Pradėkime nuo mįslingo klausimo. Kaip manote, kuri šalis yra omleto gimtinė? Suprantame, kad tai gali pasirodyti keista, nes tikriausiai visi mano, kad tai Prancūzija. Jei ne vienas dalykas: kiaušiniai taip buvo ruošiami gerokai anksčiau nei ėmė ruošti prancūzai. Pavyzdžiui, senovės romėnai taip pat mokėjo gaminti omletą. Jie mėgo kiaušinius maišyti su pienu ir medumi. Kai medus visiškai ištirpdavo, mišinį gerai pagardindavo prieskoniais ir kepdavo, kol jis visiškai iškepdavo. Na, o jei taip atidžiai pažvelgtumėte į visus žinomus patiekalus, jų gaminimo variantų rastumėte net tarp urvinių piešinių. Kita vertus, šiuolaikiškesnė omleto versija iš tiesų yra kilusi iš Prancūzijos.

REKLAMA

Tikro omleto gaminimas Prancūzijoje yra griežtai reglamentuotas. Tai pirmasis patiekalas, kurį privalo išmokti gaminti kiekvienas save gerbiantis virėjas. Kiaušinius galima mušti tik šakute ir kepti tik keptuvėje storu dugnu, ir tik ant sviesto. Ir be jokių priedų. Štai kaip atrodo autentiškas omletas. Bet mes juk ne prancūzai. Mums leidžiama suplakti kiaušinius mikseriu, pridėti mėgstamų prieskonių ir priedų, ir kepti bet kokioje namuose turimoje keptuvėje. Jei esate pasirengę sulaužyti tradicijas ir pasigaminti ne tik plaktus kiaušinius, bet ir gardų omletą, štai keletas nuostabių receptų!

REKLAMA

Kaip pasigaminti gardų omletą: 7 receptai kiekvieno jūsų skoniui

Omletas kaip vaikystėje

REKLAMA

Traški plutelė ir labai porėtas – tai dvi pagrindinės savybės, kurios mums visiems asocijuojasi su omletu, kurį kadaise visi valgydavome dar darželyje. Nors tie laikai praėjo, pasigaminti omletą pusryčiams gali kiekvienas.

Ingredientai

REKLAMA
  • 4 kiaušiniai
  • 150 ml pieno
  • 20 g sviesto
  • 1 šaukštelis augalinio aliejaus
  • 0,5 šaukštelio druskos

Paruošimo būdas

Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir druską, tada gerai išmaišykite.

REKLAMA

Paimkite kepimo formą, patepkite ją augaliniu aliejumi, supilkite į ją išmaišytą masę ir pašaukite į orkaitę kepti 20 minučių 250°C temperatūroje. Kai pastebėsite traškią plutelę, išimkite omletą iš orkaitės.

Viršų pašlakstykite ištirpintu sviestu.

REKLAMA

Su kumpiu ir sūriu

REKLAMA

Dar vadinamas Calzone. Tai ne visai įprastos išvaizdos patiekalas, nes jis yra omleto formos, bet sulenktas ir atrodo kaip čeburekas. Daugeliui žmonių jis patinka dėl savo sultingumo.

Sudedamosios dalys

REKLAMA
  • 2 kiaušiniai
  • 2-3 šaukštai pieno
  • 1-2 šaukštai kvietinių miltų
  • 75-100 g kietojo sūrio
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 15 g augalinio aliejaus
  • 50-75 g kumpio
  • Žalumynai pagal skonį

Paruošimo būdas

Pašildykite pieną. Įmuškite kiaušinius ir įberkite druskos. Palaipsniui suberkite miltus. Mišinį į šalį atidėkite kelioms minutėms.

REKLAMA

Tuo tarpu kumpį supjaustykite mažais kubeliais, o kietąjį sūrį sutarkuokite vidutinio dydžio tarka.

Paimkite keptuvę ir įkaitinkite augalinį aliejų. Tiesiog supilkite į jį kiaušinių mišinį. Apkepkite omletą iš vienos pusės ir apverskite bei kepkite iš kitos.

REKLAMA

Paviršių pabarstykite tarkuotu sūriu. Ant vienos pusės uždėkite griežinėliais pjaustyto kumpio.

Kiaušinių blyną perlenkite per pusę. Kepkite, kol jis taps auksinės spalvos. Paruoštą patiekalą papuoškite smulkiai supjaustytomis žolelėmis.

REKLAMA

Omletas su bulvėmis

REKLAMA

Šis neįprastas omletui ingredientų derinys labai populiarus Ispanijoje. Jį galite pasigaminti ir jūs savo virtuvėje.

Ingredientai

REKLAMA
  • 4 bulvės
  • 4 kiaušiniai
  • Alyvuogių aliejus
  • 1 svogūnas
  • Druska pagal skonį

Paruošimo būdas

Nulupkite bulves ir supjaustykite jas pailgomis juostelėmis. Kad jos gerai nusausėtų,  kelioms minutėms padėkite jas ant popierinio rankšluosčio.

REKLAMA

Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais griežinėliais.

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, ir sudėkite į jį griežinėliais supjaustytas bulves ir svogūnus. Aliejus turi apsemti daržoves. Bulves pasūdykite ir kepkite, kol suminkštės, tada ant popierinių rankšluosčių nusausinkite aliejaus perteklių.

REKLAMA

Kiaušinius išplakite iki vientisos masės. Supilkite mišinį į daržoves ir viską išmaišykite. Pusiau paruoštą omletą padėkite kepti ant keptuvės. Kepkite, kol kiaušinių mišinys sutirštės. Apkepkite iš abiejų pusių. Paruošta!

