Morkos gali būti ne tik keptos, kaip padažo ar kitų patiekalų ingredientas, bet ir skanus desertas: nuo pyragų iki sausainių, bandelių ir net saldumynų. Kad tuo įsitikintumėte, pakanka pasigaminti vieną iš čia išvardintų gardėsių. Patikėkite, šie saldumynai patiks visai šeimai!
Morkų saldainiai
Morkų saldainiai patiks net patiems mažiausiems ir išrankiausiems vaikams, o suaugusieji dar mieliau valgys tokius skanumynus.
Sudėtis
- 5-6 vidutinio dydžio morkos
- 1 stiklinė cukraus
- 1-1,5 šaukšto citrinų sulčių
- 0,5 stiklinės kokoso drožlių
Paruošimas
Morkas nuplaukite, nusausinkite, nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Dubenyje sumaišykite cukrų ir citrinos sultis. Sudėkite morkas ir išmaišykite. Kepkite keptuvėje 5-7 minutes. Leiskite atvėsti. Tada suformuokite vienodo dydžio rutuliukus. Apvoliokite kokoso drožlėse. Sudėkite ant lėkštės ir palaikykite šaldytuve 1-5 valandas.
Spurgos
Morkų spurgos yra skanėstas, kuriam atsispirti tiesiog neįmanoma. Jos džiugins ir vaikus, ir suaugusius. Jas patogu ne tik pasiimti su savimi kaip užkandį (į mokyklą ar į darbą), bet ir jomis pavaišinti draugus.
Sudėtis
- 1-2 vidutinio dydžio morkos
- 1 kiaušinis
- nepilna stiklinė apelsinų sulčių
- 2 šaukštai sviesto
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
- 2-3 šaukštai cukraus
- nepilna stiklinė miltų
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio sodos
- 0,5 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 2 šaukštai pieno
- nepilna stiklinė cukraus pudros
Paruošimas
Ištirpinkite sviestą ir išplakite su kiaušiniu, apelsinų sultimis, vaniliniu cukrumi ir įprastu cukrumi. Miltus sumaišykite su soda, kepimo milteliais, druska, cinamonu ir gvazdikėliais. Sutarkuokite morkas ir suberkite į miltus. Gerai išmaišykite. Tada supilkite kiaušinių-apelsinų mišinį ir vėl išmaišykite. Sudėkite tešlą į formas. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 10-15 minučių.
Pieną sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir cukraus pudra. Uždėkite ant mažos ugnies. Maišydamas užvirinkite ir virkite, kol mišinys taps vientisas. Nukelkite nuo ugnies. Iškeptas spurgas pamirkykite cukraus pudros mišinyje. Perkelkite į lėkštę ir leiskite sustingti.
Sausainiai
Morkų ir avižinių dribsnių sausainiai puikiai tinka sočiam ir sveikam užkandžiui, taip pat puikiai dera su šilta arbata ir pienu.
Sudėtis
- nepilna stiklinė avižinių dribsnių
- 0,5 stiklinės miltų
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- žiupsnelis druskos
- 1 kiaušinis
- 1-2 vidutinės morkos
- nepilna stiklinė medaus
- 2 šaukštai sviesto
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
Paruošimas
Avižinius dribsnius sutrinkite maišytuvu. Dubenyje sumaišykite miltus su druska, cinamonu, kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Sudėkite avižinius dribsnius ir išmaišykite. Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius su medumi ir lydytu sviestu. Sumaišykite abu mišinius. Nuplaukite morkas. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Gautą masę sudėkite į dubenį. Išmaišykite ir palaikykite šaldytuve 1–1,5 val.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Tada šaukštu dėkite morkų masę. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių, 10-15 minučių. Kai iškeps, palikite sausainius orkaitėje dar 20–25 min. Tada išimkite ir patiekite.
Keksiukai
Keksiukai yra visų mėgstamas desertas, Morkų keksiukai nėra išimtis, ypač jei į juos pridėsite riešutų, džiovintų vaisių ar šokolado lašelių.
Sudėtis
- 1 stiklinė miltų
- nepilna stiklinė cukraus
- 2 šaukšteliai sodos
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- 0,5 šaukštelio malto muskato
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- druska pagal skonį
- 1 stiklinė saulėgrąžų aliejaus
- 4 kiaušiniai
- 1-2 vidutinio dydžio morkos
- 1-2 vidutinio dydžio obuoliai
- 2 saujos riešutų arba džiovintų vaisių
- kokoso drožlės
Paruošimas
Dubenyje miltus sumaišykite su cukrumi, soda, kepimo milteliais, muskatu, gvazdikėliais, druska, cinamonu. Sviestą sumaišykite su kiaušiniais ir suberkite į miltus. Gerai išmaišykite. Nuplaukite morkas, nuskuskite, sutarkuokite. Nuplaukite ir obuolius. Nulupkite, sutarkuokite. Sumalkite riešutus. Sumaišykite visus ingredientus ir suberkite kokoso drožles. Išmaišykite. Sukrėskite tešlą į formas. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 25–30 minučių.
Morkų ir cukinijų pyragas
Ką galima pagaminti iš morkų ir cukinijų? Daržovių blynelius, troškinius ar tiesiog pakepinti? Ne tik. Iš morkų ir cukinijų galima paruošti fantastiškai minkštą ir labai skanų pyragą.
Sudėtis
- 250-280 g sviesto
- 1 stiklinė cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 stiklinė miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- druska pagal skonį
- 1 šaukštelis sodos
- 0,5 šaukštelio malto cinamono
- 0,5 šaukštelio muskato
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 3 vidutinio dydžio apelsinai
- 1-2 vidutinio dydžio morkos
- 1 vidutinio dydžio cukinija
- nepilna stiklinė cukraus pudros
Paruošimas
Sviestą sumaišykite su cukrumi, kiaušiniais, miltais, kepimo milteliais, druska, soda, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, tarkuota apelsino žievele. Viską išmaišykite ir išplakite maišytuvu. Nuplaukite morkas ir cukiniją. Nulupkite ir sutarkuokite. Sudėkite į dubenį su miltų mišiniu. Gerai išmaišykite.
Kepimo indą patepkite aliejumi. Supilkite į jį tešlą. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, 30-35 min. Iš apelsinų išspauskite sultis ir sumaišykite su cukraus pudra. Užpilkite atvėsusį pyragą gautu glaistu. Palaukite, kol sukietės. Ant viršaus pabarstykite likusios apelsino žievelės.