Citrinoje yra daug vitamino C, kuris yra svarbus antioksidantas ir viena geriausių detoksikuojančių medžiagų. Druska gerina virškinimą ir neutralizuoja žalingą toksinų poveikį.