Daugumai konditerių tobulos plikytos tešlos paruošimas yra tikrai nemenkas iššūkis.

REKLAMA

Paruošti tobulą tešlą pavyksta anaiptol ne visiems, todėl naudinga žinoti, kokios gudrybės gali padėti pasiekti kur kas geresnių rezultatų.

Kulinarijos knygoje  „Culinaria Francie“ Michaela Trogárová  papasakojo apie keletą gudrybių, kurias naudoja prancūzų konditeriai. Iš paruoštos tešlos galėsite iškepti daugybę įvairių konditerinių gaminių.

REKLAMA

Taip pat pateiksime receptą, kuris padės paruošti tiesiog tobulą tešlą.

REKLAMA

Geriausias plikytos tešlos receptas

Jums reikės:

REKLAMA
  • 100 g sviesto
  • 250 ml vandens
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos
  • 200 g kvietinių miltų
  • 4 kiaušinių

Kaip gaminti?

REKLAMA

Į puodą supilkite vandenį, įdėkite sviesto ir įberkite žiupsnelį druskos.

Mišinį užvirinkite, ištirpinkite riebalus ir nukelkite puodą nuo viryklės.

REKLAMA

Suberkite miltus ir išmaišykite.

Dabar jūsų laukia pats didžiausias darbas: puodą užkelkite ant viryklės, kaitinkite ir nuolat maišykite tešlą.

REKLAMA

Kai tešla taps tvirta, blizgi ir turės ploną baltą sluoksnį apačioje, ji bus paruošta.

REKLAMA

Nukelkite puodą nuo viryklės ir keletą minučių palikite pravėsti. Jei norite, kad tešla atvėstų greičiau, galite įdėti puodą į didesnį indą su vandeniu.

Po vieną įmuškite kiaušinius ir plakite, kol susidarys lygi ir blizgi tešla.

REKLAMA

Tešlą supilkite į konditerinį maišelį ir formuokite pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Galite pasigaminti įvairių formų kepinių: rutuliukų, riestainių, žiedų, ir t.t.

REKLAMA

Sėkmės paslaptis – tinkama temperatūra

REKLAMA

Konditeriai puikiai žino, kad kepiniai iš plikytos tešlos visada ruošiami aukštoje temperatūroje – ypač kepimo pradžioje.

Taigi, skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 230 laipsnių.

REKLAMA

Kepkite dešimt minučių, o tada sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių.

Dar po dešimties minučių patikrinkite, kaip atrodo kepinių paviršius.

REKLAMA

Kepiniai turi būti gražios auksinės spalvos, jie neturėtų būti balti ar tamsiai rudi.

REKLAMA

Tai – labai svarbu, nes kiekviena orkaitė kepa labai skirtingai.

Dažniausiai pasitaikantys iššūkiai

REKLAMA

Gana dažnai tešla yra pernelyg skysta ir neišlaiko formos.

To galima išvengti, jei kiaušinius įmušite pamažu, ir nuėmę puodą nuo viryklės leisite tešlai visiškai atvėsti.

REKLAMA

Jeigu tešla visai neišlaiko formos (ant kepimo popieriaus dedate po šaukštelį tešlos, ir tešla pasklinda į šonus), tokią tešlą reikia šiek tiek sutirštinti.

REKLAMA

Vis dėlto, NIEKADA to nedarykite dėdami tik miltus.

Jei tešla per skysta, sviestą dar kartą ištirpinkite vandenyje tomis pačiomis proporcijomis ir į mišinį suberkite miltus.

REKLAMA

Palikite atvėsti ir po truputį įmaišykite į tešlą.

Taip pat galite viską pradėti iš naujo, tik šį kartą į puodą įpilkite mažiau vandens.

REKLAMA

Jei tešla bus per skysta, ji nepakils ir liks minkšta bei drėgna.

REKLAMA

Kaip paruošti tobulą tešlą?

Prancūziškose konditerijos knygose dažnai tenka susidurti su paprasta mantra 2:1:1:2 (pagrindinis tešlos receptas yra maždaug šių proporcijų išraiška).

REKLAMA

Tai yra atskirų ingredientų svorio santykis, t. y. 2 dalys vandens, 1 dalis sviesto, 1 dalis miltų ir 2 dalys kiaušinių (kiaušinius reikėtų rinktis pagal jų dydį).

Priklausomai nuo miltų rūšies (glitimo santykio miltuose ir jo kokybės), santykis gali šiek tiek skirtis.

REKLAMA

Jei įbersite per daug miltų, po kurio laiko tešla pradės degti iš apačios – ant dugno liks tik plonas baltas sluoksnis, tešla prilips prie medinio šaukšto, ir t.t.

Prieš kepdami konditerinius gaminius, kepimo popieriumi išklotą skardą per visą paviršių lengvai apipurkškite vandeniu ir tik tada formuokite kepinius.

Šis vanduo  greitai išgaruoja, todėl tai padės tešlai pakilti.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].