Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad prasidėjus šiltajam sezonui tikimybė susirgti gerokai sumažėja. Tačiau iš tikrųjų taip nėra!

REKLAMA

Faktas, kad vasarą žmonės serga lygiai taip pat, kaip ir žiemą, neturėtų kelti abejonių. Be to, vasarą peršalti ar susirgti ūmia kvėpavimo takų infekcija dar lengviau nei kitais metų laikais. Taip yra todėl, kad rudenį ir žiemą paprastai kyla gripo epidemija, o kitos peršalimo ligos nėra sezoninės. Norint sumažinti peršalimo riziką, svarbu žinoti apie keletą pavojų, kurie gresia prasidėjus vasarai. Kartu su Europos medicinos centro bendrosios praktikos gydytoja Ana Kulinkovič (Anna Kulinkovic) išnagrinėjome pagrindines iš jų.

Pavojus Nr. 1: oro kondicionieriai ir aušintuvai

REKLAMA

Drėgmė ir šiluma yra ideali aplinka daugeliui mikroorganizmų. Panašios sąlygos susidaro ir oro kondicionierių viduje. Vasarą, kaip žinoma, daug dažniau uždarome langus ir įjungiame oro kondicionierius, todėl susidaro palanki aplinka bakterijoms daugintis ir virusams plisti. Todėl labai svarbu patalpas vėdinti ne rečiau kaip tris kartus per dieną ir laiku keisti kondicionierių filtrus. Tokios priemonės yra veiksmingas būdas užkirsti kelią kvėpavimo takų ligoms.

Kitas svarbus dalykas: vasarą dažnai naudojame vandens aušintuvus ir geriame iš jų šaltą vandenį. Vandens aušintuvų filtrai ir vidinės sistemos taip pat labai patrauklios mikroorganizmams. Nepamirškite laiku išvalyti šaldytuvų ir išeidami pasiimkite su savimi vandens buteliuką.

REKLAMA

Pavojus Nr. 2: nešvarios rankos ir nuotykiai su maistu

REKLAMA

Atlikus daugybę tyrimų nenustatyta jokio ryšio tarp šalto maisto valgymo ir peršalimo ar gerklės skausmo. Atrodo, kad šiuo atveju galite drąsiai valgyti ledus ant suoliuko savo mėgstamame parke, ir mėgautis gyvenimu neatsigręždami atgal. Tačiau ne viskas rožėmis klota. Pagrindinis pavojus slypi tame, kad valgydami ar gerdami lauke dažnai rankomis liečiame veidą, bet ne visada užtikriname tinkamą rankų higieną. Svarbu prisiminti, kad infekcijas sukelia nešvara.

Vasara yra žarnyno infekcijų, taip pat žarnyno gripo, kas iš tikrųjų yra enterovirusinės infekcijos, dažnai lydimos kosulio, gerklės skausmo ir bėrimo, apraiška. Prieš valgydami būtinai nusiplaukite rankas arba naudokite dezinfekcines priemones. Ir, žinoma, nevalgykite maisto abejotinose vietose.

REKLAMA

Pavojus Nr. 3: mitybos klaidos

REKLAMA

Daugeliui atostogų sezono pradžia yra neišvengiamas visų ankstesnių dietų nutraukimas. Reikia pripažinti, kad nelengva atsisakyti kebabo ir kitų skanėstų malonioje kompanijoje esant lauke. Tačiau tokia mityba gali turėti žalingą poveikį jūsų sveikatai. Per didelis raudonos mėsos, gyvulinių riebalų, rūkytos mėsos ir prieskonių kiekis, taip pat valgymo sutrikimai ir reguliarių porcijų viršijimas gali sukelti daugelio lėtinių virškinamojo trakto ligų paūmėjimą ir neigiamai paveikti žarnyno mikroflorą.

Šiuo metu žarnyno mikroflora arba, kaip dabar įprasta sakyti, mikrobiota pripažįstama kaip dar vienas žmogaus kūno organas. Įrodyta, kad ji turi didžiulę įtaką ne tik virškinamajam traktui, bet ir tinkamam nervų sistemos funkcionavimui, širdies ir kraujagyslių ligoms, vėžiniams susirgimams ir tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui. Nepamirškite, ypač vasarą, kad sveika mityba yra raktas į stiprią imuninę sistemą!

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].