REKLAMA

Omletas su manų kruopomis

Vaikai mėgsta šį originalų saldų omletą su manų kruopomis. Tačiau ne išimtis ir suaugusieji. O štai ko reikia, norint jį pasigaminti.

REKLAMA

Ingredientai

  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml pieno
  • 1 valgomasis šaukštas manų kruopų
  • 0,5 valgomojo šaukšto cukraus
  • 25 g sviesto

Paruošimo būdas

REKLAMA

Kiaušinius paprasčiausiai sumaišykite. Neplakite jų. Suberkite cukrų, tada supilkite pieną ir vėl išmaišykite.

Suberkite manų kruopas ir suplakite mišinį plakikliu.

REKLAMA

Kai keptuvėje ištirps sviestas, supilkite omleto masę. Uždenkite keptuvę dangčiu. Kepkite patiekalą 10 minučių ant vidutinės ugnies. Kad omletas paruoštas, parodys matinis omleto paviršius.

REKLAMA

Omletas su kumpiu ir pomidorais

O ar jums patinka omletas su daržovių įdaru? Jei jums iš tiesų patiktų ši idėja, tai yra tinkamas būdas paruošti tokį omletą. Dėl specialaus gaminimo būdo tai labai sultingas ir skanus patiekalas. Tačiau neišsigąskite šiuo atveju žodžio „specialus“, nes jis nereiškia „sudėtingas“.

REKLAMA

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukštai pieno
  • 70-100 g kumpio
  • 1 pomidoras
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • 1-2 valgomi šaukštai augalinio aliejaus

Paruošimo būdas

REKLAMA

Kiaušinius suplakite plakikliu, įberkite pipirų ir druskos.

Pomidorą supjaustykite kubeliais. Tą patį padarykite ir su kumpiu.

REKLAMA

Į įkaitintą keptuvę supilkite apie 2/3 mišinio. Kepkite, kol viršutinis sluoksnis gražiai apskrus. Ant kiaušinių blyno viršaus sudėkite pomidorus ir kumpį. Tada omleto paplotį suvyniokite į vamzdelį tiesiog pačioje keptuvę. Per vidurį įsmeikite medinį smeigtuką.

Atsargiai įpilkite likusį kiaušinių mišinį. Palaukite 1 minutę. Kai omletas iškeps, vėl suvyniokite omletą. Taip įdaras atsidurs giliau ir omletas išliks sultingas. Jei mėgstate kietąjį sūrį, juo taip pat galite papildyti įdarą. Bus dar skaniau!

REKLAMA

Omletas su jūros gėrybėmis

REKLAMA

Tai ne visai įprastas variantas arba tiksliau – labai neįprastas. Ir ingredientai ne visada būna lengvai prieinami. Tačiau išimties tvarka, bent retkarčiais, galite pagaminti ir patiekti šį išskirtinį patiekalą.

Ingredientai

REKLAMA
  • 2 kiaušiniai
  • 1 saldi paprika
  • 30-50 ml pieno
  • 50 g kalmarų
  • 1-2 žiupsneliai druskos
  • 25 g nuluptų krevečių
  • 25 g midijų
  • 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus
  • 1 česnako skiltelė
  • Petražolės pagal skonį

Paruošimo būdas

Atšildykite virtas krevetes. Tą patį padarykite ir su midijomis. Kalmarus supjaustykite griežinėliais.

REKLAMA

Nuluptą česnaką supjaustykite plonais griežinėliais. Nulupkite paprikas, pašalinkite sėklytes ir pertvarėles, ir supjaustykite jas kubeliais.

Kai aliejus įkais, 2 minutes pakepinkite visas jūros gėrybes kartu su česnakais. Nebijokite kepti ant didelės ugnies. Tuomet į keptuvę sudėkite paprikas ir kepkite dar 30 sekundžių. Viską suberkite į dubenį.

REKLAMA

Plaktuvu suplakite kiaušinių ir pieno mišinį, ir jį pasūdykite. Supilkite jį į dar karštą keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol omletas taps tirštas.

Ant vienos omleto pusės uždėkite jūros gėrybių ir uždenkite kita omleto puse. Išjunkite keptuvę ir palaukite porą minučių. Omletas jau paruoštas. Papuoškite jį petražolėmis.

REKLAMA

Omletas su marinuotais agurkais ir dešra

REKLAMA

Labai pikantiškas ir labai skanus omletas dėl gana netradicinio, kaip omletui, ingrediento – marinuotų agurkų. Jei mėgstate netradicinius derinius, drąsiai pamėginkite!

Ingredientai

REKLAMA
  • 4 kiaušiniai
  • 1,5 stiklinės pieno
  • 2 marinuoti agurkėliai
  • 450 g daktariškos dešros
  • Prieskoniai pagal skonį
  • Žolelės

Paruošimo būdas

Sumaišykite pieną, kiaušinius ir druską. Agurkėlius ir dešrą supjaustykite kubeliais. Supjaustytas daržoves sudėkite į kiaušinių mišinį ir išmaišykite.

REKLAMA

Smulkiai supjaustykite žoleles. Įmaišykite jas į bendrą masę kartu su mėgstamais prieskoniais.

Viską dar kartą sumaišykite ir dėkite kepti įkaitintoje keptuvėje. Kepkite iš abiejų pusių, kol suminkštės.

REKLAMA

Skanus, purus, minkštas ir tirpstantis burnoje – taip būtų galima apibūdinti tobulą omletą. Ir net neabejojame, kad tas, kurį iki šiol gamindavote savo pusryčiams, taip pat labai geras. Tačiau visada yra geresnių ir įdomesnių! Juolab kad toks receptų pasirinkimas – puiki proga paįvairinti savo įprastus pusryčius. Kokį kitą kartą omletą gaminsite jūs?

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].