Neseniai vaikštinėjau po mišką ir pamačiau ten neįtikėtinai didelius kaštonus, ramiai besiilsinčius ant žemės, susimaišiusius su ryškiais rudeniniais lapais. Taip! Kaštonų sezonas dabar pačiame įkarštyje. O aš jo labai laukiau, kad galėčiau išbandyti labai neįprastą gudrybę. Ar žinojote, kad kaštonus galima naudoti skalbimui? Šiandien apie tai jums papasakosiu daugiau.
DIDELI KAŠTONAI
Ne visi žino, kad kaštonai, kuriais nusėtos dažnos rudeniu padabintos alėjos ir miškai, turi daug naudingų savybių. O įdomiausia yra tai, kad kaštonus galima naudoti drabužiams skalbti skalbimo mašinoje.
Kaštonai savo valančiosiomis savybėmis panašūs į specialiuosius muilo riešutus. Juose yra veiksmingo organinio junginio – saponino. Tai natūralus ploviklis ir gerai putojanti medžiaga. Saponinas iš daugelio drabužių veiksmingai pašalina riebalus, dulkes ir kitus nešvarumus. Tačiau, kad kaštonai iš tiesų efektyviai plautų, iš jų reikia išskirti saponiną. Todėl jums plačiau papasakosiu, kaip tai padaryti.
NORINT PASIGAMINTI EFEKTYVIUS MILTELIUS, JUMS REIKĖS:
- 4-5 kg kaštonų
- Plaktuko
- Virtuvinio rankšluosčio
- Galingo elektrinio smulkintuvo
- Didelio stiklinio indo
SKALBIMO MILTELIŲ PARUOŠIMAS IŠ KAŠTONŲ
Pirmiausia reikia prisirinkti kaštonų. Tuomet suvyniokite juos į rankšluostį po kelis vienetus ir daužykite plaktuku, kad jie suskiltų į mažesnius gabalėlius. Mišinį sumalkite naudodami galingą elektrinį maišytuvą.
Miltelius tolygiu sluoksniu suberkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Džiovinkite miltelius natūraliai arba orkaitėje. Pirmuoju atveju geriausia tai daryti saulėtą dieną džiovinant juos balkone. Įsitikinkite, kad ten nėra per daug drėgna. Jei naudosite orkaitę, nustatykite žemiausią galimą temperatūrą.
Kaštonų miltelius balkone reikia džiovinti saulėje visą dieną. Orkaitėje juos reikia džiovinti apie 6-8 valandas.
Išdžiovintus miltelius supilkite į stiklinį indelį ir sandariai uždarykite. Svarbu, kad miltelių dalelių nepatektų ant tų paviršių, ant kurių gaminsite maistą. Todėl kruopščiai nuplaukite skardą, kurioje buvo džiovinami kaštonai.
Naudoti tokius kaštonų miltelius labai paprasta. Likus pusvalandžiui iki plovimo, 3,5 valgomojo šaukšto priemonės atskirame stiklainyje sumaišykite su 2/3 stiklinės karšto vandens. Mišinį gerai suplakite, kol susidarys tirštos putos. Skystį per sietelį supilkite į atskirą indą – tai bus jūsų skalbiklis. Tokį kiekį galėsite padalinti į 2 arba 3 skalbimo ciklus.
Geriausia skalbimo priemonę paruošti prieš pat įdedant drabužius į skalbimo mašiną, tą pačią dieną. Jei norite sukaupti atsargų, kaštonų mišinį šaldytuve galite laikyti iki savaitės. Štai ir viskas!
Mūsų patarimas jums
Skalbimo miltelių iš kaštonų gamyba yra gana sudėtingas procesas. Jei nenorite tiek daug vargti, pabandykite dar paprasčiau pasigaminti skalbimo priemonę iš kaštonų. Didelius kaštonus supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite į lininį maišelį.
Tada tiesiog įdėkite juos į skalbimo mašinos būgną ir pradėkite skalbimo procesą. Šis metodas yra mažiau veiksmingas. Jei drabužiai per daug nešvarūs, kaštonai gali nelabai gerai viską išskalbti. Jei ketinate skalbti baltus drabužius ar skalbinius, geriau maišyti kaštonų miltelius su natrio perkarbonatu (balikliu).
Be abejo, yra ir kitas, paprastesnis būdas. Porą kaštonų reikia supjaustyti ketvirčiais, sudėti į stiklainį ir užpilti karštu vandeniu. Tada kaštonai šiame vandenyje turi būti laikomi per naktį.
Po to stiklainį su kaštonais reikia gerai suplakti ir skystį supilti į skalbimo mašinos stalčių. Geriausia tai daryti per sietelį, kad kaštonų dalelės nepatektų į skalbimo mašinos būgną. Viskas baigta!
Šis pastarasis metodas mane labiausiai sudomino, nes yra greitesnis ir nereikalauja jokių papildomų pastangų. Planuoju ir aš taip skalbti savo drabužius! Beje, į šį kaštonų skalbiklį taip pat galima įlašinti porą lašų eterinių aliejų, kad pavyktų pagerinti skalbiamų drabužių kvapą.
Parašykite, ar kada nors skalbėte skalbinius naudodami kaštonus? Pasidalinkite savo patirtimi komentaruose!