Užkarpatės sausainiai su saldžiu įdaru, ten vadinami tiesiog kipfi. Beje, įdomu tai, kad receptas kilęs iš Austrijos, o deserto pavadinimas kilęs iš austriško žodžio kipferl, arba kipfel, reiškiančio „ragas“. Šis desertas gali būti kepamas iš skirtingos tešlos: sluoksniuotos, trapios ar mielinės. Čia versija su trapia tešla ir su uogiene. Sausainiai ilgai išlieka švieži, trapūs ir puikiai tinka pavaišinti svečius.

REKLAMA

Kaip jau supratote, sausainis yra ragelio formos. Uogienė, džemas tradiciškai naudojami kaip įdarai, dažniausiai pasirenkama vyšnių uogienė, bet gali būti ir kitokia. Svarbiausia, kad ji nebūtų per skystas, kitaip ji ištekės ir sudegs. Ne mažiau skanūs trapios tešlos pyragaičiai gausis su razinomis ir graikiniais riešutais. Nuo klasikinių ragelių šie sausainiai skiriasi savo forma ir paruošimo paprastumu, o ruošiniai jiems yra gaminami ne trikampio, o kvadrato formos. Išbandykime išsikepti šį desertą!

Ingredientai

  • 500 g kvietinių miltų
  • 250 g sviesto
  • 150 ml grietinės
  • cukraus pudra – pagal skonį
  • vyšnių (ar kitokios) uogienė – pagal skonį

Gaminimo eiga

1. Miltus persijokite į didelį dubenį ir suberkite susmulkintą atšaldytą sviestą. Sutrinkite iki trupinių ir supilkite grietinę. Užminkykite tešlą.

2. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 30 min.

REKLAMA

3. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir padalykite į 2–3 dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite į 3 mm storio stačiakampį.

4. Tešlą supjaustykite maždaug 7×7 cm dydžio gabaliukais. Į vidurį įdėkite po šaukštelį uogienės, tešlą suvyniokite ir užspauskite kraštus.

REKLAMA

5. Sudėkite ragelius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 15–25 minutėms. Kepkite iki auksinės rudos spalvos. Tada gausiai pabarstykite cukraus pudra.

REKLAMA

Šie paprasti trapios tešlos sausainiai padės jums, kai jūsų šeima norės ko nors skanaus. Jei turite galimybę, tešlą minkykite vakare, o ryte šviežių naminių kepinių aromatas greitai visus pakels iš lovos. Greitai ir skaniai! Ir nepamirškite pasidalinti receptu su draugais.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].