Prisimenu, kaip mano  vaikystėje močiutė ruošdavo skaniausią naminį sūrį. Jos rankos sukūrė tikrą magiją virtuvėje. Šio sūrio skonį iki šiol sieju su vaikyste. Šiais laikais labai retas žmogus sūrį gamina savo rankomis. Dauguma mūsų šį produktą mieliau perka parduotuvėje. Tikrai veltui! Gera žinia ta, kad sūrį pasigaminti namuose ne tik įmanoma, bet ir labai paprasta! Šiame straipsnyje pasidalinsiu su jumis paprastu ir skaniu receptu, kurį gali išmokti net pradedantysis virėjas.

REKLAMA

Kaip iš paprastų ingredientų pasigaminti naminį sūrį?

Prieš pradėdami gaminti sūrį, įsitikinkite, kad šaldytuve yra visko, ko reikia. Gera žinia yra tai, kad sūriui paruošti tereikia keturių ingredientų, kurių vienas yra druska.  Tikėtina, kad visus reikiamus produktus rasite savo virtuvėje.

Jums reikės:

  • 1 l pieno (3,3% riebumo);
  • 200 g grietinės (20% riebumo);
  • 3 kiaušinių;
  • 1 arbatinio šaukštelio druskos.

Kaip gaminti?

REKLAMA

1 žingsnis

Pirmas žingsnis gaminant naminį sūrį – paruošti visus reikalingus ingredientus. Paruoškite litrą pieno:  stenkitės rinktis pieną, kurio riebumas ne mažesnis kaip 3,3%. Tai padės sūriui įgauti sodresnį skonį ir tinkamą tekstūrą. Taip pat reikės 200 gramų grietinės, kuri suteiks sūriui minkštumo ir kremiškumo. Trys kiaušiniai suteiks tankumo, o šaukštelis druskos išryškins visus skonio niuansus.

REKLAMA

2 žingsnis

Kiaušinius išplakite su druska, kol susidarys šviesios putos. Įdėkite grietinės ir gerai išmaišykite. Masė turi tapti vienalytė. Šis punktas labai svarbus galutiniam rezultatui.

REKLAMA

3 žingsnis

REKLAMA

Laikas pereiti prie pieno. Supilkite jį į puodą  ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Pieną užvirinkite. Kai tik pienas pradės virti, atsargiai supilkite kiaušinių-grietinės mišinį. Svarbu maišyti mišinį, kad jis nepridegtų.

REKLAMA

4 žingsnis

Kai tik mišinys vėl užvirs, pradėkite virti nuolat maišydami. Tai užtruks nuo penkių iki septynių minučių. Tada įvyks stebuklas –  iš masės ims formuotis dribsniai. Virkite toliau maždaug keturias minutes, kol viduje susidarys dideli dribsniai. Tada reikia išjungti ugnį.

REKLAMA

5 žingsnis

REKLAMA

Dabar pats laikas atsikratyti skysčio pertekliaus. Gautą masę atsargiai perkoškite marle, sieteliu ar kiaurasamčiu. Apvyniokite sūrį į marlę ir leiskite atvėsti. Šis žingsnis yra svarbus, nes sūris turi tapti tvirtesnis, kad jį būtų galima lengvai pjaustyti.

REKLAMA

Taigi, sūris atvėso, ir dabar galite mėgautis neįtikėtinu jo skoniu. Supjaustykite griežinėliais ir patiekite. Nepamirškite, kad viena pagrindinių naminio sūrio savybių yra galimybė koreguoti jo skonį pagal savo pageidavimus. Galite eksperimentuoti pridėdami riešutų, žolelių, prieskonių ir kurti įvairius variantus. Tai – puikus būdas sukurti tiesiog nepakartojamo skonio gaminį.

REKLAMA

Naminis sūris yra ne tik skanus, bet ir sveikas. Galite jį patiekti pusryčiams, pietums, vakarienei, arba tiesiog kaip lengvą užkandį. Vaikai jį dievina dėl subtilaus skonio, o suaugusieji bus maloniai nustebinti jūsų kulinariniais įgūdžiais.

Taigi, nebijokite eksperimentuoti. Sūrio gaminimas yra ne tik paprastas gaminimo procesas, bet ir menas, teikiantis malonumą ir džiaugsmą. Mėgaukitės šiuo įdomiu procesu!

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].